Domáca klobása

tassiedevil - fotkatassiedevil, 11. novembra 2013

Ked robím klobásy, tak si stále spomeniem na môjho strýka, ktorý vraviel, že zlá domáca klobása neexistuje, len dobrá a lepšia....ja mám na tento Zobraziť celý popisKed robím klobásy, tak si stále spomeniem na môjho strýka, ktorý vraviel, že zlá domáca klobása neexistuje, len dobrá a lepšia....ja mám na tento výrok svoj názor, nakoľko viem, že aj dobre pripravená a správne okorenená klobása sa dá doslovne pokaziť a to nesprávnym postupom alebo údením...Tento recept máme v našej rodine už od nepamäti možno aj storočie a to je tá najlepšia klobása akú som kedy jedol....a po odskúšaní desiatok iných receptov sme dospeli k názoru, to sa už lepšie urobiť nedá..

Suroviny

700 -800 g
200-300 g alebo dobre tvrdý bôčik
24 g
3 g
2 g
15 g
5 g
5 g
0,5 dl alebo červené
1-1,5 m
10 g




Postup

  1. 1

    Najvhodnejšie mäso je, zo všetkého trošku..ako sa to robí pri zabíjačkách...pokiaľ kupujeme mäso, najvhodnejšie je mäso zo stehna...v dnešnej dobe sa porážajú mladé zvieratá, ktorých mäso je veľmi vodnaté a preto je potrebné mäso dobre odvodniť..mäso nakrájame na kosky asi 2x2 cm a rozložíme ho na nerezovú mriežku ktorú vložíme do plastovej nádoby a necháme 1 až 2 dni odvodniť v chladničke a potom pridáme všetky koreniny okrem vína, dobre premiešame a necháme 1 deň preležať v chladničke....týmto spôsobom si ušetríte námahu pri miešaní a koreniny sa rovnomerne premiešajú s mäsom.... ja pridávam zavše aj dusitanovú soliacu zmes, najmä ked je teplejšie počasie, ale ked je zima tak dávam len kvalitnú morskú soľ, ktorá už dusitany prirodzene obsahuje....kedysi sa dávala len obyčajná kuchynská soľ a bolo dobre.....

    Domáca klobása - obrázok 1
  2. 2

    na druhý deň mäso pomelieme, najlepšie cez 8 -l0 mm riečicu,doležité je aby nožík v mlyčeku bol ostrý,lebo pri mletí tupím nožíkom sa mastné časti rozmazávajú, čo samozrejme ovplyvňuje mozaiku hotového výrobku....samozrejme mastnotu výrobku si môžete prispôsobiť podľa vlastnej chute, pridáte menej slaniny a pridáte viac mäsa...ak sa bojíte cholesterolu, nemajte obavy, podľa posledných vedeckých výskumov sa zistilo, že nie je to cholesterol čo spôsobuje srdcové choroby.......tak čomu vlatne máme veriť v dnešnej dobe??????tak ako angličan hovorí, všetko je len bullshit...:))))) ešte musím dodať, málo masti v klobásach spôsobuje rýchle vyschínanie a zároveň ovplyvňuje aj chuť hotového výrobku.......

    Domáca klobása - obrázok 2
  3. 3

    pridám víno a dobre zamiešame....v žiadnom prípade nepridávajte vodu, lebo vlastne voda napomáha tvorbe mikroorganizmov v mäse...víno má opačný účinok...alkohol vo víne a cukor pracuje ako štartovacia kultúra, ktorá zabíja zdraviu nebezpečné mikroorganizmi....okrem vína sa môže použiť aj iný druh alkoholu ako napr. brandy alebo koňak, tokajské víno atd... po zamiešaní necháme pár hodín preležať/ak máte trpezlivosť, tak je najlepšie nechať v chlade preležať do druhého dňa/...na druhý den necháme zmes pri izbovej teplote ohriať a plníme do pripravených čriev, ktoré sme namočili deň vopred v studenej vode v chladničke....takto nám črevá nadobudnú pružnosť a pri plnení a pretáčaní nám klobásy nepraskajú......

    Domáca klobása - obrázok 3
  4. 4

    narážame na pevno, pretáčame a dobre popicháme hrubou ihlou aby sme klobásy zbavili vzduchových bublín, ktoré môžu spôsobiť kazenie.....ja zavše narážam aj do umelých salámových čriev.....kedysi sme pri zabíjačkách klobásovú smes plnili aj do bravčových konečníc /hrubé rovné črevo/ ...tieto sme nechali pár dní zasolené pri mäse, ktoré sa solilo vo veľkých drevených korytách a až potom sa hrubé klobásy údili. Takto vydržali v komore až do budúceho leta, ked už bola v záhrade paprika a paradajky...a to bola skutočná dobrota.....kde sú tie časy???

    Domáca klobása - obrázok 4
  5. 5

    v salámových črevách...

    Domáca klobása - obrázok 5
  6. 6

    po narazení necháme na chladnom mieste do druhého dňa klobásy obschnúť a údime pomaly na studenom dyme. Nikdy neúdime mokré klobásy, lebo voda zabraňuje prechádzaniu dymu do klobás..... Udenie je najdôležitejší proces, už ako som podotkol, údením môžeme klobásy doslovne pokaziť. Udiť ma naučil môj starý otec, ktorý bol najlepší odborník akého som kedy poznal a za čo mu budem navždy povdačný....samozrejme najlepšia doba na údenie je zimné obdobie....údime na pomalom dyme a dbáme aby nám teplota v údiarni nevystúpila vysoko, lebo pri teplote asi 21 stupňov C sa masť začína roztápať a kvapkať....to znamená že teplota je už príliž vysoká....zásadne údime len pilinami z tvrdého dreva...buk, dub, agát, slivka, jabloň a pod.,môj starý otec údil 2-3 hodiny predpoludním, potom nechal udiareň pootvorenú asi dve hodiny, potom znovu rozkúril a údil dalšie dve tri hodiny....cez noc nechal klobásy v udiarni, a ked bola tuhá zima klobásy dobre vymrzli.....a takto údil po tri dni až klobásy dostali krásnú červenkastú farbu a krásne rozvoniavali....potom sa skladovali pod povalou alebo v komore na chladnom mieste....fotku údených zatiaľ nemám lebo sa ešte len údia.....pridám najbližšie......

  7. 7

    a samozrejme si nemôžeme odpustiť degustáciu čerstvo pečenej klobásky.....Dobrú chuť.....

    Domáca klobása - obrázok 7

Diskusia k receptu

alena45
všetko ako kedysi u starých rodičov , až na ten recept. Ale dobre, že si všetko podrobne vysvetlil. Mám rada, keď viem prečo sa čo robí a prečo nie.
sonulienka
No teda to je paráda pripomína mi to, že sa už blížia sviatky.Krásne výrobky len škoda,že nie si bližšie dala by som sa pozvať.
an3da
Taká čerstvo pečená je najlepšia. Nesprávnym postupom, nesprávnym údením a aj paprika môže byť príčinou kazu klobás, ale aj teplá zima - ked nevymrznú klobásy v údiarni a na povale. Vyzerajú perfektne, na 5*****.
pusta
úžasný recept, súhlasím, že víno a cukor sú dokonalým štartérom zrenia a konzervovania mäsa, cukor navyše zvýrazňuje chuť, správny pomer ingrediencií i správne údenie, všetko také ako má byť.
len sa chcem spýtať, cesnak nedávaš?
práca za 5*****
an3da
Sa mi vidí že píše aj cesnak...
mariamka
ukladam, mozno sa aj moj raz odvazi, odhodla :) perfektny recept, nepochybujem o chuti, sice som sama nikdy nerobila, vzdy sme mali mesiara, ja som len degustovala, ale takyto podrobny overeny postup je na nezaplatenie,, mna ocarilo aj to maxi-crevo-spirala, co ste bez pretrhnutia natocili, kolko to mohlo merat ?
an3da
Vo Vojvodine, v Turiji býva Klobásiáda - oni vravia Kobasicijada, tohto roku urobili klobásu dlhú 2.028 metrov. A potom ju predávajú nie na kilogram ale na meter.
ernest
O môj bože už aby mrzlo tento tvoj recept vyskúšam robím podobne no mam svoje finesy ,tiež ma učil otec no ja udim iba dva dni po dva krát ,kedže som stolár asi mam silnejšie hobliny :)))))))
tassiedevil
@pusta , dakujem Ti za uznanie a hodnotenie...o tom vôbec nepochybujem, že máš dobré poznatky v tejto oblasti..:))samozrejme dávam aj cesnak.....
tassiedevil
@marianka , dľžka natočenej klobásy bola asi 2,5 m, samozrejme sa dá naplniť aj na dlhšie, kedže bravčové tenké črevá sú dlhé okolo 15 m....dakujem
tassiedevil
@ernest , samozrejme každý máme tie svoje finesy, ale mnohé veci si ľudia musia overiť na základe svojich skúseností...napr. dľžku údenia, závisí od intenzite a hustoty dymu, takže dľžku údenia je ťažko jednoznačne povedať...skúsený údenár to už vidí na farbe výrobku...rozhodne nie je potrebné údiť až do čierna, tmavo gaštanová farba úplne vyhovuje....mnohí sa boja pustiť do výroby klobás, treba mať odvahu a postiť sa do toho, spočiatku urobiť menšie množstvo a trochu experimentovať, len tak sa to dá naučiť...nie je to predsa atomová veda....prajem Vám mnoho úspechov a zároveň dakujem všetkým za komentáriky.....
pusta
@tassiedevil , dakujem ti za odpoved, pýtala som sa na cesnak, lebo som ho nevidela v surovinách, ani v postupe, myslím, že asi len nedopatrením vypadol :-)
to ja dakujem za milé uznanie od teba :-)
oblizprst
Výborne napísaný recept a aj s takými detailami, ktoré mi vždy pri čítaní v iných zdrojoch chýbali. Veľká vďaka! Možno aj to, že si tak ďaleko, ovplyvnilo čistotu tohoto receptu, lebo veľmi dobre vieme, ako sa dobré recepty vedia pomaly, ale isto pokaziť iba tým, že sa pri ďalšom prepisovaní niečo zabudne, alebo pridá.
tassiedevil
@oblizprst , plne súhlasím s tvojím komentárov a musím podotknúť, že mnohé recepty uvedené najmä profesionálmi /šefkuchármi/ neobsahujú tie potrebné detaily....načo ich vôbec pridávajú? robia si tu lacnú reklamu????a predvázajú svoje umelecké diela....účelom dobrých receptov je prenášať tradíciu našich predkov na nasledujúcu generáciu, aby naše tradície na ktoré môžeme byť právom hrdí zostali zachované na veky......Aj ja dakujem.
mesiar50
@tassiedevil
Málokto sa vyzná tak v masových výrobkoch a ich výrobe ako ty tassiedevil.Škoda,že žijeme takú uponáhlanú dobu a staré dobré tradície pomaly vymiznú.Rád vidím tvoj recept.Takto isto robil zabíjačku resp.výrobu klobás aj moj starký.Klobásky robil iba na druhý deň,keď sa maso uležalo cez noc aj z koreninami.
Tvoj recept je bezchybný.Predviedol si varecháčom ako sa správne robia klobásy.Ďakujem Ti za pekné pripomenutie starých zlatých časov.

tassiedevil
@mesiar , dakujem Ti uznanie, a tak ako hovoríš, dnes už ľudia nemajú čas nič a všetko sa robí len povrchne....ja pevne verím, že sa jedného dňa ludia budú vracať do tých starých zlatých časov....ked si uvedomia, že sa dostali do slepej uličky....Maj sa dobre.
lenushat
no super recept ale kde je cesnak ja klobase stale robievam ale v tvojom recepte nieje cesnak ooooooooj tolkaaaaaaaaaa skoda toooooooooooolka skoda
kopa
Som prvoudiarka :-))))))) Mám murovanú udiarničku spojenú s grilom, ohnisko je vedľa asi 1m. Teraz som údila prvýkrát podľa Vášho receptu. Stále sa mi klobásy rosia a vôbec nemajú takú peknú farbu na aké som zvyknutá. Preto som ich údila 3 dni dúfajúc, že sa to zmení, ale nič. Aj po tých troch dňoch sa rosia a nemajú ani tú typickú farbu a vôňu. Mňa to veľmi baví robiť takéto domáce výrobky, ale keď sa mi nedarí tak ma to odrádza. Podotýkam že som v udiarni nemala vyššiu teplotu ako 25 stupňov C. Na internete čítam, že stačí údiť aj 1/2 dňa, a ja sa trápim už tretí deň. Prosím o radu a ešte presnejší postup.
renulienka
My sme minulý týžden udili klobásy a bolo všetko v poriadku. Tento týžden údime slaninku, všetko robíme rovnako, ale na vrchu udiarne z vnútornej strany sa nám zráza voda a steká po slanie a ostávajú po nej čierne stopy. To isté sa nám stalo aj minulý rok. Tiež neviem, kde robíme chybu. Bola by som rada, ak niekto má viac skuseností a vedel by poradit. Podotýkam, že minulý týžden bolo fakt zima vonku a teraz je dost teplo. Nemože mat aj počasie nejaký splyv na údenie?
renulienka
@Kimlo (21.11.2016 07:36)

Dakujem Ti, pre tento rok už doudené, ale zídu sa rady pre budúci rok, určite naštudujeme ;-)
kopa
Ďakujem za link, časť som preštudovala ale aj tak z toho nie som múdra, niektorí údia do 30 stupňov a iní to pustia na 50-60, čo si z toho mám vybrať. A taktiež som zabudla napísať, že aj moje majú takú nakyslú chuť. Ale sú krásne v reze a vôbec sa mi nerozpadávajú s tým som spokojná, len tá farba a chuť. Niečo sme aj uvarili a zjedli. S horčicou boli chutné. Zatiaľ žijeme :-))))
kopa
Zabudla som napísať že som dala víno suché na 5,5 kg mäsa 2 dcl.
kopa
Druhý pokus výroby klobás a údenia. Teraz už urobím bez vína a teplotu v udiarni zvýšim. Uvidím čo to spraví.
1x radox1
kimlo
@Kopa (13.12.2016 13:57)

Hlavne nechaj udiaren najprv dobre vyhriat a vyschnúť.
kopa
Druhý pokus bol úspešný. Klobáska krásna, bôčik krásny. Udiareň som vyhriala aj teplota v udiarni bola vyššia ako 20 stupňov. Vyhnala som to na tých 40-60 stupňov. Ďakujem pekne za rady.
pulpita
Ahoj, vybrala som si tvoj recept pretože bol najzaujímavejšie napísaný!! Jeden znamy z Columbie robi rôzne druhy klobás a už mu chýbala len slovenska. Tak dufam že bude mať úspech!! Uz sa susia :)
w3ndis
Bezvadný recept.Vyzkoušel jsem ho.Jen malá připomínka k tomu,kdy začíná téct
tuk z klobás.Při 21st.C ještě netečou.Udím pravidelně dobrých 40 let
Přeji všem mnoho úspěchů při výrobě uzenin.
W3ndis
welwet
neskusal som, ale podla ingrediencii je to urcite fajn recept az na tu zbytocnost s MORSKOU solou. Ci je sol zo solnej bane alebo z morskej vody, vzdy to je len chlorid sodný NaCl. Na soli je zdravý len umelo pridaný jod alebo fluor. Ja osobne morsku sol zasadne nepouzivam ... PRECO? ... lebo do nej "kakaju" ryby. Do tej soli z solnych bani sice tiez kkali ryby, ale pred par milionmi rokov a za tie roky sa to uz hadam trochu zneutralizovalo :)
welwet
@W3ndis (11.3.2017 16:03)

hmm, ja 40rokov neudim, ale moj nebohy otec ma naucil mimo ineho aj toto: v domacej bravcovej klobase cast bravcoveho (10-20%) nahradit hovadzim alebo divinou a nikdy mi z klobas nevytecie ani kvapka ... a to udim teplym dymom 50-60 °C . Ta hovadzina alebo divina tak akosi ten prebytocny tuk vtiahne do seba a klobasam to rozhodne kvalitativne neublizi (skor naopak)
welwet
a zaverom este jedna "pikoska" pre udenarov klobas. Ta prava domaca mdarska cabajka je charakteristicka mimo masa z mangalice a udenej papriky aj tym, ze je udena nie na dreve, ale kukuricnych zmolkoch. A ku podivu v tom nie je ziadny gastronomicky zazrak, ale o co je v okoli Caby menej dreva, o to viac je tam z masivneho pestovania kukurice prave tych kukuricnych zmolkov, ktorymi sa v tej oblasti od nepamati kuri ako najlacnejsim a najdostupnejsim palivom. A napokon tak nejak je to aj s tou ich udenou paprikou. Tym ze ju susia v udiarnach napajanych priamo z kominov, ju predovsetkym chrania pocas susenia pred skodcami a urychluju susenie, a ta nezamenitelna chut udenej papriky je povodne mozno aj nechcena pridana hodnota ... a v jej chuti mozno tiez zohravaju svoju ulohu prave tie kukuricne zmolky
kakao
@Welwet (21.3.2017 00:28)

Netreba byť taký útlocitný, veď aj na obraz císaře pána u Kalicha mouchy sr*li, dobrý voják Švejk a hostinský Palivec by o tom vedeli rozprávať.
2x kakao a sumec
afataga
@Welwet (21.3.2017 00:28)

fluor je od kedy zdravy? Je to silny jed uz v malych davkach, je sucastou aj jedu na potkany
kukulienka71
@Afataga (21.3.2017 11:51)

...fluor/fluorid je súčasťou mnohých potravín aj vody, aj takých chobotníc či iných morských plodov "Chobotnice obsahuje vysoký obsah kvalitních a dobře stravitelných bílkovin. Z minerálních látek jsou zastoupeny například jód, selen, zinek, fluor, chrom, železo a další. Spolu s rybami je chobotnice zdrojem omega – 3 nenasycených mastných kyselin. Chobotnici mohou konzumovat děti, těhotné ženy a kojící maminky. " Zdroj: www.jimehlavou.cz/cz/maso-a-ryby/Emag/DetailClanku/ic-293...

Len nie je jedno, v akých dávkach sa konzumuje, soľ obsahuje fluorid draselný, to je už zlúčenina, nie samotný fluor/fluorid, ktorý sa pridáva do jedu na potkany vo väčšom množstve.

lajko1213
takto som sa to naucil aj ja mam65 a dufam ze aj vnucika naucim aby vedeli co je dobre.napisal si to super.
vist
Tento recept som odskúšal a je veľmi dobrý klobásy robím práve podľa tohto receptu a Ďakujem tassiedevilovi za jeho super recept vyskúšajte a uvidíte. :-)
minko
Nech dá Boh zdravia všetkým tým pisateľom, ktorí tieto recepty sem píšu. Priam cítim chuť ,po prečítaní článku , tých produktov o ktorých píšu. Ešte raz Ď.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia