Ovocný koláč
Ovocný koláč

Fit ovocný koláč s tvarohom a marhuľami

kucharocka123 - bez fotkykucharocka123, 24. augusta 2023

Hrnčekový recept na ovocný koláč s tvarohom a marhuľami. Žiaden pridaný cukor, jeho náhrady, ani biela múka.

12
porcií
15 minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
1 hrnček
1 hrnček
1 hrnček
1 hrnček
2 ks
2 PL (mandľové, kešu...)
na hrot noža (cejlónska)
1/2 ks (dreň)
1 ks
3 ks
Tvarohová náplň:
250 g
1 PL
1 ks
1 PL
2 ks
Na vymastenie formy:
podľa potreby
Na potretie koláča:
1 PL (bez pridaného cukru)
1 PL
Na ozdobenie:
2 ks
1 ks
hrsť




Postup

  1. 1

    Banány zbavíme šupky, nakrájame na kolieska, ktoré prekrojíme napoly. Ošúpané jablká nastrúhame a pokvapkáme citrónovou šťavou. Marhule pokrájame na malé kocky, polovicu odložíme bokom na ozdobenie. Orechy zomelieme, pár kusov nasekáme, nasucho opečieme na panvici a tiež odložíme na dekoráciu. Mak zomelieme, ovsené vločky pretriedime a pomelieme nahrubo.

  2. 2

    Pripravíme si náplň. Tvaroh, kyslú smotanu, banán a pár kvapiek citrónovej šťavy vyšľaháme v šľahači. Nakoniec ručne zamiešame nadrobno nakrájané marhule.

  3. 3

    Bielky oddelíme od žĺtkov a vyšľaháme so štipkou soli. Suché ingrediencie premiešame a dáme do nádoby šľahača. Pridáme žĺtky, nakrájaný banán, jablká, vanilkovú dreň a cca 2-3 minúty spolu šľaháme. Do zmesi ručne zamiešame sneh z bielkov.

  4. 4

    Cesto rozdelíme na dve časti. Jednu rozotrieme na dno okrúhlej, najlepšie tortovej formy (priemer 24 cm), ktorej dno sme vyložili papierom na pečenie a boky natreli tukom. Povrch zarovnáme, navrstíme tvarohovú náplň, zakryjeme druhou časťou cesta a zahladíme.

  5. 5

    Koláč vložíme do rúry predhriatej na 180 °C. Pečieme cca 45 minút. Kontrolujeme špajdľou.

  6. 6

    Upečený necháme vychladnúť na mriežke. Uvoľníme rám formy, vrch koláča natrieme džemom, potom orechovým maslom, poukladáme nakrájané marhule, banány a posypeme opraženými nasekanými orechmi. Necháme stuhnúť v chladničke. Dobrú chuť!

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia