Jablkové pirôžky (fotorecept)
Autor receptu: mariamka
Jablká, naše typické jesenné ovocie. Najlepšie a najzdravšie sú samozrejme v surovom stave, ale sú aj vďačnou surovinou v kuchyni. Mali sme tu už pité, koláče, taštičky, muffiny, čo takto pirohy? Postup- Pripravíme si polotuhé kysnuté cesto. Úplne klasické, nie príliš sladké, ak máte svoj osvedčený recept, môžete použiť. Ja som dala 1 hrnček polohrubej múky, 1 hrnček hladkej špeciál, kúsok droždia, trochu cukru, trochu soli, lyžicu bravčovej masti a teplú vodu. Zmiesila pekáreň, nechala som vykysnúť.
- Po vykysnutí rozgúľame na hrúbku 0,5-0,7 cm. Radielkom alebo kolieskom na pizzu nakrájame na štvorce s veľkosťou asi 6x6 cm. Je lepšie, keď sú menšie, aj keď sa s nimi ťažšie manipuluje, ale ešte narastú a sú aj praktickejšie pri konzumácii.
- Zabudla som na tie náplne. Tie si pripravíme, kým nám cesto kysne. Jabĺčka nastrúhame, ako chcete ochuťte, ja som dala len lyžičku cukru, trochu citrónovej šťavy a kôry, brusnice boli akurát doma, môžu byť hrozienka. Čokodukáty, alebo kľudne čokoláda podľa vášho výberu. Akurát s dukátmi sa ľahšie pracuje.
- Štvorčeky naplníme jablkovou zmesou a polámanou čokoládou bielou, tmavou, jablkami nešetrite. Mne to vyšlo takmer akurát, zvyšných pár som naplnila čistou čokoládou.
- A teraz príde tá piplavá ručná práca, každý jeden treba pekne zabaliť do ruličky, všetky strany spojiť vzduchotesne, aby náplň nevytiekla. Keďže kysnuté cesto pracuje, a je aj celkom poddajné a pružné, ide to celkom ľahko. Povytiahnite horný okraj a prehnite ho nadol cez vrch smerom k spodnému okraju, ten tiež natiahnite, spojte s vrchným a v dlani ušúľajte šúlok. Keď všetky ušúľame, zakryjeme utierkou a necháme ešte podkysnúť 10-15 minút.
- Vyprážame v dostatočnom množstve oleja, najprv z vrchnej strany /zakryté/, otočíme a dosmažíme dozlata, olej necháme odsať na servítke...
- a hneď obaľujeme v zmesi cukru a škorice.
- A tak postupne celú dávku, prebytočnú múku pred vyprážaním oprašujte, aby sa vám neprepaľoval olej.
- Chutia výborne, sviežo a šťavnato s tými jabĺčkami a čokoláda je také malé prekvapenie, na ktoré neprišli ani moji doma. Foto v priereze, náhodne som trafila práve jednu s bielou a jednu s tmavou čokoládou.
- Taká obmena šišiek s využitím sezónneho ovocia, ak skúsite, verím, že pochutia aj vám :)
|