Jahodovo-tvarohová torta - ekonóm

Autor receptu: veronika93

Toto bol rýchly projekt "čo dom dá" k narodeninám môjho priateľa. Keďže nemá moc rád klasické torty s maslovým krémom, a ja som strašne moc chcela domíňať marcipán, tak som zvolila alternatívu ľahká torta, ale aby držala formu ako krémová :). Tuhľa recept. Sľubujem, že najbližšiu tortu už budem fotiť aj počas...ale vtedy som na to nemyslela :). Vopred sa ospravedlňujem, je to domáca forma receptu a väčšina vecí sa robí "odoka". NEBOJTE SA DĹŽKY RECEPTU. TO JA SA RADA ROZKECÁVAM :).

30 minút
na 180 °C

Postup

  1. Vyšľaháme naraz celé vajíčka (moje obľúbené...bez škrupinky ;)) s cukrom. Nič neoddeľujeme. Šľaháme kým nedostaneme nadýchanú žľtkastú farbu (asi taká ako je na pozadí bočnej lišty na tejto stránke :)). Konzistenciou je to taká celkom pevná pena (pozor! nie ako čisté bielky, takže naozaj neobracajte misku hore dnom :D).
  2. Do tejto zmesi primiešame metličkou pomaly a postupne múku. Lyžičku po lyžičke a nakoniec kypriaci prášok a lyžičku oleja. Miešame opatrne, ale zároveň rýchlo, aby nám nespľasli vajíčka s cukrom. V tejto fáze odporúčam ochutnať...som milovník surového cesta a toto je jedno z naj! :D Do korpusu zvykneme priliať trošku alkoholu (zväčša rum), ten sa pri pečení odparí a korpus bude jemnejší. Samozrejme môžeme urobiť aj verziu s kakaom, to jednoducho primiešame do cesta spolu s múkou, asi 1PL.
  3. Cesto vylejeme do formy. Ja som na túto tortu použila jednoduchú kruhovú formu s priemerom cca 18cm. Tú som položila na plech s papierom na pečenie a šupla do vyhriatej rúry na 180°C. Pečieme asi 20-30 minút. S nedočkavosťou pekárky sledujeme ako cesto krásne rastie cez okienko rúry. Mal by nám poriadne vyrásť, hodláme ho rozdeliť na 3 pláty. Vyskúšame špajdlou či je vo vnútri hotové a ak má zlatavú farbu, je to hotovo!
  4. Korpus necháme vychladiť. A potom opatrne, nožom na pečivo (taký ten zúbkovaný), prerežeme korpus na tri pláty.
  5. PLNKA: Najjednoduchšia možná alternatíva pokiaľ máte vyberavého a nemaslového člena klanu ;). Dve smotany, dva tvarohy, dva vanilkové cukre a miešame a miešame a miešame. (pri ďalších tortch uvediem aj klasický maslový krém ktorý používam, aby ste si nemysleli, že som lenivá gazdinka!)
  6. Jahody, či už živé alebo mŕtve...Živé nakrájame na plátky. Tie preživšie: ak sú rozmrazované, poriadne scedíme vodu, ale zatiaľ ju nevylievame! Ak sú z konzervy, tiež ich poriadne vyžmýkame inak nám narobia paseku s tým krémom. A potom ich nakrájame..alebo skôr tak nejak natrháme aby boli menšie ;). Každý kto skúšal krájať jahody z konzervy mi dá za pravdu, že to niesú také plátky ako z tých čerstvých :)
  7. A začíname majstrovať: Spodný korpus pokvapkáme šťavou z jahôd. Natrieme časťou krému a poukladáme jahody. Prikryjeme druhým korpusom, ten poriadne zmáčame šťavou, nech to neškriabe! Potrieme krémom (časť si ešte necháme) a zase navrstvíme jahody. Vrchný korpus najskôr pokvapkáme šťavou z jahôd, ale iba z tej spodnej strany (z tej ktorú nakoniec nebude vidno). Položíme ho na vrch. Trošku pritlačíme, nech sa tvarohová plnka pretlačí pomedzi jahody a všetko sa neskôr pekne spojí.
  8. Celú tortu potrieme po obvode tvarohovým krémom. Ja som ho mala málo (lebo som si z neho spravila olovrant...potom mi nevystalo na tortu:D) tak som vrch potrela iba veľmi malou vrstvou. Vyvaľkáme si marcipán na dlhý pás. Upravíme kraje a priložíme ho na tortu. Pekne dokola. Nakoniec navlhčenými prstami pretrieme spoj a uhladíme spodok. Poohýbame prehyb marcipánu na vrchu torty.
  9. Ja som sa pustila do zdobenia. Priateľ je študent ekonómie, tak som na jedlý papier, ktorý som našla medzi sladkosťami, nakreslila fixkou na marcipán (dostať ju v pekárskych obchodoch) burzovú tabuľku. Tú som neskôr "prilepila" na tortu. (tabuľku mám nalomenú, lebo som trúbka). Ozdobíme sviečkami a spievame...veeľa šťástiá zdráviá... Príjemnú mlsnú chuť prajem!