Jemné osie hniezda (fotorecept)

Jemné osie hniezda (fotorecept)
marienka44Marienka44, recept pridal: 15. decembra 2012 17:46Ďalšie jeho recepty

Recept pochádza z kuchárskej knihy Múčniky od Ľ. Dullovej-Horeckej. Okrem tohto receptu sú v knihe ešte osie hniezda z obyčajného kysnutého cesta a z pľundrového lístkového cesta. Tento recept mám overený, vždy sa mi vydaril.

Suroviny

15
porcií
40
minút
príprava
15-20
minút
na 180 °C

Postup prípravy receptu

1

Zmiešame preosiatu múku s cukrom, soľou, pridáme žĺtok, kvások, zmäknutý tuk a podľa potreby mlieko. Cesto musí byť také husté, aby sa dalo dobre vaľkať. Vymiesené nevykysnuté cesto rozvaľkáme na obdĺžnik o hrúbke asi 0,5 cm, hneď natrieme orechovou plnkou, jeden kraj natrieme bielkom. Celé stočíme tak, aby natretý kraj bol na konci. P.S. Mala som otvorený sáček so sušenými kvasnicami zn. RUF, tak som ten zbytok nasypala do preosiatej múky, asi 1 KL !
Jemné osie hniezda (fotorecept) - obrázok 1

2

Plnka: Zomleté orechy zmiešame s cukrom /ja som dala kryštálový/, vanilkou, škoricou a umytými hrozienkami /ja som dala brusnice/. Aby bola plnka kontrastná, pridala som aj 1 PL kakaa. Túto zmes pridáme k 1 bielku a zamiešame. Masu pokvapkáme rozpusteným maslom. Mlieko pridáme opatrne, aby sa dala plnka rozotierať.
Jemné osie hniezda (fotorecept) - obrázok 2

3

Stočenú roládu pozorne pokrájame na kolieska hrubé asi 1,5-2 cm, nožom a rukou ich zaokrúhlime a poukladáme na plech vyložený pečiacim papierom reznou plochou dolu ďalej o seba.
Jemné osie hniezda (fotorecept) - obrázok 3

4

Necháme dobre nakysnúť, potrieme rozšľahaným vajíčkom . Aby som ušetrila vajíčko, potrela som povrch len s bielkom zmešaným s vanilkovým cukrom. Vajíčka mám domáce, ale sliepky teraz málo nesú, veľa sa teraz pečie na Vianoce, preto to šetrenie. Bielkov mám v pohári v chladničke stále veľa. Nakysnuté. Ešte potrieť boky s olejom, aby sa počas pečenia nezlepili :
Jemné osie hniezda (fotorecept) - obrázok 4

5

Upečieme do ružova asi 15-20 min. pri 180 °C. Ja kysnuté múčniky vkladám do horúcej rúry vyhriatej na max. teplptu a za chvíľku znížim teplotu na 180 °C.
Jemné osie hniezda (fotorecept) - obrázok 5

6

Upečené preložíme na mriežku vychladnúť a pocukrujeme práš. cukrom.
Jemné osie hniezda (fotorecept) - obrázok 6



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasoval 1 človek (5,0 hviezdičiek)




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • ariela6, 15. decembra 2012 o 18:30
    velmi pekne a chutne osie hniezda určite aj vonave ukladam


  • izabella929, 15. decembra 2012 o 18:30
    fajnotka.-) supeeer...


  • ancicka, 15. decembra 2012 o 18:32
    Fajnové,tu vôňu orechov cítim až tu...


  • marienka44, 15. decembra 2012 o 18:42
    @Ariela6 , ano vonaju. To som upiekla vnukovi , zajtra ide na internat do Bratislavy. Zať prišiel pre ne a hovoril, ze vonaju az na skodiste. Len neviem, preco su tie fotky rozmazane. Mrzi ma to, ale uz sa neda nic vratit. Cesto po upeceni je chrumkave, lebo je tukove. Este som doobeda piekla satôčky z kupovaneho list. cesta Lando, je v akcii. Plnila som domacim slivkovym lekvárom. Aj tie som poterela bielkom a posypala som ich posekanymi orechami. Tak nám to chutí, tie upecene orechy navrchu su chutné.


  • marienka44, 15. decembra 2012 o 18:49
    @Ancicka ,ako to robíte všetky, že hneď po zverejnení už komentujete recept? Sotva som to odoslala. Oficiálne bude zverejnený až zajtra, myslim si. :-)


  • aroooo, 15. decembra 2012 o 21:27
    @marienka44 ,keď máš otvorený nejaký recept-napr.tento tvoj, tak hore nad fotkou,druhý rad od fotky v tom zelenom priestore máš riadok: domček, magazín,recepty,diskusie.... klikni na recepty a máš všetky aj ešte nezaslané, tak isto aj diskusie a zážitky. Koláčik ukladám,bod 5 fotka je vynikajúca, mať z nej aspoň 1 rad tu...


  • mamatata2, 16. decembra 2012 o 10:09
    Prekrásne a iste veľmi chutné, ukladám a vyskúšam.


  • marianne, 16. decembra 2012 o 11:00
    pekne hniezda @marienka ,aj mne sa pacia



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Magazín

Jablkový bioperník
Opäť sa začala teplá zima. Príroda trpí a ľudia v poltopánkach sa túlajú lesnými cestičkami.

Šéfkuchár Miroslav Milučký: Ľudia sa radi s jedlom na tanieri hrajú
Ak chcete zažiť gastronomický zážitok v pokojnej atmosfére, zakúsiť noblesu a genius loci starej Bratislavy, určite navštívte Francúzsku reštauráciu v bratislavskom Hoteli Devín. Kulinárske špeciality od šéfkuchára Miroslava Milučkého vám v nej pohladia všetky zmysly.

Magnesia Red vo vás prebudí silu
Kto by nemiloval podmanivú a energizujúcu chuť červeného ovocia? Teraz si tento skvelý zážitok môžete vychutnať vďaka novej minerálnej vode Magnesia Red s unikátnou kombináciou prírodného horčíka a šťavy z červeného ovocia. Či už si zvolíte Magnesia Red grapefruit, jahoda, malina alebo červená ríbezľa, každá z nich vás uchváti a prebudí vo vás skrytú životnú silu.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 51/2014: Vianočná hostina Vianočná hostina
Časopis Varecha v piatok 19. decembra v denníku Pravda.


TOPlist