Cronuty
Jednoduché cronuty z lístkového cesta s čokoládovou polevou a orieškami
Autor receptu: redakcia
Cronut je veľmi mladé pečivo, tento rok oslávilo len desať rokov.* Vytvoril ho francúzsky cukrár Dominique Ansel vo svojej pekárni v New Yorku. Je to kombinácia croissantu (resp. croissantového cesta) a tvaru donutu. Z toho pochádza aj názor cronut. V jednoduchšej verzii sa pripravuje z lístkového cesta.
Postup
- Obidva pláty lístkového cesta položíme na mierne pomúčenú pracovnú plochu a každý preložíme na polovicu. Potom ich položíme na seba a tak vytvoríme 4 vrstvy.
- Krátko povaľkáme valčekom, aby sa cesto počas vyprážania nerozpadlo.
- Potom vykrajujeme kolieska (priemer asi 12 cm). V strede vykrojíme menší kruh (priemer 3 cm).
- Kolieska smažíme v rozpálenom tuku pri 150 °C asi 2 minúty z každej strany do zlatista. Osušíme od prebytočného tuku na kuchynskom papieri.
- Po vychladnutí posypeme práškovým cukrom alebo polejeme čokoládovou polevou. Môžeme aj posypať orieškami. Cronuty tiež môžeme pozdĺžne prekrojiť a naplniť napríklad Nutellou, džemom alebo hocijakým krémom.