Domáci francúzsky krémeš fotorecept

babkamt - fotkababkamt, 12. októbra 2014
Domáci francúzsky krémeš (fotorecept)
Foto: babkamt

Už dlhšiu dobu som sa chystala spraviť krémeš. Nafotila som postup, no nevložila som ho. Rok čakal na uverejnenie. Teraz, keď sa pozerám Zobraziť celý popisUž dlhšiu dobu som sa chystala spraviť krémeš. Nafotila som postup, no nevložila som ho. Rok čakal na uverejnenie. Teraz, keď sa pozerám na fotky, by som si z neho dala:-)

10 minút
na 220 °C

Suroviny

500 g
1 l
3-4 PL
2 bal.
3 bal.
3 ks
3 PL
500 ml
2 bal.
150 g
70 g
1 bal.




Postup

  1. 1

    Rozmrazené lístkové cesto som rozdelila na polovicu. Každú som rozvaľkala natenko. Cesto som dala na studenou vodou opláchnutý plech. Cesto som na plechu popichala vidličkou, aby sa nevydúvalo.

    Domáci francúzsky krémeš (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Takto som upiekla obidva pláty. Rúru som vyhriala na 220°C, piekla som do ružova asi 10 minút.

    Domáci francúzsky krémeš (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Väčšiu polovicu mlieka som dala variť s cukrom a 2 balíčkami vanilkového cukru. Vo zvyšnom mlieku som rozmiešala 3 Zlaté klasy s 3 žĺtkami a 3 pl hrubej múky. Uvarila som hustý puding.

    Domáci francúzsky krémeš (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Bielka som dotuha vyšľahala.

    Domáci francúzsky krémeš (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Ručne som sneh zamiešala do horúceho pudingu. Puding som natrela na jeden upečený plát cesta.Kým mi puding vychladne, spravila som si šľahačku.

    Domáci francúzsky krémeš (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    500 ml šľahačky som vymiešala s jedným vanilkovým cukrom a 2 balíčkami Smetafixu - stužovač šľahačy.

    Domáci francúzsky krémeš (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Hotovú som dala na chvíľu do chladničky, lebo puding mi ešte nevychladol.

    Domáci francúzsky krémeš (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Na vychladnutý puding som natrela šľahačku. Plech som dala do chladničky.

    Domáci francúzsky krémeš (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Roztopila som čokoládu s cerou, natrela som ju na vrchný plát cesta. Pred celkovým zatuhnutím čokolády som ho pokrájala na kocky. Pred krájaním som si namočila nôž do studenej vody.

    Domáci francúzsky krémeš (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Kocky som ukladala na šľahačku.

    Domáci francúzsky krémeš (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Po ochutnávke toto zostalo na plechu:-) Je pravda, že sme to nezjedli sami dvaja s manželom.

    Domáci francúzsky krémeš (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

cesminaz
Waau @babkamt vyzera nadherne a urcite je veeelmi chutny ;-) Ja som kremes uz dobrych par rokov nejedla :-/ veru uz by som si dala! Ukladam a mozno pri niakej prilezitosti upeciem :-) Dakujem
sovka62
Ten najsamlepší na svete. Presne takto ho robím i ja, takže viem o čom píšem. Jeden z najlepších zákuskov, aké poznám (teda pre mňa....).
babkamt
@ancicka :-)
@cezminaz minule som si kúpila v cukrárni. Tomu domácemu sa nevyrovná. Je to rýchlo spravený koláč. Najviac času som strávila ukladaním nakrájaného vrchného plátu. Teší ma, že sa ti recept páči.
@sovka Súhlasím s tebou. Žiaľ, kým boli deti malé, piekla som s odretými ušami, lebo nebol čas. Teraz mám čas, no nemám komu piecť, okrem mňa a Terezky:-) Ostatní sladké moc nemusia.
havino
výborný, aj ja ho presne takto pečiem, nijako inak veru, dala by som si a máš pravdu, ked boli deti malé, tak nebolo tolko času na pečenie a teraz jeden už lubi také, druhý onaké, tretí už nemôže a ja by piekla až by plakala, sladké jedla tiež a nie je komu už tak
babkamt
@havino , ja som na tom rovnako. Manžel má cukor, ja nie. Ja môžem, on sa len pozerá. Často mi vraví, že načo pečiem, veď nemám komu. A čo ja? Som od macochy alebo čo? Snažím sa piecť v maličkých pekáčoch, no pre jednu osobu je aj to mnoho. Vnučka tiež všetko nezje. Má rôzne výhrady. Nesmú byť v kkoláči hrozienka, niektoré ovocie, hoci ho má inak rada. No čo už, nezostáva nám iné, len sa s tým zmieriť. Pekný večer ti prajem.
olinecka
@babkamt podaril sa kremeš vyzerá výborne,chválim!!!@havino nevadí ,že je tam ochorenie ,ktoré bráni jesť koláče ,ale chuť niečoo dokázať je väčšia.U nás je to podobne ,ale ja čo upečiem dám blizkym pre ,ktorých o pečiem.Pozdravujem!!!
jozka2
Verim,ze tvoj kolacik nema chybu.Vidim,ze si plnku varila s pridanim muky a ta je skutocne najlepsia,lebo sa nerozteka a aj chut je ina.
eviana
Naaaadherny kremesko...veru tiez som velmi davno neribila, vdaka za pripomenutie, si ma uzasne napasmala, pri najblizsej prilezitosti veru spravim ak budu domace vajicka :)
babkamt
@oline čka ďakujem za pochvalu. Mladí ma brzdia, že vnučke dávam veľa sladkého, odnesiem aj do susede na koštovku.
@jo žka áno plnku som varila aj s múkou, aby sa neroztekala. Ďakujem, že si sa pristavila pri mojom recepte . Nemáš žiadne výhrady, čo ma teší:-). Ty vždy dobre poradíš.Pekný večer ti prajem.
babkamt
@eviana tiež ho nerobím často. Vidím, že som ťa nalákala a máš chuť ho upiecť:-)
pusta
Milá@babkamt , už som robila tento tvoj krémeš pre môjho priateľa opakovane, po prvýkrát sa mi triasli kolená od strachu, nie som v pečení zdatná,trpezlivo ma navigovala vtedy a povzbudzovala svojou láskavosťou a radila mi naša milá @tatranka , veľmi sa vydaril a odvtedy je u nás veľmi žiadaný.
rada potvrdzujem, že je úžasný a oplatí sa ho spraviť.
obdivujem tvoju šikovnosť a všestrannosť :-)
***** rada dávam, aj ked je to len málo za takú dobrotu.
tatranka
Krásny krémeš.Má všetko v bohatom a chutnom,čo má mať.Veru už som ho dávno nepiekla a mala by som,lebo ho máme všetci radi.No akosi sme začali počítať kalórie a to sa potom naozaj zle pečie takáto dobrota.
garanco
Na okamžité zahryznutie a môj manžel by sa ohromne potešil (ale ako píše vyššie @tatranka v poslednej vete)!!!
(...pri čítaní postupu som sa pousmiala, lebo som si spomenula na nášho vynikajúceho "matikára" z deviatky: väčšia polovica neexistuje - ukáž mi čo je väčšie pri pomere 50:50 :-))... to píšem len pre spestrenie...)
babkamt
@pusta nemajú sa ti prečo triasť kolená od strachu pri príprave krémeša.. Nepodceňuj sa. Sama píšeš, že si to dokázala a nie raz. U nás je tiež obľúbený. Ďakujem za hodnotenie receptu.
@tatranka sme v našom veku, že už počítame kalórie, tuky, cukry. Včera som rozmýšľala, že by som si spravila aspoň z polovice cesta krémeš . Z druhej polovice slané tyčinky. @garanco tá posledná veta sa nás týka viacerých. Som rada, že som ťa pobavila s väčšou polovicou:-) Neboli to vhodne volené slová.
mesiar50
Stara dobra klasika.Moja mamina robievala kremes navlas podobne ako ty.Tvoj vyzera velmi na zjedenie !!
babkamt
@mesiar50 dobré recepty sa vždy rýchlo šírili. Mám ich viacej, no tento nám chutí najviac.
palokuchki
Neviem si predstavit ze by niekto mohol odolat takejto dobrote. Aj u nas je tento kremes velmi oblubeny. Narobila si chute.
babkamt
@palokuchki klasika je klasika. Tej sa ťažko odoláva aj v Austrálii:-) Verím, že je aj u vás obľúbený. Pekný večer ti prajem, alebo skôr skoré ráno?
elysa
takéto dobroty nachádzam teraz večer:), aj moja svokra je naň majster:), nechýba na žiadnej oslave:), máva rovnako zvodný ako Ty:)
babkamt
@elysa je to vďačný koláč, vhodný na oslavu, je ho veľa. A každý ho má rád. Naše svokry to vedeli spraviť z domáceho lístkového cesta. Tento je z kupovaného cesta:-)
steffik
babkamt ďakujem za recept. Robím podobný len obyčajný, rozdiel je , že dávam 4 vajcia a 1 LP obyč. hl. múky. Tento som včera robila prvý krát a je supeéér. Určite bude súčasťou rodinných osláv. PS - lístkové cesto si robím sama. Odporúčam , ja si urobím aj 6 dávok a dávam do mrazáku. Občas ho použijem na darovanie, čo si veľmi ženy cenia. ešte raz veľké Ď.
babkamt
@steffik viem, že rada pečieš, preferuješ zeleninku:-) Ohlasy na recept ma vždy potešia. Krémeš hodnotíš ako super - tak si s ním bola spokojná. Moja švagriná tiež robí naraz viac ciest. Občas sa mi z neho ujde. Jasné, že domáce je lepšie. Raz sme sa boli so švagrinou túlať a jej 14 a 13 ročné vnúčatá jej pripravili lístkové cesto. Vraj to odkukali od babky:-)
antalik
Dobrý deň, mohli by ste mi napísať na mail iphonedotyk@gmail.com ? Mala by som otázku ohľadom tohoto super koláčika. Ďakujem veľmi pekne
andrejocka
Super receptík, práve som ho dnes odskúšala. Myslím, že sa mi vydaril, vypadá ako ten na foto. Ešte raz ďakujem za fajnýýý francúzsky krémeš. :D
monnr
No ja ho robim takto podobne len namiesto listkoveho cesta dávam bebe kekse. Ale je naaaaaaaaj
babkamt
@monnr dobré sú aj tie nepečené s použitím keksov. Dobré na tom je, že nemusíš spraviť na veľký plech, ktorý je pre jednu osobu veľa.
alena54
mňamkovy je tvoj kremešíííííík :D uz je v kk :D
babkamt
ďakujem za nahliadnutie do receptu. Ozvi sa, keď ho budeš robiť:-)
anitt
prosím Vás aký je rozmer plechu?? ďakujem :-)
sashenka1
tak ja sa ozyvam-babkamt,dostala som "objednavku"z dcerinej prace na takyto fajnucky domaci francuzsky kremes,tak idem do toho,v sobotu uz letim domov,tak tu chcem zanechat "sladke spomienky"na mna,napisem,ci sa podaril-dakujem za recept,papa
sashenka1
mila "babkamt",ako vzdy-recept od teba nesklamal,jeden sa mi usiel,davam si ku kave,ostatne zobrala dcera do prace,dakujem aj za prianie...
zorro
@2michal (21.3.2017 06:20)

Vševedko daj sem recept na tú gumu.Budeme z toho robiť liate podlahy.
babkamt
@2michal (20.3.2017 17:26)

Prečo nie, aj vegáni mávajú chuť na sladké. Pudingovú plnku si robil z vody? Neviem si predstaviť, ako si vyrobil šľahačku z bezmliečneho jogurtu. Každý si robí v kuchyni podľa seba a pre seba. Varí a pečie tak, aby to chutilo jemu. Nemusí sa to páčiť každému. Osobne nepoznám teba, ani @Mesiar50 . No jeho recepty poznám, páčia sa mi. Je škoda, že @Mesiar50 už na Varechu neprispieva. O čom je Varecha? No predsa o varení, pečení. Mali by sme sa vyjadrovať k receptov, vynechať osobné invektívy. A aby som nezabudla, ďakujem za pridanú fotku. Pekný deň ti prajem.
wetwicka
dakujem za fantasticky recept. podaril sa na prvykrat.
ak niekto potrebuje alebo chce zmenu surovin:
listkove cesto som pouzila Billa chladene rozvalkane 275g (2ks) - mne sa nikdy nedari to mrazene rozvalkat tak pekne. toto chladene je sice uzsi pas, ale na dlzku sa presne zmesti do velkeho plechu (do 60cm rury).
mlieko plnotucne, cukor trstinovy (je to potom menej sladke) a namiesto Cery som dala bio kokosovy olej bez vone (purity vision z DM drogerie) - pridavat postupne, aby nebola cokolada prilis riedka.