Ovocná štrúdľa

Jednoduchá ovocná štrúdľa bez pridaného cukru

Autor receptu: kucharocka123

Štrúdľa z lístkového cesta s ovocím, tvarohom a makom. Je sladká aj bez pridaného cukru.

10
porcií
15 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Tvarohová náplň: Do tvarohu pridáme vanilkovú dreň, kyslú smotanu, citrónovú šťavu, puding na zahustenie a vymiešame hladký krém. Odložíme do chladu.
  2. Maková náplň: Zomletý mak nasypeme do kastróla, pridáme maslo, lekvár, citrónovú šťavu, podľa potreby zalejeme horúcim mliekom a za stáleho miešania necháme zovrieť. Odstavíme z tepelného zdroja a necháme odstáť a vychladnúť.
  3. Ovocná náplň: Jablká umyjeme, ošúpeme a nastrúhame, ak sa vytvorí veľa šťavy, zlejeme ju a použijeme na iný účel. Nektárinky umyjeme, nakrájame na kocky a spolu s nastrúhaným banánom pridáme do jablkovej zmesi. Pokvapkáme citrónovou šťavou, pridáme škoricu a premiešame.
  4. Lístkové cesto rozprestrieme. Do stredu cesta po dĺžke v šírke asi 6 cm rozotrieme polovicu tvarohovej náplne, pridáme tenkú vrstvu lekváru (použila som domáci čerešňový bez pridaného cukru) a druhú časť tvarohu. Potom navrstvíme jablkovú zmes a na vrch rozotrieme makovú plnku.
  5. Náplň zakryjeme jednou stranou cesta, natrieme rozšľahaným vajíčkom a preložíme druhou stranou cesta. Vrch štrúdle v mieste spoja zľahka uhladíme. Konce dobre zahneme, aby náplň nevytekala. Celú štrúdľu znovu potrieme rozšľahaným vajcom a popicháme špajdľou, aby pri pečení nepraskla.
  6. S pôvodným papierom na pečenie preložíme štrúdľu na plech. Pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C cca 8 -10 minút, potom teplotu znížime na 180 °C a necháme piecť ešte 15-20 minút alebo podľa svojej rúry.
  7. Plech s upečenou štrúdľou uložíme na mriežku a necháme vychladnúť. Pokrájanú ukladáme na savú papierovú kuchynskú utierku, aby sme sa zbavili prebytočného tuku a potom servírujeme. Dobrú chuť!