Jemná jednoduchá plnka (fotorecept)
Autor receptu: tatranka
Určite sa bude hodiť mladým vareškárkam táto plnka k hydine a pečenému mäsku.Dá sa pripraviť dopredu a aj esteticky prizdobí jedlo.
30 minút príprava |
30 minút na 90 °C |
Postup
- Na drobno si porežem pol cibuľky.Petržlenovú,zelérovú vňať,bazalku,pažítku,nasekám na drobno.Ja mávam vňate zmrazené.Takže len vyberám zo sáčkov.
Dám rozpustiť 70 g masla a na ňom opražím cibuľku.
5 starších rožkov porežem na malé kocky.
- Tie potom zvlhčím vodou -mierne.Rožky posypem trochou suchého oregana,majoránom, muškátový oriešok trochu nastrúhať,pridám lyžičku vegety a medzi prsty soli.Nakoniec pretlačím dva strúčiky cesnaku.
Na túto zmes rozbijem dve vajíčka.Zmes premiešam,aby sa vajíčka spojili s rožkami.Nakoniec pridám všetku zelenú vňať a pažitku.
- Na masle spením cibuľku a dobre ju prepražím.Po miernom schladení vlejem do zmesi.Premiešam.
Zmes naplním do stredne širokého sáčku na tlačienku.
/Dostať ich v papiernictve./ Snažím sa aby som v sáčku vytláčala vzduchové bubliny.Potom sa pekne na seba plnka viaže,nerozpadá sa..Asi v dvoch tretinách sáček previažem kuchynskym špagátikom.Je to len preto,aby sa mi plnka zo sáčkom zmestila na pekáč,v ktorom budem plnku variť.
- Potom sáčok doplním a pokračujem.Vznikne mi kratšia časť.Plnka z tejto gramáže sa do sáčku zmestí.Koniec druhej časti sáčku tiež zaviažem.
Potom sáčky obalím do alobalu a vložím do pekáča s vodou.
Nechám na sporáku variť najprv z jednej a potom z druhej strany po 15 minút.
Neprikrývajte,aby vám plnka nepraskla.
Po uvarení nechajte schladiť!
- Takto pekne formovanú už máte pripravenú na krájanie a servírovanie.Potom už len nejakú chutnú pečenú hydinu,alebo pečené mäsko.
Niekedyk mäsku už nepridávam knédle,lebo plní účel aj žemlovej knédle.
- Želám,nech sa vám plnka podarí a chutí. Ak vám zostane viac,kľudne ju vložte do mrazáku.Aj po rozmrazení je chutná.Aj na studeno ju môžte obaliť v troj-obale a servírovať na prívarky.Ja ju podávam k špenátu.