Cviklová polievka
Cviklová polievka

Cviklová polievka s tortilami zapečenými s ovčím syrom

Jana Štrbková, Veronika Lucáková
mesačník Varecha, 7. októbra 2023
Cviklová polievka s tortilami zapečenými s ovčím syrom
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
4
porcie
20 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

700 g (očistená)
1 ks
2 PL
800 ml
2 ks (kyslejšie)
4 PL
Tortily:
2 ks
4 PL
1 ks
100 g
Mätový olej:
2 stonky (čerstvá)
4 PL




Postup

  1. 1

    Očistenú cviklu nakrájame na kocky. V hrnci na oleji opečieme nadrobno nakrájanú cibuľu dosklovita. Pridáme cviklu a zalejeme vývarom. Ochutíme soľou, mletým čiernym korením, privedieme do varu a na miernom ohni varíme 25 minút.

  2. 2

    Jabĺčka prekrojíme, zbavíme jadrovníkov, nakrájame na mesiačiky. Pokvapkáme citrónovou šťavou. Polovicu odložíme bokom a druhú polovicu nakrájame nadrobno. Po 15 minútach varenia polievky do nej pridáme nadrobno nakrájané jabĺčka. Po dovarení polievku najemno rozmixujeme. Dochutíme citrónovou šťavou, soľou a mletým čiernym korením.

  3. 3

    Tortilové placky potrieme kyslou smotanou zmiešanou so žĺtkom, ochutíme soľou a mletým čiernym korením, posypeme rozmrveným ovčím syrom a pomocou pizza krájača alebo ostrôžky nakrájame na kúsky. Poukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie a v rúre vyhriatej na 200 °C pečieme 8-­10 minút.

  4. 4

    Mätový olej: Mätové lístky najemno nasekáme a zmiešame s olivovým olejom.

  5. 5

    Polievku rozdelíme do tanierov, ozdobíme zvyšnými jabĺčkami a mätovým olejom. Podávame s tortilami.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia