Drienkový lekvárik starej mamy fotorecept

iris12345 - bez fotkyiris12345, 22. augusta 2016
Drienkový lekvárik starej mamy (fotorecept)
Foto: iris12345

Tento rodinný recept máme od mojej prastarej mamy. Hľadala som recept na internete, ale vo všetkých sa drienky vykôstkovávajú alebo pasírujú. Takýto som nenašla, Zobraziť celý popisTento rodinný recept máme od mojej prastarej mamy. Hľadala som recept na internete, ale vo všetkých sa drienky vykôstkovávajú alebo pasírujú. Takýto som nenašla, preto sa chcem s Vami oň podeliť.

Suroviny

koľko nazbierame




Postup

  1. 1

    Lekvár budeme variť len z drienok,ktoré popadajú na zem, pretože drienky zo stromu by boli kyslé . Umyjeme ich a dáme do väčšieho hrnca asi 5 cm od vrchu (pri varení budú kypieť) a zalejeme vodou.

    Drienkový lekvárik starej mamy (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Varíme 30 minút, dávame pozor aby nevykypeli.

    Drienkový lekvárik starej mamy (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Scedíme. Netlačíme, nepasírujeme, len necháme stiecť. Vyvarené drienky zahodíme, použijeme len šťavu.

    Drienkový lekvárik starej mamy (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Odmeriame koľko nám stieklo šťavy, ja som mala 5 litrov. Na liter šťavy dáme 800g cukru. Necháme rozpustiť. Môžeme aj do horúcej, skôr sa roztopí.

    Drienkový lekvárik starej mamy (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Do panvice dáme cca 8 naberačiek osladenej šťavy a varíme 8-10 minút, podľa toho, aký hustý chceme lekvárik mať. Ja varím 8 min, dá sa pekne natrieť na tortu. Tuhší sa už zle rozotiera. Môžete si odobrať lyžičku na tanierik, nechať ochladnúť a čas si upraviť.

    Drienkový lekvárik starej mamy (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Naplníme pohár, uzavrieme a šup s ním hore dnom pod deku.

    Drienkový lekvárik starej mamy (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

izabella929
Môžem iba potvrdiť, že je vynikajúci.Dostávam každoročne od švagrinky hotový drienkový lekvár, má prekrásnu farbu a chuť je fantastická, ktorú nedokážem prirovnať ku žiadnemu inému lekváru.
natascha1
Recept si ukladám. Drienky som nikdy neochutnala a ani rastlinu nevlastním. Počula som na ňu len samú chválu. Možno sa k nej niekedy dostanem a určite vyskúšam tento zaujímavý recept. Zaujímalo by ma ako chutí takýto lekvár.
radost
veru..my sme tiež pasírovali-teda to bola fuška..ale nenapodobiteľná chuť i farba stála za tú námahu..
takto-len zo šťavy-ma nenapadlo..drienok je teraz málo-pomrzli na jar..no veľmi ma láka vyskúšať ..verím-že si spomeniem..vďaka..
1x lianka
jack
Ja môžem lekvár hocijaký.Veď na raňajočky,to je moje.Tvoj sa mi páči.
evanaaa
Ako som tomu porozumela, lekvár si varila len z tej vyvarenej vody z drienok? A stačilo zahustiť len cukrom? Potom ak by sa robila len šťava, či sirup, ako by si postupovala? Museli sa drienky vyhodiť, z nich by sa lekvár nedal spraviť? Nebolo ich škoda? Prepáč toľko otázok, ešte som nič podobné nerobila, len raz sirup z ríbezlí a napokon som z neho mala želé, práve opačne, ako ty si toto robila.
gabriele
drienky su ovocie, ktore aj po dozreti z krika resp. stromu len tak rychlo neopadava...myslim tym divorastuce neslachtene drienky...nehovoriac o slachtenych ukrajinskych, ruskych, bulharskych, polskych odrodach atd..., ktore vydrzia na strome-kriku tri-styri tyzdne aj viac a su vynikajuce...
-prepac, ale tento Tvoj recept sa mi vobec nepaci...pretoze to podstatne a dobre sa vyhadzuje...je to mozno rodinny recept...ale toto je moj nazor na Tvoj recept...riedka konzistencia a plno peny v pohari...snad aj uplnemu laikovi je jasne, ze toto nie je lekvar...

