Jemné osie hniezda (fotorecept)

Autor receptu: marienka44

Recept pochádza z kuchárskej knihy Múčniky od Ľ. Dullovej-Horeckej. Okrem tohto receptu sú v knihe ešte osie hniezda z obyčajného kysnutého cesta a z pľundrového lístkového cesta. Tento recept mám overený, vždy sa mi vydaril.

15
porcií
40 minút
príprava
15-20 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Zmiešame preosiatu múku s cukrom, soľou, pridáme žĺtok, kvások, zmäknutý tuk a podľa potreby mlieko. Cesto musí byť také husté, aby sa dalo dobre vaľkať. Vymiesené nevykysnuté cesto rozvaľkáme na obdĺžnik o hrúbke asi 0,5 cm, hneď natrieme orechovou plnkou, jeden kraj natrieme bielkom. Celé stočíme tak, aby natretý kraj bol na konci. P.S. Mala som otvorený sáček so sušenými kvasnicami zn. RUF, tak som ten zbytok nasypala do preosiatej múky, asi 1 KL !
  2. Plnka: Zomleté orechy zmiešame s cukrom /ja som dala kryštálový/, vanilkou, škoricou a umytými hrozienkami /ja som dala brusnice/. Aby bola plnka kontrastná, pridala som aj 1 PL kakaa. Túto zmes pridáme k 1 bielku a zamiešame. Masu pokvapkáme rozpusteným maslom. Mlieko pridáme opatrne, aby sa dala plnka rozotierať.
  3. Stočenú roládu pozorne pokrájame na kolieska hrubé asi 1,5-2 cm, nožom a rukou ich zaokrúhlime a poukladáme na plech vyložený pečiacim papierom reznou plochou dolu ďalej o seba.
  4. Necháme dobre nakysnúť, potrieme rozšľahaným vajíčkom . Aby som ušetrila vajíčko, potrela som povrch len s bielkom zmešaným s vanilkovým cukrom. Vajíčka mám domáce, ale sliepky teraz málo nesú, veľa sa teraz pečie na Vianoce, preto to šetrenie. Bielkov mám v pohári v chladničke stále veľa. Nakysnuté. Ešte potrieť boky s olejom, aby sa počas pečenia nezlepili :
  5. Upečieme do ružova asi 15-20 min. pri 180 °C. Ja kysnuté múčniky vkladám do horúcej rúry vyhriatej na max. teplptu a za chvíľku znížim teplotu na 180 °C.
  6. Upečené preložíme na mriežku vychladnúť a pocukrujeme práš. cukrom.