Jahodová torta
Jahodová torta

Jahodová šarlota

katarinalucanova - fotkakatarinalucanova, 7. júna 2023
Jahodová šarlota
Foto: katarinalucanova

Svieža letná tortička plná jahôd.

16
porcií
60 minút
príprava
30 minút
na 170 °C

Suroviny

Roláda:
4 ks
100 g
100 g
Korpus:
4 ks
4 PL
6 PL
4 PL
2 PL
Krém:
500 g
500 ml
4 PL
9 g
Na ozdobenie:




Postup

  1. 1

    Roláda: Celé vajíčka vyšľaháme s cukrom do peny. Vareškou jemne vmiešame múku. Cesto natrieme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme vo vyhriatej rúre na 200 °C cca 8 minút nie viac, aby sa plát nevysušil, zle by sa stáčal do rolády. Po upečení opatrne stiahneme papier, plát jemne posypeme práškovým cukrom. Otočíme na stranu ako sa piekol, prestrieme naň utierku, stočíme do rolády a necháme vychladnúť. Vychladený plát prerežeme na polovicu potrieme džemom a stočíme na dve malé rolády.

  2. 2

    Korpus: Celé vajíčka vyšľaháme s cukrom do peny. Vmiešame vareškou olej, vodu a múku. Cesto vylejeme do tortovej formy vystlanej papierom na pečenie. Forma priemer 24 cm. Korpus pečieme cca 30 minút pri teplote 170 °C. Po vychladení korpus prerežeme stredom na dva.

  3. 3

    Krém: Želatínu zalejeme vodou a necháme napučať. Mascarpone, smotanu a vanilkový cukor vyšľaháme na krém. Pridáme 2 PL jahodového džemu a rozpustenú želatínu.

  4. 4

    Dokončenie: Okrúhlu misu vystelieme potravinárskou fóliou. Obe roládky pokrájame na kolieska a postupne nimi vyložíme misu, poukladáme ich až po vrch do misy. Na dno navrstvíme časť krému, na krém poukladáme pokrájané jahody. Jahody prekryjeme ďalšou časťou krému. Na krém položíme prvý korpus potretý jahodovým džemom. Postup opakujeme, na korpus navrstvíme krém, jahody a poslednú časť krému. Nakoniec položíme druhý korpus potretý džemom. Naplnenú šarlotu schladíme aspoň 2 hodiny v chladničke.

  5. 5

    Dobre vychladenú tortu vyklopíme na podnos a odstránime potravinársku fóliu. Ozdobíme jahodami a šľahačkou.

    Jahodová šarlota - obrázok 5

Diskusia k receptu

kimlo
Nádhera, a určite aj veľká pochúťka! Šikulka 👍




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia