Jednoduché cronuty z lístkového cesta s čokoládovou polevou a orieškami

Jarmila Horváthová
príloha Varecha, 12. januára 2024
Jednoduché cronuty z lístkového cesta s čokoládovou polevou a orieškami
Foto: Shutterstock

Cronut je veľmi mladé pečivo, tento rok oslávilo len desať rokov. Vytvoril ho francúzsky cukrár Dominique Ansel vo svojej pekárni v New Yorku. Zobraziť celý popisCronut je veľmi mladé pečivo, tento rok oslávilo len desať rokov. Vytvoril ho francúzsky cukrár Dominique Ansel vo svojej pekárni v New Yorku. Je to kombinácia croissantu (resp. croissantového cesta) a tvaru donutu. Z toho pochádza aj názor cronut. V jednoduchšej verzii sa pripravuje z lístkového cesta.

30 minút
príprava

Suroviny

2 bal. (rolované)
 na vyprážanie




Postup

  1. 1

    Obidva pláty lístkového cesta položíme na mierne pomúčenú pracovnú plochu a každý preložíme na polovicu. Potom ich položíme na seba a tak vytvoríme 4 vrstvy.

  2. 2

    Krátko povaľkáme valčekom, aby sa cesto počas vyprážania nerozpadlo.

  3. 3

    Potom vykrajujeme kolieska (priemer asi 12 cm). V strede vykrojíme menší kruh (priemer 3 cm).

  4. 4

    Kolieska smažíme v rozpálenom tuku pri 150 °C asi 2 minúty z každej strany do zlatista. Osušíme od prebytočného tuku na kuchynskom papieri.

  5. 5

    Po vychladnutí posypeme práškovým cukrom alebo polejeme čokoládovou polevou. Môžeme aj posypať orieškami. Cronuty tiež môžeme pozdĺžne prekrojiť a naplniť napríklad Nutellou, džemom alebo hocijakým krémom.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia