Jahodovo-tvarohová torta - ekonóm

veronika93 - bez fotkyveronika93, 27. marca 2013

Toto bol rýchly projekt "čo dom dá" k narodeninám môjho priateľa. Keďže nemá moc rád klasické torty s maslovým krémom, a ja som strašne Zobraziť celý popisToto bol rýchly projekt "čo dom dá" k narodeninám môjho priateľa. Keďže nemá moc rád klasické torty s maslovým krémom, a ja som strašne moc chcela domíňať marcipán, tak som zvolila alternatívu ľahká torta, ale aby držala formu ako krémová :). Tuhľa recept. Sľubujem, že najbližšiu tortu už budem fotiť aj počas...ale vtedy som na to nemyslela :). Vopred sa ospravedlňujem, je to domáca forma receptu a väčšina vecí sa robí "odoka". NEBOJTE SA DĹŽKY RECEPTU. TO JA SA RADA ROZKECÁVAM :).

30 minút
na 180 °C

Suroviny

7 PL
6 ks
6 PL
1 PL
1 bal
Plnka:
2 ks
2 ks
2 ks
 alebo mrazené
Naviac:
 um (nemusí byť)




Postup

  1. 1

    Vyšľaháme naraz celé vajíčka (moje obľúbené...bez škrupinky ;)) s cukrom. Nič neoddeľujeme. Šľaháme kým nedostaneme nadýchanú žľtkastú farbu (asi taká ako je na pozadí bočnej lišty na tejto stránke :)). Konzistenciou je to taká celkom pevná pena (pozor! nie ako čisté bielky, takže naozaj neobracajte misku hore dnom :D).

  2. 2

    Do tejto zmesi primiešame metličkou pomaly a postupne múku. Lyžičku po lyžičke a nakoniec kypriaci prášok a lyžičku oleja. Miešame opatrne, ale zároveň rýchlo, aby nám nespľasli vajíčka s cukrom. V tejto fáze odporúčam ochutnať...som milovník surového cesta a toto je jedno z naj! :D Do korpusu zvykneme priliať trošku alkoholu (zväčša rum), ten sa pri pečení odparí a korpus bude jemnejší. Samozrejme môžeme urobiť aj verziu s kakaom, to jednoducho primiešame do cesta spolu s múkou, asi 1PL.

  3. 3

    Cesto vylejeme do formy. Ja som na túto tortu použila jednoduchú kruhovú formu s priemerom cca 18cm. Tú som položila na plech s papierom na pečenie a šupla do vyhriatej rúry na 180°C. Pečieme asi 20-30 minút. S nedočkavosťou pekárky sledujeme ako cesto krásne rastie cez okienko rúry. Mal by nám poriadne vyrásť, hodláme ho rozdeliť na 3 pláty. Vyskúšame špajdlou či je vo vnútri hotové a ak má zlatavú farbu, je to hotovo!

  4. 4

    Korpus necháme vychladiť. A potom opatrne, nožom na pečivo (taký ten zúbkovaný), prerežeme korpus na tri pláty.

  5. 5

    PLNKA: Najjednoduchšia možná alternatíva pokiaľ máte vyberavého a nemaslového člena klanu ;). Dve smotany, dva tvarohy, dva vanilkové cukre a miešame a miešame a miešame. (pri ďalších tortch uvediem aj klasický maslový krém ktorý používam, aby ste si nemysleli, že som lenivá gazdinka!)

  6. 6

    Jahody, či už živé alebo mŕtve...Živé nakrájame na plátky. Tie preživšie: ak sú rozmrazované, poriadne scedíme vodu, ale zatiaľ ju nevylievame! Ak sú z konzervy, tiež ich poriadne vyžmýkame inak nám narobia paseku s tým krémom. A potom ich nakrájame..alebo skôr tak nejak natrháme aby boli menšie ;). Každý kto skúšal krájať jahody z konzervy mi dá za pravdu, že to niesú také plátky ako z tých čerstvých :)

  7. 7

    A začíname majstrovať: Spodný korpus pokvapkáme šťavou z jahôd. Natrieme časťou krému a poukladáme jahody. Prikryjeme druhým korpusom, ten poriadne zmáčame šťavou, nech to neškriabe! Potrieme krémom (časť si ešte necháme) a zase navrstvíme jahody. Vrchný korpus najskôr pokvapkáme šťavou z jahôd, ale iba z tej spodnej strany (z tej ktorú nakoniec nebude vidno). Položíme ho na vrch. Trošku pritlačíme, nech sa tvarohová plnka pretlačí pomedzi jahody a všetko sa neskôr pekne spojí.

  8. 8

    Celú tortu potrieme po obvode tvarohovým krémom. Ja som ho mala málo (lebo som si z neho spravila olovrant...potom mi nevystalo na tortu:D) tak som vrch potrela iba veľmi malou vrstvou. Vyvaľkáme si marcipán na dlhý pás. Upravíme kraje a priložíme ho na tortu. Pekne dokola. Nakoniec navlhčenými prstami pretrieme spoj a uhladíme spodok. Poohýbame prehyb marcipánu na vrchu torty.

  9. 9

    Ja som sa pustila do zdobenia. Priateľ je študent ekonómie, tak som na jedlý papier, ktorý som našla medzi sladkosťami, nakreslila fixkou na marcipán (dostať ju v pekárskych obchodoch) burzovú tabuľku. Tú som neskôr "prilepila" na tortu. (tabuľku mám nalomenú, lebo som trúbka). Ozdobíme sviečkami a spievame...veeľa šťástiá zdráviá... Príjemnú mlsnú chuť prajem!

Diskusia k receptu

verona0510
No ty si teda šikula a podľa perfektnéo popisu určite aj veselá kopa. Tvoj priateľ má šťastie - napečieš mu a ešte je s tebou aj sranda.
Tortička je veľmi vkusná, vtipná a určite aj mňam...
anina6
tak takej krásnej torte sa určite mladý ekonóm veľmi potešil, si šikovná.
kimlo
Fíha, aj Kažimírov graf je tam!.. :-)
evusik
V tvojom prípade mi vôbec nevadí dĺžka receptu.... je to svieže, ľahké, veselé, dobre sa to číta a tvoja torta je určite taká istá svieža, ľahká, veselá :-) a priateľ si zrejme pochutil, tak teda veeľa šťástiá zdráviá :-)
francuzska1
sa mi paci tvoj popois prace, a vobec mi nevadi to, ze vraj zdlhave citanie;-))) ty budes asi riadne ukecana ako aj ja;-))) priatelovi vsetko najlepsie atebe tiez vela zdarov pri kuchteni;-))) torticka sa mi paci;-)
tiginko
krásna a vtipná torta, výborné ingrediencie. Ste si museli pochutiť. A žiadna trúbka nie si, jednoducho nehody sa stávajú, pokiaľ iba takéto...Recepty máš perfektné, nech ti tá ukecanosť vydrží :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia