Jemné osie hniezda (fotorecept)

Jemné osie hniezda (fotorecept)
marienka44Marienka44, recept pridal: 15. decembra 2012 17:46Ďalšie jeho recepty

Recept pochádza z kuchárskej knihy Múčniky od Ľ. Dullovej-Horeckej. Okrem tohto receptu sú v knihe ešte osie hniezda z obyčajného kysnutého cesta a z pľundrového lístkového cesta. Tento recept mám overený, vždy sa mi vydaril.

Suroviny

15
porcií
40
minút
príprava
15-20
minút
na 180 °C

Postup prípravy receptu

Zmiešame preosiatu múku s cukrom, soľou, pridáme žĺtok, kvások, zmäknutý tuk a podľa potreby mlieko. Cesto musí byť také husté, aby sa dalo dobre vaľkať. Vymiesené nevykysnuté cesto rozvaľkáme na obdĺžnik o hrúbke asi 0,5 cm, hneď natrieme orechovou plnkou, jeden kraj natrieme bielkom. Celé stočíme tak, aby natretý kraj bol na konci. P.S. Mala som otvorený sáček so sušenými kvasnicami zn. RUF, tak som ten zbytok nasypala do preosiatej múky, asi 1 KL !
Jemné osie hniezda (fotorecept) - obrázok 1

Plnka: Zomleté orechy zmiešame s cukrom /ja som dala kryštálový/, vanilkou, škoricou a umytými hrozienkami /ja som dala brusnice/. Aby bola plnka kontrastná, pridala som aj 1 PL kakaa. Túto zmes pridáme k 1 bielku a zamiešame. Masu pokvapkáme rozpusteným maslom. Mlieko pridáme opatrne, aby sa dala plnka rozotierať.
Jemné osie hniezda (fotorecept) - obrázok 2

Stočenú roládu pozorne pokrájame na kolieska hrubé asi 1,5-2 cm, nožom a rukou ich zaokrúhlime a poukladáme na plech vyložený pečiacim papierom reznou plochou dolu ďalej o seba.
Jemné osie hniezda (fotorecept) - obrázok 3

Necháme dobre nakysnúť, potrieme rozšľahaným vajíčkom . Aby som ušetrila vajíčko, potrela som povrch len s bielkom zmešaným s vanilkovým cukrom. Vajíčka mám domáce, ale sliepky teraz málo nesú, veľa sa teraz pečie na Vianoce, preto to šetrenie. Bielkov mám v pohári v chladničke stále veľa. Nakysnuté. Ešte potrieť boky s olejom, aby sa počas pečenia nezlepili :
Jemné osie hniezda (fotorecept) - obrázok 4

Upečieme do ružova asi 15-20 min. pri 180 °C. Ja kysnuté múčniky vkladám do horúcej rúry vyhriatej na max. teplptu a za chvíľku znížim teplotu na 180 °C.
Jemné osie hniezda (fotorecept) - obrázok 5

Upečené preložíme na mriežku vychladnúť a pocukrujeme práš. cukrom.
Jemné osie hniezda (fotorecept) - obrázok 6



Páči sa ti tento recept?
Fejsbukni
Z technických príčin je momentálne hviezdičkovanie receptov nedostupné. Pokiaľ chcete vyjadriť, že sa vám recept páči, lajknite ho zatiaľ na facebooku, alebo napíšte komentár do diskusie. Vaša Varecha.sk



Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

8 komentárov k receptu
  • ariela6, 15. decembra 2012 o 18:30
    velmi pekne a chutne osie hniezda určite aj vonave ukladam


  • izabella929, 15. decembra 2012 o 18:30
    fajnotka.-) supeeer...


  • ancicka, 15. decembra 2012 o 18:32
    Fajnové,tu vôňu orechov cítim až tu...


  • marienka44, 15. decembra 2012 o 18:42
    @Ariela6 , ano vonaju. To som upiekla vnukovi , zajtra ide na internat do Bratislavy. Zať prišiel pre ne a hovoril, ze vonaju az na skodiste. Len neviem, preco su tie fotky rozmazane. Mrzi ma to, ale uz sa neda nic vratit. Cesto po upeceni je chrumkave, lebo je tukove. Este som doobeda piekla satôčky z kupovaneho list. cesta Lando, je v akcii. Plnila som domacim slivkovym lekvárom. Aj tie som poterela bielkom a posypala som ich posekanymi orechami. Tak nám to chutí, tie upecene orechy navrchu su chutné.


  • marienka44, 15. decembra 2012 o 18:49
    @Ancicka ,ako to robíte všetky, že hneď po zverejnení už komentujete recept? Sotva som to odoslala. Oficiálne bude zverejnený až zajtra, myslim si. :-)


  • Reklama (za ňou pokračuje ešte 3 komentárov)
  • aroooo, 15. decembra 2012 o 21:27
    @marienka44 ,keď máš otvorený nejaký recept-napr.tento tvoj, tak hore nad fotkou,druhý rad od fotky v tom zelenom priestore máš riadok: domček, magazín,recepty,diskusie.... klikni na recepty a máš všetky aj ešte nezaslané, tak isto aj diskusie a zážitky. Koláčik ukladám,bod 5 fotka je vynikajúca, mať z nej aspoň 1 rad tu...


  • mamatata2, 16. decembra 2012 o 10:09
    Prekrásne a iste veľmi chutné, ukladám a vyskúšam.


  • marianne, 16. decembra 2012 o 11:00
    pekne hniezda @marienka ,aj mne sa pacia



Pridaj komentár:

Prihlás sa prezývkou z Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk:



Nemáš registráciu na Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk? Registrácia

Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Aktuálne súťaže

Vyhodnotenie súťaže o najkrajšiu kraslicu
Prezrite si TOP 10 kraslíc, ktoré sa vám najviac páčili.

SÚŤAŽ: Nie je želatína ako želatína! + VÝSLEDKY SÚŤAŽE
Veľká noc je náročným obdobím pre každú gazdinku. Dr.Oetker má teraz pre vás dvoch pomocníkov, s ktorými budú vaše jedlá ozdobou sviatočného stola.

TOP 15 - Najlepšie recepty mesiaca marec 2014
Najlepšie recepty mesiaca marec. Pozrite si TOP 15 receptov, ktoré sa vám najviac páčili.


Magazín

Veľkonočný jazyk
Hovädzí jazyk, údený i neúdený, je veľká pochúťka. Môžete ho konzumovať „len tak“, uvarený a nakrájaný, s cviklou, čerstvým chrenom, duseným medvedím cesnakom alebo červenou kapustou.

Veľká noc v Egypte
Zahraniční Varecháči píšu o tom, ako sa oslavujú veľkonočné sviatky v ich krajine. Náš seriál uzatvára Janaalizibolenova z Egypta.

Veľká noc v Nemecku
Zahraniční Varecháči píšu o tom, ako sa oslavujú veľkonočné sviatky v ich krajine. Dnes Elixir z Nemecka.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 17/2014: Morka na tanieri Morka na tanieri
Časopis Varecha vo piatok 25. apríla 2014 v denníku Pravda.


TOPlist