Tekvicová polievka

Hrejivá polievka z pečenej tekvice

Autor receptu: redakcia

V nevľúdnom počasí táto krémová tekvicová polievka dokonale vylepší náladu. Neodolateľnú chuť jej dodáva skaramelizovaný med.

Suroviny

Postup

  1. Hydinový vývar: Morčacie krky a kosti najskôr kuchynskými nožnicami rozstriháme na menšie časti, vložíme do hrnca, zalejeme studenou vodou. Pridáme očistenú mrkvu, petržlen, zeler, cibuľu, čerstvý zázvor. Pridáme koreniny - čierne korenie, nové korenie a bobkové listy. Vývar nesolíme. Zakryjeme a na miernom ohni varíme 2 hodiny. Počas varenia zbierame penu.
  2. Pripravíme si zeleninu. Plech vystelieme papierom na pečenie. Ošúpanú a rozkrojenú tekvicu poukladáme na plech. Pridáme celú neošúpanú hlávku cesnaku, na polovicu prekrojenú cibuľu, osolíme, okoreníme čerstvo zomletým čiernym korením. Pokvapkáme asi olivovým olejom a medom. Rúru vyhrejeme na 200 °C a zeleninu v nej pečieme asi hodinu.
  3. Uvarený vývar precedíme. Upečenú tekvicu, papriku, cibuľu a pretlačené strúčiky cesnaku dohladka rozmixujeme spolu s trochou vývaru.
  4. Rozmixovanú zeleninu v hrnci zalejeme hotovým vývarom a asi 5-7 minút povaríme. Uvarenú polievku ochutíme soľou, čerstvo nastrúhaným muškátovým orieškom.
  5. Polievku podávame s lyžicou smotany a upečenými chlebovými krutónmi.