Jemná jednoduchá plnka (fotorecept)

Autor receptu: tatranka

Určite sa bude hodiť mladým vareškárkam táto plnka k hydine a pečenému mäsku.Dá sa pripraviť dopredu a aj esteticky prizdobí jedlo.

30 minút
príprava
30 minút
na 90 °C

Suroviny

Postup

  1. Na drobno si porežem pol cibuľky.Petržlenovú,zelérovú vňať,bazalku,pažítku,nasekám na drobno.Ja mávam vňate zmrazené.Takže len vyberám zo sáčkov. Dám rozpustiť 70 g masla a na ňom opražím cibuľku. 5 starších rožkov porežem na malé kocky.
  2. Tie potom zvlhčím vodou -mierne.Rožky posypem trochou suchého oregana,majoránom, muškátový oriešok trochu nastrúhať,pridám lyžičku vegety a medzi prsty soli.Nakoniec pretlačím dva strúčiky cesnaku. Na túto zmes rozbijem dve vajíčka.Zmes premiešam,aby sa vajíčka spojili s rožkami.Nakoniec pridám všetku zelenú vňať a pažitku.
  3. Na masle spením cibuľku a dobre ju prepražím.Po miernom schladení vlejem do zmesi.Premiešam. Zmes naplním do stredne širokého sáčku na tlačienku. /Dostať ich v papiernictve./ Snažím sa aby som v sáčku vytláčala vzduchové bubliny.Potom sa pekne na seba plnka viaže,nerozpadá sa..Asi v dvoch tretinách sáček previažem kuchynskym špagátikom.Je to len preto,aby sa mi plnka zo sáčkom zmestila na pekáč,v ktorom budem plnku variť.
  4. Potom sáčok doplním a pokračujem.Vznikne mi kratšia časť.Plnka z tejto gramáže sa do sáčku zmestí.Koniec druhej časti sáčku tiež zaviažem. Potom sáčky obalím do alobalu a vložím do pekáča s vodou. Nechám na sporáku variť najprv z jednej a potom z druhej strany po 15 minút. Neprikrývajte,aby vám plnka nepraskla. Po uvarení nechajte schladiť!
  5. Takto pekne formovanú už máte pripravenú na krájanie a servírovanie.Potom už len nejakú chutnú pečenú hydinu,alebo pečené mäsko. Niekedyk mäsku už nepridávam knédle,lebo plní účel aj žemlovej knédle.
  6. Želám,nech sa vám plnka podarí a chutí. Ak vám zostane viac,kľudne ju vložte do mrazáku.Aj po rozmrazení je chutná.Aj na studeno ju môžte obaliť v troj-obale a servírovať na prívarky.Ja ju podávam k špenátu.