Ovocná štrúdľa
Ovocná štrúdľa

Jednoduchá ovocná štrúdľa bez pridaného cukru

kucharocka123 - bez fotkykucharocka123, 14. augusta 2023

Štrúdľa z lístkového cesta s ovocím, tvarohom a makom. Je sladká aj bez pridaného cukru.

10
porcií
15 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

1 rolka (chladené, hotové)
Tvarohová náplň:
250 g
1/2 ks (dreň)
1 PL
1/2 PL
1 PL
Maková náplň:
75 g mletý
1 PL (bez pridaného cukru)
1 ČL
75 ml
1/2 PL
Ovocná náplň:
2 ks
1 ks
1/2 ks
1/2 PL
na hrot noža (cejlónska)
Na potretie:
1 ks




Postup

  1. 1

    Tvarohová náplň: Do tvarohu pridáme vanilkovú dreň, kyslú smotanu, citrónovú šťavu, puding na zahustenie a vymiešame hladký krém. Odložíme do chladu.

  2. 2

    Maková náplň: Zomletý mak nasypeme do kastróla, pridáme maslo, lekvár, citrónovú šťavu, podľa potreby zalejeme horúcim mliekom a za stáleho miešania necháme zovrieť. Odstavíme z tepelného zdroja a necháme odstáť a vychladnúť.

  3. 3

    Ovocná náplň: Jablká umyjeme, ošúpeme a nastrúhame, ak sa vytvorí veľa šťavy, zlejeme ju a použijeme na iný účel. Nektárinky umyjeme, nakrájame na kocky a spolu s nastrúhaným banánom pridáme do jablkovej zmesi. Pokvapkáme citrónovou šťavou, pridáme škoricu a premiešame.

  4. 4

    Lístkové cesto rozprestrieme. Do stredu cesta po dĺžke v šírke asi 6 cm rozotrieme polovicu tvarohovej náplne, pridáme tenkú vrstvu lekváru (použila som domáci čerešňový bez pridaného cukru) a druhú časť tvarohu. Potom navrstvíme jablkovú zmes a na vrch rozotrieme makovú plnku.

  5. 5

    Náplň zakryjeme jednou stranou cesta, natrieme rozšľahaným vajíčkom a preložíme druhou stranou cesta. Vrch štrúdle v mieste spoja zľahka uhladíme. Konce dobre zahneme, aby náplň nevytekala. Celú štrúdľu znovu potrieme rozšľahaným vajcom a popicháme špajdľou, aby pri pečení nepraskla.

  6. 6

    S pôvodným papierom na pečenie preložíme štrúdľu na plech. Pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C cca 8 -10 minút, potom teplotu znížime na 180 °C a necháme piecť ešte 15-20 minút alebo podľa svojej rúry.

  7. 7

    Plech s upečenou štrúdľou uložíme na mriežku a necháme vychladnúť. Pokrájanú ukladáme na savú papierovú kuchynskú utierku, aby sme sa zbavili prebytočného tuku a potom servírujeme. Dobrú chuť!

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia