Divinové ragú
Divinové ragú

Divinové ragú s haluškami z červenej repy

Jarmila Horváthová
mesačník Varecha, 1. septembra 2023
Divinové ragú s haluškami z červenej repy
Foto: Jarmila Horváthová
4
porcie
40 minút
príprava
60-70 minút
na 180 °C

Suroviny

1 kg (pliecko alebo krk)
1 PL
 štipka
 štipka
1 ks
1 ks
1 strúčik
2 ks
1 ks
2 PL
100 ml
700 ml
1 ks
2 ks
5 bobúľ
1 ČL čerstvý
120 ml (alebo smotana na šľahanie)
 štipka
Halušky s červenou repou:
500 g
300 g (predvarená vákuovaná)
1 ks
200 g
1/2 ČL
1 1/2 ČL
3/4 ČL
Na ozdobu:
 plátky




Postup

  1. 1

    Z mäsa odstránime šľachy a blany a mäso nakrájame na kúsky. Opečieme ho na oleji zo všetkých strán. Ak chcete mať mäso mimoriadne krehké, namočte ho vopred na noc do jogurtu alebo cmaru.

  2. 2

    Opečené mäso vyberieme z hrnca, osolíme, okoreníme a odložíme bokom. Medzitým ošúpeme a nakrájame mrkvu, cibuľu a cesnak. Nakrájame aj šalotku a pór.

  3. 3

    V hrnci rozohrejeme maslo, pridáme nadrobno nakrájanú zeleninu a restujeme ju.

  4. 4

    Podlejeme červeným vínom a vývarom a necháme zovrieť. Pridáme bobkový list, klinčeky, bobule borievky, tymian a nakoniec mäso.

  5. 5

    Dusíme prikryté v hrnci v rúre vyhriatej na 180 °C (horný a dolný ohrev) približne 60–70 minút, kým mäso nie je mäkké.

  6. 6

    Nakoniec z ragú odstránime bobkový list, klinčeky a bobule borievky. Vmiešame créme fraîche (alebo smotanu) a ochutíme soľou, korením a kajenským korením.

  7. 7

    Na halušky zemiaky v šupke vložíme do hrnca s vodou a uvaríme do mäkka. Ešte teplé ošúpeme a pretlačíme cez lis na zemiaky.

  8. 8

    Predvarenú červenú repu nakrájame na kocky a rozmixujeme najemno. Vložíme do kuchynskej utierky a dôkladne z nej vyžmýkame tekutinu.

  9. 9

    Vyžmýkanú červenú repu zmiešame so zemiakmi, žĺtkom, s múkou, muškátovým orieškom, so soľou a s korením a vypracujeme hladké a mäkké cesto.

  10. 10

    Pracovnú plochu posypeme múkou. Z cesta vytvarujeme podlhovasté, 2 cm hrubé valčeky. Tie nakrájame na približne 2 cm široké kúsky.

  11. 11

    V hrnci necháme zovrieť vodu, ktorú dobre osolíme. Znížime teplotu a dáme do nej halušky.

  12. 12

    Varíme 3–4 minúty, kým nevyplávajú na povrch. Potom halušky vyberieme a pokvapkáme olejom.

  13. 13

    Na taniere servírujeme ragú a halušky, ozdobíme kúskom pomaranča a smotanou.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia