Jahodovo-tvarohová torta - ekonóm
Autor receptu: veronika93
Toto bol rýchly projekt "čo dom dá" k narodeninám môjho priateľa. Keďže nemá moc rád
klasické torty
s maslovým krémom, a ja som strašne moc chcela domíňať marcipán, tak som zvolila
alternatívu ľahká torta, ale aby držala formu ako krémová :). Tuhľa recept. Sľubujem, že
najbližšiu tortu už budem fotiť aj počas...ale vtedy som na to nemyslela :).
Vopred sa ospravedlňujem, je to domáca forma receptu a väčšina vecí sa robí "odoka".
NEBOJTE SA DĹŽKY RECEPTU. TO JA SA RADA ROZKECÁVAM :).
Postup
- Vyšľaháme naraz celé vajíčka (moje obľúbené...bez škrupinky ;)) s cukrom. Nič neoddeľujeme. Šľaháme kým nedostaneme nadýchanú žľtkastú farbu (asi taká ako je na pozadí bočnej lišty na tejto stránke :)). Konzistenciou je to taká celkom pevná pena (pozor! nie ako čisté bielky, takže naozaj neobracajte misku hore dnom :D).
- Do tejto zmesi primiešame metličkou pomaly a postupne múku. Lyžičku po lyžičke a nakoniec kypriaci prášok a lyžičku oleja. Miešame opatrne, ale zároveň rýchlo, aby nám nespľasli vajíčka s cukrom.
V tejto fáze odporúčam ochutnať...som milovník surového cesta a toto je jedno z naj! :D
Do korpusu zvykneme priliať trošku alkoholu (zväčša rum), ten sa pri pečení odparí a korpus bude jemnejší.
Samozrejme môžeme urobiť aj verziu s kakaom, to jednoducho primiešame do cesta spolu s múkou, asi 1PL.
- Cesto vylejeme do formy. Ja som na túto tortu použila jednoduchú kruhovú formu s priemerom cca 18cm. Tú som položila na plech s papierom na pečenie a šupla do vyhriatej rúry na 180°C. Pečieme asi 20-30 minút.
S nedočkavosťou pekárky sledujeme ako cesto krásne rastie cez okienko rúry. Mal by nám poriadne vyrásť, hodláme ho rozdeliť na 3 pláty. Vyskúšame špajdlou či je vo vnútri hotové a ak má zlatavú farbu, je to hotovo!
- Korpus necháme vychladiť. A potom opatrne, nožom na pečivo (taký ten zúbkovaný), prerežeme korpus na tri pláty.
- PLNKA: Najjednoduchšia možná alternatíva pokiaľ máte vyberavého a nemaslového člena klanu ;). Dve smotany, dva tvarohy, dva vanilkové cukre a miešame a miešame a miešame.
(pri ďalších tortch uvediem aj klasický maslový krém ktorý používam, aby ste si nemysleli, že som lenivá gazdinka!)
- Jahody, či už živé alebo mŕtve...Živé nakrájame na plátky. Tie preživšie: ak sú rozmrazované, poriadne scedíme vodu, ale zatiaľ ju nevylievame! Ak sú z konzervy, tiež ich poriadne vyžmýkame inak nám narobia paseku s tým krémom. A potom ich nakrájame..alebo skôr tak nejak natrháme aby boli menšie ;).
Každý kto skúšal krájať jahody z konzervy mi dá za pravdu, že to niesú také plátky ako z tých čerstvých :)
- A začíname majstrovať: Spodný korpus pokvapkáme šťavou z jahôd. Natrieme časťou krému a poukladáme jahody. Prikryjeme druhým korpusom, ten poriadne zmáčame šťavou, nech to neškriabe! Potrieme krémom (časť si ešte necháme) a zase navrstvíme jahody.
Vrchný korpus najskôr pokvapkáme šťavou z jahôd, ale iba z tej spodnej strany (z tej ktorú nakoniec nebude vidno). Položíme ho na vrch. Trošku pritlačíme, nech sa tvarohová plnka pretlačí pomedzi jahody a všetko sa neskôr pekne spojí.
- Celú tortu potrieme po obvode tvarohovým krémom. Ja som ho mala málo (lebo som si z neho spravila olovrant...potom mi nevystalo na tortu:D) tak som vrch potrela iba veľmi malou vrstvou.
Vyvaľkáme si marcipán na dlhý pás. Upravíme kraje a priložíme ho na tortu. Pekne dokola. Nakoniec navlhčenými prstami pretrieme spoj a uhladíme spodok. Poohýbame prehyb marcipánu na vrchu torty.
- Ja som sa pustila do zdobenia. Priateľ je študent ekonómie, tak som na jedlý papier, ktorý som našla medzi sladkosťami, nakreslila fixkou na marcipán (dostať ju v pekárskych obchodoch) burzovú tabuľku. Tú som neskôr "prilepila" na tortu. (tabuľku mám nalomenú, lebo som trúbka). Ozdobíme sviečkami a spievame...veeľa šťástiá zdráviá...
Príjemnú mlsnú chuť prajem!