-

izabella929
@gabriele , nemám nič proti tvojim slovám kritiky, nedokážem posúdiť postup pri varení lekváru, lebo ho dostávam hotový od švagrinej na
výmenu za môj marhuľový, ale i v mojich pohároch sa nachádza pena, je to zrejmé, že sa tvorí pri zahusťovaní.Pena však nie je na škodu chuti lekváru.
2x haji a lianka
gabriele
@Izabella929 lekvar nikdy nema penu...vari sa dlhsi cas a z celych plodov... kym sa neodpari potrebna cast vody... iba minimalne sa pridava cukor...lenze tento recept to nie je ani dzem...ani marmelada...o lekvari nehovoriac...najhodnotnejsia cast drienok sa vyhodi a zahustuje sa vodovy odvar s pridanim cukru...je to velka...velmi velka skoda...drienky maju vyborny obsah pektinov...cize ked sa pouzije prepasirovana dren, nemusi sa dlho varit...a je vynikajuci...
-ja som sa vyjadrila k tomuto receptu...aky dostavas lekvar ty od svagrinej neviem...ale pri dzeme niekedy pena zostane...co nie je na zavadu chuti...skor to moze ovplyvnit trvanlivost produktu...vtedy je dobre pohare par minut zavarit
-
kukulienka71
nemal to byť náhodou "likérik" starej mamy? Aj s pridaním alkoholu potom? Ešte som nepočula o lekvári bez ovocnej dužiny, veď tá vlastne zahustí výrobok, večná škoda ju vyhodiť.
evanaaa
No, ešteže tak, už som sa bála, že len ja jediná receptu nerozumiem a budete ma odsudzovať.....teraz vidím, že nielen mne sa tento postup zdal trochu divný, aj keď tá šťava môže byť dobrá, ako sirup......
iris12345
@Evanaaa (22.8.2016 18:57)

Sirup z toho vlastne je, keď sa tam dá ten cukor a nevarí sa to na tej panvici. A áno ,vyvarené drienky som zahodila.
iris12345
@Gabriele (22.8.2016 22:55)

Pani čo mi drienky dáva má pod stromom natiahnutý igelit a vždy keď opadnú ma zavolá si pozbierať. Najviac býva napadaných po vetre a daždi. Nikdy se ich neoberali , lebo je to starý vysoký strom. Keď, tak trocha zatrasieme.
tomeska
Tiež sa chystám trochu si uvariť. Robím podobne ako Iris, len dužinu všetku nevyhadzujem, ale kým ide ľahko , prepasírujem, zbytok dám manželovi a on z toho ešte vykúzli trocha vína. Na liter šťavy- kilo cukru. no niekedy i menej, a miesto chémie uvarím pár jablk so šupkou bez jadra , prepasírujem a pridám ku šťave. Varím na vyššej panvici po 1-2 naberačkách. Než marmošku vylejem do pohára, tak ju na panvici rýchlo " odbublinkujem " a gumovou sterkou rýchlo vytriem(nezostáva nič, aby sa pripalovalo). Jedna várka trvá tak 2 až 2,5 minuty, a keď si dám 2 panvice, tak to sú fofry. Marmeládu nechám vychladnúť trebárs aj do druhého dňa a potom zaviečkujem. Drienky si chodím nazbierať z mestského živého plota, a ludia čo idú okolo, pozerajú na mňa ,čo to vyvádzam, niekto sa i pristaví a ja potom drienky velebím až do neba. Keď natrhám, nechám ich ešte pár dní dojsť- pekne zmeknú a ztmavnú. Na zahrade mám 12 kríkov ale zatial len na okrasu. na zber si ešte počkám. Dámy , páni , a čo tak drienkovica????????
jollyl
Dnes som dostala 2 kg drienok a prvý x varila s nich džem...veruze výborný je...moje tri stromkokriky sú zasadené už štvrtý rok a vraj prvý x zarodia az po siedmom roku...to si teda počkám,ale už viem že nie zbytočne,ta chuť je neopísateľná...
jollyl
Dnes som dostala 2 kg drienok a prvý x varila s nich džem...veruze výborný je...moje tri stromkokriky sú zasadené už štvrtý rok a vraj prvý x zarodia az po siedmom roku...to si teda počkám,ale už viem že nie zbytočne,ta chuť je neopísateľná...Ja som aj prepasírovala duzinu
rufera
Nechcem nikoho kritizovat za jeho postup,ale tento recept som si vybrala kvoli tomu,ze som nemusela vyberat kostky.Uvarila som,parkrat prepasirovala a potom varila ako klasicky lekvar.A je vyborny.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia