Hŕstková polievka

Autor receptu: ersie

Tento recept som našla kedysi v kalendári a odvtedy ju robievam k sladkým jedlám. Je to skromná, dobrá a sýta polievka.

15 minút
príprava
120 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Očistenú zeleninu si nakrájame do cca 1,5 l vody a to takto:2 stredne veľké zemiaky nakrájame na kocky, väčšiu nasekanú cibuľu a 3 strúčiky cesnaku. Koreňovú zeleninu - mrkvu, zeler, petržlen alebo paštrnák nakrájame na kolieska. Pridáme hrsť krúp, šošovice a sušených alebo čerstvých húb, tiež trochu pohanky.
  2. Pomaly varíme 1 - 1,5 hodiny. Podľa potreby pridáme vodu. Keď je všetko mäkké, osolíme, zahustíme 2 - 3 lyžicami ružovej "jíšky". Povaríme cca 0,5 hodiny s lyžičkou drvenej rasce, ochutíme korením a bujónom. Podľa potreby osolíme. Je to sýta polievka v ktorej sa suroviny možu obmeňovať, napr. pridat ružičkový kel, ale nesmú tam chýbat zemiaky a hrste obilovín, strukovín. Polievku možme podávat i ako ľahkú večeru s chlebom.