Jablkové pirôžky fotorecept

mariamka - fotkamariamka, 30. októbra 2013
Jablkové pirôžky (fotorecept)
Foto: mariamka

Jablká, naše typické jesenné ovocie. Najlepšie a najzdravšie sú samozrejme v surovom stave, ale sú aj vďačnou surovinou v kuchyni. Mali sme tu už Zobraziť celý popisJablká, naše typické jesenné ovocie. Najlepšie a najzdravšie sú samozrejme v surovom stave, ale sú aj vďačnou surovinou v kuchyni. Mali sme tu už pité, koláče, taštičky, muffiny, čo takto pirohy?

Suroviny

Na kysnuté cesto:
1 hrnček 3 dl
1 hrnček 3 dl
1/4 kocka
1 ČL
štipka
1 PL (maslo, olej)
cca 3 dl alebo mleko
Náplň:
1-2 ks
 alebo hrozienka
1 ČL
 podľa potreby tmavé
Na obaľovanie:




Postup

  1. 1

    Pripravíme si polotuhé kysnuté cesto. Úplne klasické, nie príliš sladké, ak máte svoj osvedčený recept, môžete použiť. Ja som dala 1 hrnček polohrubej múky, 1 hrnček hladkej špeciál, kúsok droždia, trochu cukru, trochu soli, lyžicu bravčovej masti a teplú vodu. Zmiesila pekáreň, nechala som vykysnúť.

    Jablkové pirôžky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Po vykysnutí rozgúľame na hrúbku 0,5-0,7 cm. Radielkom alebo kolieskom na pizzu nakrájame na štvorce s veľkosťou asi 6x6 cm. Je lepšie, keď sú menšie, aj keď sa s nimi ťažšie manipuluje, ale ešte narastú a sú aj praktickejšie pri konzumácii.

    Jablkové pirôžky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zabudla som na tie náplne. Tie si pripravíme, kým nám cesto kysne. Jabĺčka nastrúhame, ako chcete ochuťte, ja som dala len lyžičku cukru, trochu citrónovej šťavy a kôry, brusnice boli akurát doma, môžu byť hrozienka. Čokodukáty, alebo kľudne čokoláda podľa vášho výberu. Akurát s dukátmi sa ľahšie pracuje.

    Jablkové pirôžky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Štvorčeky naplníme jablkovou zmesou a polámanou čokoládou bielou, tmavou, jablkami nešetrite. Mne to vyšlo takmer akurát, zvyšných pár som naplnila čistou čokoládou.

    Jablkové pirôžky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    A teraz príde tá piplavá ručná práca, každý jeden treba pekne zabaliť do ruličky, všetky strany spojiť vzduchotesne, aby náplň nevytiekla. Keďže kysnuté cesto pracuje, a je aj celkom poddajné a pružné, ide to celkom ľahko. Povytiahnite horný okraj a prehnite ho nadol cez vrch smerom k spodnému okraju, ten tiež natiahnite, spojte s vrchným a v dlani ušúľajte šúlok. Keď všetky ušúľame, zakryjeme utierkou a necháme ešte podkysnúť 10-15 minút.

    Jablkové pirôžky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Vyprážame v dostatočnom množstve oleja, najprv z vrchnej strany /zakryté/, otočíme a dosmažíme dozlata, olej necháme odsať na servítke...

    Jablkové pirôžky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    a hneď obaľujeme v zmesi cukru a škorice.

    Jablkové pirôžky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    A tak postupne celú dávku, prebytočnú múku pred vyprážaním oprašujte, aby sa vám neprepaľoval olej.

    Jablkové pirôžky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Chutia výborne, sviežo a šťavnato s tými jabĺčkami a čokoláda je také malé prekvapenie, na ktoré neprišli ani moji doma. Foto v priereze, náhodne som trafila práve jednu s bielou a jednu s tmavou čokoládou.

    Jablkové pirôžky (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Taká obmena šišiek s využitím sezónneho ovocia, ak skúsite, verím, že pochutia aj vám :)

    Jablkové pirôžky (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

eviana
Parádne si to vymyslela @mariamka milá, si Ty ale hlavička... tá náplň sa mi páči, aj brusnice namiesto hrozienok, aj čokoládka... a škoricový kabátik... mňaaaaam... pol kráľovstva by som dala za pár týchto Tvojich lakociniek :) U mňa máš opäť plný počet hviezd :) aj KK :) Vďaka :)
irenaw
väčšinou mi stačí jedna šiška na pol roka až rok, ale z týchto by som si dala, tie prerezané ma dostali, si ty jedna šikovnica :-)
elena
Noooo, to môže byť fajnové, musím vyskúšať....
valeri
Ja som so šiškami na tom podobne ako @irenaw , ale toto sa mi pozdáva. Musia sa ale jesť asi len teplé, či?
mariamka
@valeri , to si ma zaskocila, sama neviem, ale skor nie, teda nielen teple :) je pravda, ze chalani ich jedli teple, lebo nevydrzali, ale aj ked vychladli pri izbovej teplote, ta cokolada nema sancu celkom stuhnut, ked su tam tie jablka, teda neviem ako normalna, ale tieto dukaty su aj studene take meksie ako klasicka cokolada, asi ze nie su cokoladove :)) .. a uz to ani nemam sancu overit, rano som videla na mise posledne 3 kusky,, myslim, ze su podobne ako peceny jablkovy zavin, ktory sa bezne je studeny
tiginko
@mariamka tak toto si zaslúži pochvalu, vynikajúca pochúťka to vyzerá byť. Šikulka :-)
mariamka
dakujem @tiginko pochutka to je, moji nie su zakuskovi, ale kysnute veci slane, sladke maju radi, .. a ja vlastne tiez, ale co sa tyka prace s cestom :)
diky aj za ostatne komenty @evianka ty vzdy take ody do neba, si velmi skromna, taketo urobis lavou zadnou, dakujem :))
@iren ja tiez nie som siskova, ale rada sa babrem s kysnutym cestom, prave tie rozkrojene sa mi usli, ako "vzorka" :)
@elena , @valeri dakujem..
afataga
ja mam staru kucharsku knihu Mucniky od p. Hajkovej a tam do kysnuteho ide vzdy mast, iba do vianocky maslo, ziadne bleee umeliny, fujtajbl, no sak posli jednu za odmenu :-)
mariamka
co tebe, ledva mne sa usla kostovka vcera, dnes uz nebola sanca.. tu knihu neviem ci nema mamina doma, budem musiet urobit inventuru :)
ola111
Pirôžky musia byť veľmi chutné,aj náplň sa mi páči,len zahryznúť
luss44
mňam, toto vyzerá veľmi dobre, vyskúšam, jabĺk máme dosť
kecemis
Mariamka tak toto nie je pre mna. Ja by som to kostoval tak dlho, az by som ich vsetky schosnoval.
lyali
@mariamka , jeeejo. Mám radšej slané ako sladké, ale takéto môžeeem :-) V žiline na začiatku masaryčky od stanice predávajú pirôžky a vždy som jedla len odtiaľ... Takže som Ti veľmi vďačná za Tvoj domáci recept! :-)
mariamka
@lyali :) nikdy som nejedla pirozky zo stanku, tieto som si vymyslela, a ten tvar a vlastne aj nazov som opajcla z ruskych pirogov :)) v ZA som bola raz na sluzobke a velmi sa mi pacilo, to namestie bolo uz vtedy carovne, zial neviem kde je masarycka a ake robia pirozky, ked sa im tieto moje ako-tak blizia, som len rada, inak ma laka aj ta slana verzia, mozno priste , dakujem :)
jerica
@mariamka nikdy som neochutnala pirôžky, to som dosť stará, aby som si ich spravila, Tvoj recept ma tuším aj "nakopne" veru aj ukladám a pridám si, aj na výložky dáke hviezdičky:-) čo povieš.
mariamka
jemine pani @jerica musim ci chcem Ti Vam tak vraviet ze zavitala ku mne taka pani kucharka :) urcite si pridas *** /s dovolenim/ ked ochutnas, resp. tvoji stavnici, ze som to ja sem dala, este budem za hviezdu :) ps. jaka stara, bud to je fotosop alebo dobry mejkap :)
iva63
@mariamka ,veľmi dobrý nápad, ďakujem rada ich vyskúšam podľa tvojho receptu! kk
jerica
@mariamka , aj ked mám syna v Tvojom veku, varecháči si v komentoch tykajú, teším sa, ale toľkej poklony, až mám hlavu červenú. Roky, to sú len čísla, snažím sa, nevšímať si to.
Ver vyskúšam.
Dnes, keď je sviatok spomienok na našich blízkych, odchádzali sme z cintorína v Modre, cestou sme sa stavili u syna v Limbachu, obed na stole, jelení guláš, knedlík, zemiakove krokety, všetko výborné, aj metrový koláčik nás čakal, priznám sa, tie krokety, to tiež nerobím, za to, si na nich pochutím.
mariamka
@jerica to ja sa cervenam, som len taky holub voci tebe :) ale ten vylet dusickovy ti zavidim, kiez by som sa takeho dozila, vraj sa nema smutit, plakat za nasimi tam-na druhej strane, nemaju to radi a preto nas chodia strasit, mna teda nie :) treba im dat kridla nech si letia ... a to pohostenie verim ze potesilo, syn urcite co-to pochytil a mozno aj nevesticka, Modra, Limbach uz len tie nazvy tak lubozvucne zneju,,, my ideme zajtra a urcite sa zastavime u rodicov, dakujem, ze su ..
akotak
Pirohy som už jedol naozaj rôzne, v časoch študentských boli takmer chlebom každodenným, ale takéto som ešte ani nevidel. Krásne a určite skvelej chuti, skláňam sa pred Vašou kreativitou @mariamka
havino
ja si už len povzdychnem, toto si parádne vymyslela @mariamka , dala by som si, tak dobre vyzerajú, uložím, urobím
mariamka
@akotak dakujem, to nestoji za rec :) obycajne kysnute cesto naplnene obycajnymi jablkami a klasicky vyprazene, obcas sa to "akotak" vydari a navyse akotak dobre chuti,,, ospravedlnujem sa za zneuzitie nicku, ale sam sa ponuka :)
mariamka
@havino ty si rychlejsia ako moj notas :) a detto v kuchyni, co dnes povies, zajtra maju na tanieri, som rada ze sa pacia :)
pusta
@mariamka , úžasná harmonizujúca chuť, krásne sa ti vydarili, skvelý recept...blahoželám ti!!!
5*****
sisok
super, uz dlho som chcela vyskusat pirohy, a toto je skvely napad. Mohla by som nahradit cokoladku orechami?
mariamka
dakujem @palokuchki bude mi potesenim, ak vyskusas :)
@sisok ja myslim ze orechami v pohode, a urcite vsetkymi naplnami, ake bezne idu do pecenych zavinov, len nesmu byt velmi vodnate, ono sa mi stalo asi pri dvoch, ze neboli dobre uzavrete, a vies si predstavit ked sa do vriaceho oleja dostane tekutina :) budem rada a hlavne nech sa vydaria :)