Delikatesná vajíčková nátierka

pusta - fotkapusta, 18. februára 2011

Táto nátierka je z výpiskov a receptov mojej mamy, odkiaľ ju mala ona, to neviem, ale faktom je, že je taká ako našepkáva Zobraziť celý popisTáto nátierka je z výpiskov a receptov mojej mamy, odkiaľ ju mala ona, to neviem, ale faktom je, že je taká ako našepkáva jej názov. Jej príprava je síce jednoduchá, rýchla, ale chuť je fantastická.

4
porcie
120 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

4 ks, uvarené na tvrdo
1 ks, stredne veľká
4 PL
2 PL
1 čl
1/2  čl




Postup

  1. 1

    Cibuľu pokrájame na drobno a orestujeme na husacej masti do sklovita. Necháme vychladnúť. Vajcia uvarené na tvrdo olúpeme a pokrájame na malé kocky, ja som si práu izjednodušila a nastrúhala som ich na slzičkovom strúhadle a pridala k cibuli.

  2. 2

    Osolíme, okoreníme a premiešame s pridanou horčicou. Vložíme aspoň na 1 hodinu do chladničky, aby masť stuhla.

  3. 3

    Natierame na chlieb, pečivo či bagetu. Zdobíme sezonnou zeleninou, ako je zelená paprika, rajčiaky a inou. Môžeme ňou tiež plniť rôznu zeleninu alebo podávať ako predjedlo, v tom prípade rátame 2 vajcia na osobu. Nátierka má jemnú a delikátnu chuť, podčiarknutú husacou masťou, ktorú nezamieňame za žiaden iný tuk.

Diskusia k receptu

babidka
tak to verim:-) husaciu mast predsa nemoze nahradit nic...Huaciu mast momentalne nemam ale recept odkladam a az bude mast , tak urcite urobim.
julica
"ak ju podávame ako predjedlo, rátame dve vajcia na osobu" :))) to skôr ako hlavné jedlo, nie?
pusta
julica, ak podávame ako ako predjedlo, rátame dve vajcia na osobu, ale každý si svoju dávku môže upraviť podľa seba.
pusta
babidka, ja bývam v meste, tiež je pre mňa problematické zohnať husaciu masť. robím to tak, že ak pečiem husacie stehná alebo husacie psia, vypečenú masť zlejem a skladujem v chladničke. okrem husacej masti podtrhuje delikátnu chuť tejto nátierky cibuľa, korá je na tejto masti osmažená.
sovka62
Doteraz som ju robievala s maslom, ale odteraz má maslo zrejme smolu. Keď si predstavím chuť husacej masti spojenej s varenými vajcami......
A kúpiť husaciu masť nie je problém, v Tescu aj v Kauflande ju majú vždy v 250 aj 500g balení. A doteraz som mala vždy chutnú, ako domácu, nie ako bravčovú, lebo tá je ako stávka do lotérie, nikdy nevieš, či ti peniaze, ktoré minieš, prinesú osoh, alebo či si ich hodila, prípadne doma hodíš do smetí.
pusta
sovka62, dakujem, dobre vedieť, tvoja info bude iste užitočná nielen pre mňa.
pusta
dadmara08007, kačacia masť môže byť, jej vlastnosi sú podobné ako u husacej masti, taktiež aj chuťovo je blízka, ale kuracia
už nevyhovuje. Surový kurací tuk, zvaný aj "šmaltc" je vhodný do hydinových vývarov, pridaný na začiatku varenia polievky.
marienka44
Ja kupujem mast kacaciu a husaco-kacaciu na trhu u nas, ciste v poharoch od horcice za 1 €.
evanaaa
Ako pozerám, tá masť nie je najlacnejšia, pritom ja ju nevyzžijem, odkladám ju v chladničke a nakoniec vždy vyhodím. Aj teraz mám trochu, mohla by som si tú pomazánku urobiť z tých dvoch vajec.
pusta
evanaaa, ak ju spravíš, daj vedieť, či chutila.
eviana
Woooou... toto je pre mňa novinka - vajíčková natierka s husacou masťou a na nej podusenou cibuľkou, šak to nebíčko v papulke musí byť. No vajíčkovú som už robila - som si myslela - že na všetky možné spôsoby, ale opak je pravdou, ma presvedčil tento Tvoj recept. Ukladám a veľmi skoro vyskúšam, hneď ako sa dostanem k husacej alebo kačacej masti. Ďakujem za prekrásnu inšpiráciu drahá @pusta
pusta
@eviana , tento recept som dala aj na TR.cz, aj na iné variace weby, robili ju už mnohí a veľmi si ju chválili.
u nás doma sa podávala najčastejšie ako sviatočné a nedeľné raňajky alebo ako slávnostné predjedlo a hostia si vždy vypýtali aj receptík :-)))
poteší ma ak vyskúšaš aj ty a potom poprosím o tvoj názor.
dakujem.
eviana
Takže po včerajšej pečenej kačke už aj masť máme a tak prišla na rad táto Tvoja delikatesa milá @pusta... jooooj... úžasne dačo, neskutočná chuť a to ja mám papuľu riadne fajnovú. Ako píše @sovka62 , maslo má odteraz smolu, vajíčkovú už len týmto spôsobom budem robiť, všetko ostatné jej nesiaha po päty... chválim Tvoju maminku a ďakujem za jej výpisky, veľmi sme si pochutili :)


katkat
zaujimavy napad, ukladam si a vyskusam, natierok nie je nikdy dost:)
pusta
@eviana milá, vidíš, aké jednoduché a vynikajúce :-))), je až neuveriteľné, akú úžasnú chuť dokáže dať vajíčkam cibuľka orestovaná na husacej alebo kačacej masti. aj tí najfajnovejší si na tejto nátierke pochutnajú :-)
ak raz budeš mať možnosť, použi do tejto nátierky masť, na ktorej si piekla vykrmenú husaciu /kačaciu/ pečeň a to je level až k dokonalosti :-)
kiež by tu moja dobrá maminka ešte bola, tvoja pochvala by ju úprimne tešila - bola dobrá ako kus chleba a veľmi pekná, milá a príjemná pani, ktorú si každý hned zamiloval, najmä moji priatelia :-)
dakujem za úžasné foto, ktoré si pridala a za krásne hodnotenie.
teší ma, ťe vám tak chutí.
pusta
@katkat , určite budeš veľmi spokojná, garantujem ti to a som veľmi rada, že túto nátierku vyskúšaš.
dakujem za uloženie do kk i za pochvalu:-)
áno, nátierok nikdy nie je dosť :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia