Cvikla,ale len surová.....

eldinaEldina, recept pridal: 14. mája 2012 8:10Ďalšie jeho recepty

pretože len čerstvá cvikla má blahodárne účinky a pomáha.Je to prírodný antioxidant,laxatívum,antireumatikum,diuretikum,antikarcinogen/najmä pri leukémii/....pomáha proti anémii,horúčke,detoxikuje.Okrem toho reguluje krvný tlak a znižuje cholesterol..dokáže toho oveľa viac,ako som spomenula,ale očakávam v diskusii pod "receptom"vaše nápady a skúsenosti....*/predtým,ako sa rozhodnete využiť niektorú zo spomenutých rád-sa poraďte s vaším lekárom/

Suroviny



    Postup prípravy receptu

    1

    PRI VYSOKOM CHOLESTEROLE:::táto"kúra" sa robí 1O dní,potom 7 dní pauza a opäť 1O dní pokračovať....potrebujeme denne :1 cviklu,1 citrón,med.....večer umyjeme cviklu,zrežeme jej vrch a vydlabeme/dužinu môžme použiť napr. na šalát,fantázii sa medze nekladú/,do vydlabanej cvikly dáme šťavu z citrónu a prikryjeme ju zrezanou "čapičkou".takto naplnenú cviklu položíme do šálky a necháme do rána stáť...Ráno šťavu vylejeme do pohára a prisladíme lyžičkou medu a pijeme...

    2

    PROTI PLESNI NA NOHÁCH/MEDZI PRSTAMI/::::cviklu nastrúhať,vyžmýkať šťavu a ňou natierať/masírovaním/ postihnuté miesta..takých 7-10 dní..každý deň treba použiť čerstvú šťavu..

    3

    "POLIEVKA" NA PREČISTENIE KRVI /použijeme aj listy z cvikly/:::: umyjeme zväzok listov z cvikly a zväzok petržlenovej vňate, dáme variť , takých 15 minút. Pridať pokrájanú cibuľu, cesnak, menší nastrúhaný zeler a mrkvu...pridať na najjemnejšie nastrúhaných 4-5 ks cvikly,priliať olivový olej / kto koľko uzná za vhodné/,pridať šťavu z citrona a už viac nevariť.....---------------/čo je málo známe-aj listy z mladej cvikly sa môžu pripravovať ako známy špenát/

    4

    ŠALÁT NA POSILNENIE ŽALÚDKA:::nahrubo nastrúhať cviklu a o polovicu menej zeleru.dochutiť štipkou soli , olivovým olejom , jablčným octom , mletým kmínom..do šalátu pridať kyslú smotanu a petržlenovú vňať.

    5

    PRI REUMATICKÝCH BOLESTIACH/šalát/:::postrúhať cviklu , jablko , mrkvu a zeler , pridať citrónovú šťavu a olivový olej

    6

    A EŠTE SIRUP NA LETNÉ DNI:::2 kg cvikly, 1 kg mrkvy , 2 kg kyslých jabĺk, 2 kg cukru , 70 gr kyseliny citrónovej , 4 bal vanilkový cukor , cca 1OO gr nastrúhaného ďumbieru a 2 citróny.....---------------POSTUP:/ovocie odšťaviť alebo-/ nastrúhané ovocie dať variť do hrnca,pridať cukor,vanilkový cukor,šťavu z citrona,kyselinu citronovú,ďumbier...pomaly variť,kým sa cukor neroztopí....ale pozor, nesmie zovrieť /potrebujeme zachovať vitamíny a kyselina citronová nám to zakonzervuje/...umyté fľaše dáme asi na pol hodinu do trúby,na teplotu cca 1OO-11O stupňov,sirup scedíme cez gázu a nalievame do horúcich fliaš..z tohto množstva sú asi 4 L sirupu...

    7

    TERAZ TROCHU OBŠÍRNEJŠIE ZHRNIEM-NA ČO VŠETKO JE CVIKLA "LIEK"::::spomaľuje stárnutie,....upravuje chudokrvnosť/anemiu/,....je vhodná pre tehotné,nakoľko obsahuje kyselinu listovú/ktorá zabráňuje mnohým ochoreniam novorodencov/, ..je bojovník proti rakovine/najmä leukémii, odporúča sa piť 1 L šťavy denne s medom/, ....reguluje krvný tlak a cirkuláciu krvi v cievach/aspoň 1 pohár čerstvej šťavy denne/,... pri zvýšenom cholesterole,.... pri športovej záťaži,... pri problémoch s tráviacou sústavou /žalúdok,črevá,pečeň,žlčník, močové cesty/ ,..... jód z cvikly pomáha pri ateroskleroze ,.... a v kombinácii so selenom- brzdí proces stárnutia a čistí organizmus.

    8

    surová cvikla je ľahko stráviteľná,s nízkou energetickou hodnotou: 45 kcal na 1OO gr dužiny.varením stráca svoje liečivé účinky....šťavu z cvikly nezačínajte piť vo veľkých množstvách,ale postupne,nakoľko môže vyvolávať pocit závrate/točenie hlavy/-kvôli eliminácii toxínov z organizmu.skúste začať denné pitie šťavy z cvikly riedením s vodou..

    9

    a ešte malá poznámka: nezľaknite sa červenkastej farby moču či stolice..:))

    10

    a ešte zdroje: http://www.priroda-leci-sve.com/cvekla.htm ------ http://beleznica.wordpress.com/2011/07/27/ah-ta-cvekla/ ----------- http://www.herbateka.eu/cvekla -------- http://herbalism.bloger.hr/post/cikla/1578610.aspx --------- http://www.zdravestvari.hr/zdravopedija/clanak/cikla-crvena-repa-crvena-blitva ---------



    Páči sa ti tento recept?
    Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasovali 3 ľudia (5,0 hviezdičiek)




    Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

    Komentáre k receptu
    • ivocka5, 14. mája 2012 o 10:52
      @eldina , ja som akurát riešila otázku, či je vhodné jesť surovú cviklu :-) tu na vareche som sa dočítala, že človek z toho môže byť malátny, bála som sa aj kŕčov v žalúdku...včera som si nastrúhala trošku surovej cvikly a vyskúšala to :-) bolo to OK :-) ale vďaka tvojmu príspevku viem, že sa toho nemusím báť :-) a sirup na letné dni sa mi veľmi páči :-)


    • eldina, 14. mája 2012 o 10:56
      @ivocka5 práve naopak..........:))) nikde som sa nedočítala/a prečítala som snád 3O článkov/ , že by sa nemala šťava piť..len ako som písala-nezačať napr.denne 3 L..:)) ako pitný režim-že človek čaká hned nejaký zázrak- tak to bude do seba liať...:)


    • ivocka5, 14. mája 2012 o 10:58
      nahliadla som do knihy (ovocie a zelenina ako liek) a medzi liečivými účinkami cvikly je spomenuté aj to, že podporuje optimistickú náladu, dodáva lesk vlasom a pevnosť nechtom :-) spevňuje pokožku, cievy a kosti a odstraňuje toxíny, hlavne v mozgu :-)


    • ivocka5, 14. mája 2012 o 10:59
      super, tak už sa surovej cvikly nebudem "báť" :-)))


    • eldina, 14. mája 2012 o 10:59
      @ivocka5 ano,tiež som mala dojem,že je na všetko,len som to tak nemohla napísať, lebo hned by ma tu sfúkli...:))


    • ivocka5, 14. mája 2012 o 12:35
      :-)))


    • marianne69, 14. mája 2012 o 12:48
      ...to,ze je cvikla jedna absolutna bomba,co sa zdravia tyka hadam nikto nespochybni,ale pit cistu neriedenu cerstvu stavu moze s clovekom slusne zamavat a moze dokonca skoncit na prijme...ja zboznujem cviklu,neznala som ju pila a skoro ma odviezli,ja by som radila opatrnost,a zo zaciatku urcite riedit,co to spravi...myslim si,ze aj varena alebo pecena cvikla je v pohode...


    • marianne69, 14. mája 2012 o 12:50
      mrkni ockom aj na tuto diskusiu:» varecha.pravda.sk/diskusie/pitie-zeleninovo-ovocnych-stia...


    • radulienka, 14. mája 2012 o 13:20
      Oh, @eldina , tie tvoje perfektné recepty zbieram, najviac sa však teším na tie všetky sirupy, netreba mi nič iné, milujem...


    • eldina, 14. mája 2012 o 13:28
      @marianne69 určite je lepšia varená či pečená cvikla-ako žiadna...ale téma bola jej liečivé účinky...preto som nahlásila , že v surovom stave /aj ja ľúbim zaváranú cviklu,ale nečakám,že aj niečo "vylieči"/..:)..ano,nemá sa piť "veľa" šťavy,aspoň zo začiatku nie,preto som to aj napísala do "receptu"...ale vdaka za pripomenutie v diskusii,o tom to je,aby si aj tu varecháči prečítali informácie,možno si to niekto nevšimol...


    • eldina, 14. mája 2012 o 13:30
      @radulienka o 2 dni budem už doma,takže budem už aj piecť a variť-s foťákom, bude chvíľu aj "praktická "časť v receptoch ..:)


    • ivocka5, 14. mája 2012 o 13:41
      @marianne69 , môžem sa ťa opýtať, čo s tebou urobila tá cviklová šťava (vo väčšom množstve)? alebo to nájdem v tej diskusii? :-) cviklu mám veľmi rada, varenú, pečenú, v koláčoch, po včerajšku už aj surovú, preto sa o nej rada dozviem, čo najviac :-)))


    • eldina, 14. mája 2012 o 13:44
      @marianne69 @ivocka5 a mňa zaujíma aj koľko je to "väčšie množstvo"..marianna thx


    • marianne69, 14. mája 2012 o 14:09
      ...odstavovala a pila som ju 3x denne v kombinacii s cerstvym spenatom 3x 3 dcl denne,rano,obed vecer,ale striedala som to s inymi stavami...zacalo ma palit a svrbiet cele telo,mat problemy s dychom,mravcenie,vysyp....bol to pre mna silny koncentrat,kedze som pred tym stavu nepijavala v cistom koncentrate....postupovala som podla dr.Walkera,ktory doporucoval 1-1,5 l smelo denne,ale ja som mala s tym problem...


    • eldina, 14. mája 2012 o 14:16
      @marianne69 a nemohol byť "problém" aj v kombinácii?.neviem,len sa pýtam,nikdy som nepila šťavy pravidelne,ale chcem skúsiť,aspoň cviklovú určite--....@ivocka5 /dala som aj tvoj nick,lebo marianna nenapísala aj tvoje meno,tak nemáš notifikáciu/


    • marianne69, 14. mája 2012 o 14:16
      ale najhorsie bolo,ze sa mi nedalo dobre dychat,ked som ubrala a zacala riedit 1:1 vsetko pominulo a bolo OK. A tak to robim vlastne doteraz 1:1 riedim.


    • marianne69, 14. mája 2012 o 14:17
      urcite nie,lebo som isla presne podla receptov Dr.Walkera a ten by o tom nieco mohol vediet:-) vsak zagoogli,ak budes mat chut


    • marijanka712, 14. mája 2012 o 14:18
      ja môžem len potvrdiť vynikajúce účinky cvikli na vlastnom zdraví: od septembra minuleho roku do apríla tohto roku 8 mesiacov bez prestávky: vzhladom k môjmu veku mam rôzne zdravotné problémy - najskôr som sa začala cítiť plná elánu a energie, odpuchli mi ruky aj nohy, prsty odpuchli tak, že mi padajú prstene, nechty získali na kvalite predtým sa lámali teraz sú výborné, vlasy sa upravili-nepadajú, a celý zažívaci trakt sa upravil, po mesiaci som mala velmi silný, zapachajúci moč teraz je to OK zrejme sa čistili ladviny, ked som bola v januári na odber krvi na cholesterol a trigliceridy do konca ani lekárka nechcela veriť, že sa to upravilo na hraničný normál čo som mala už aspon 10 rokov stále hodne zvýšené - podotýkam žiadne iné lieky ani podporne som nebrala po túto dobu iba to čo už beriem roky.... a navyšše stála som sa závislačkou od cvikli je pravda, že nepijem čistu , ale takto upravenú - cviklový elixír - niekedy dám do toho aj mrkvu a potom aj olivový olej , ale mne lepšie chutí šalát - 1 cvikla, 3 jablká,3 mrkvy, postrúhať z 1/2 citrona šťavu a 1 PL med a 1PL olivový olej.To sú moje 8 mesačné skúsenosti - doporučujem z vlastnej skúsenosti a budem aj ja rada ked sa podelíte so svojimi výsledkami. Každý rok som velmi zle znášala jar teraz to ide v pohode bez jarnej únavy.


    • marcy, 14. mája 2012 o 14:21
      mne prišlo mdlo,zle od žalúdka z čistej cviklovej šťavy,potom som ju pila v kombinácii s mrkvovou 1:3 ,potom bolo dobre :) ...pila som iba tak z vlastných zásob,bez nejakých doporučených receptov


    • marianne69, 14. mája 2012 o 14:23
      tu je link,treba byt opatrny,radsej pomaly,kazdy organizmus moze reagovat inak:» sk2.goo.cz/zdravi_na_dlani/knihy/zeleninove_stavy/...


    • eldina, 14. mája 2012 o 14:29
      @marianne69 a vieš niečo o Schűsslerovej soli,natrium sulfuricum?ale to už je homeopatia...len včera som o tom počula,tak sa v tom trochu rýpem..pre mňa novinka..:) @marcy dakujem/e za skúsenosť...


    • marianne69, 14. mája 2012 o 14:31
      ja som sa potom dozvedela od jednej pani doktorky u nas v meste,ktora sa zaoberala homeopatiou aj cinskou medicinou,akupunkturou,ze ona bola svedkom,ze sama neriedena cviklova stava zamavala aj s tvrdsimi naturami,ale to zalezi individualne na cloveku...@marijanka712 ten tvoj salatik vyskusam,sa mi paci:-)


    • marianne69, 14. mája 2012 o 14:34
      @eldina poznam len magn.sulfuricum uziva sa pred operaciu na precistenie criev,alebo pred kolonoskopiou.Ja som ju mala pred laparoskopiou.


    • marianne69, 14. mája 2012 o 14:35
      bezne ju dostanes v lekarni


    • eldina, 14. mája 2012 o 14:46
      @marianne69 ja o homeopatii neviem nič, len ma to zaujalo,lebo včera mi jedna známa spomínala,že Schűsslerova soľ-a že to prekysličuje krv/a tak "lieči"/ a v lekárni jej /teraz požijem laické výrazy/-podľa jej diagnoz dali 70 kusov tej soli a to má nejaký harmonogram a tak užívať..:) nie je dôležité , len vidím,že sa vyznáš,tak "reku"-spýtam sa...:)


    • marianne69, 14. mája 2012 o 15:10
      ...no u nas ju predavaju v lekarni na vahu, 100 g stoji okolo 2 eciek.Ale pred tym, ako ti ju lekarnik preda, opyta sa, na co ju potrebujes,mam kamaratku magistru a ta mi radila s nou opatrne zaobchadzat...70 kusov sa mi zda abnormalne mnozstvo,ak teda hovorime o tom istom...@eldina opatrne,vies reci typu jedna baba povedala su nebezpecne,over si to z viacerych zdrojov,nejakych par rokov som uctovala lekaren aj vseobecneho lekara,cosi sa na mna nalepilo,ale kamaradky-byvale kolegine z tohto fachu ostali a vzdy sa snazia poradit...doveruj-preveruj,tu plati dvojnasobne:-)


    • eldina, 14. mája 2012 o 15:15
      @marianne69 si zlatá...:)nemám v pláne nič skúsiť, len ma zaujala a tá info...ale zabudla som povedať,že hovorím o rakúskej lekárni, tu to možno majú inak..neviem..neviem,aké malé sú tie "soli",viem,len ,že známa mi hovorila,že berie 6 ks denne - podľa nejakého systému...známa je "stará" zdravotná sestra,tak verím, že vie čo robí.....ale aj tak vdaka za koment..to som sa len zo zvedavosti pýtala


    • nadia56, 14. mája 2012 o 20:39
      @marianne69 , walker pri piti cistej stavy z cervenej repy odporuca presne mnozstvo jedneho vinoveho pohara, pise: Pije-li se najednou, čistá a ve větším množství než jedna vinná sklenička, může její silně čisticí účinek způsobit točení hlavy nebo pocit nevolnosti, pripadam aj link:-)
      » sk2.goo.cz/zdravi_na_dlani/knihy/zeleninove_stavy/...

      Pije-li se najednou, čistá a ve větším množství než jedna vinná sklenička, může její silně čisticí účinek způsobit točení hlavy nebo pocit nevolnosti.


    • marianne69, 14. mája 2012 o 20:46
      @nadia56 mne sa hlava netocila,ani zle mi nebolo,len som pila tych stiav okolo 9 dcl neriedenych a vzdy bola v jednej porcii jedna cvikla...


    • danika59, 14. mája 2012 o 22:10
      na základe skúsenosti na mojom synovi potvrdzujem,že odšťavená cvikla/šťava/ je veľmi ťažká na trávenie.Musí sa riediť a nie veľa naraz.Chudák,ja starostlivá mama,som mu odšťavila polovicu buľvy aj s mrkvou,on zodpovedne vypil- lebo musel.Behom polhodiny ale všetko skončilo vo WC.Naozaj treba začať potrochu a miešať s inými druhmi zeleniny.Ja pre seba nastrúham 1/4 cvikly na tenkom strúhadle,1 mrkev na hrubej strane strúhadla ,pridám dosť medu/podľa chuti/,citrón a pochuťkovú smotanu=najzdravší olovrant.


    • ivocka5, 15. mája 2012 o 07:23
      @nadia56 , @eldina a @marianne69 , ďakujem za všetky info, idem sa pustiť do čítania :-)))


    • eldina, 15. mája 2012 o 07:29
      @ivocka5 ale to nič nemení na tom,že čím skôr si dáš ked aj nariedenú šťavu z cvikly,tým skôr pre seba niečo urobíš...:)) netreba ju mať ako hlavnú dennú potravu,o to ani nešlo...jednoducho podporiť organizmus..."jedna cvikla denne"-heslo dňa.....hehe


    • ivocka5, 15. mája 2012 o 07:54
      @eldina , tvoje heslo dňa sa mi páči :-))) boli časy, keď som cviklu jedla len na veľkú noc :-/ som rada, že sa to už zmenilo, aj vďaka vareche :-)


    • eldina, 15. mája 2012 o 07:57
      @ivocka5 priznám sa ti,že som ešte v živote neokúsila surovú cviklu/vždy len zaváranú/,ale po tom,čo som si načítala,na čo všetko je-som sa rozhodla,že ju budem tiež denne nejakou formou dávať do tela...:) snád žiadna "zelenina" ma tak neočarila svojím účinkom..:)
      tak ak to "presvedčilo" aspoň nás dve-tak to malo význam..:)l


    • ivocka5, 16. mája 2012 o 09:54
      @eldina ,tu na vareche je veľa dobrých receptov s cviklou :-) ja ju zvyknem jesť hlavne varenú a pečenú :-) zaváranú len sem-tam :-) no a teraz sa určite pustím aj do surovej :-) vyskúšaj napr. toto:

      » varecha.pravda.sk/recepty/pecene-baby-zemiacky-a-cvikla/2...


      ja som to mala včera na večeru, pečená cvikla chutí výborne :-)


    • marianne69, 16. mája 2012 o 11:03
      dievcata ja ju struham surovu na hrubsich slzickach do zeleninovych salatov,je tam vyborna


    • ivocka5, 17. mája 2012 o 20:52
      @marianne69 , vyskúšam :-)))


    • jansam, 16. marca 2014 o 09:48
      Vraj nadmerné užívanie červenej repy, najmä surovej podporuje tvorbu obličkových kameňov.Takže asi striedmosť vo všetkom:-)))


    • promas, 12. mája 2014 o 15:43
      Ahoj Eldina. Ja om cital, ze stava z cervenej repy sa ma pit len odstata - niekolko hodin. Podla mna to je nezmysel - ved to cele zoxiduje. Co Ty na to - ako odbornik na surovu cviklu? :-) P.


    • eldina, 12. mája 2014 o 16:34
      @promas aj ked nie som odborník...:) nepočula som o tom, že cvikla sa má piť len odstáta /resp.vôbec o tom neviem/ , odporúča sa, ak je niekomu šťava silná-riediť ju a hlavne nepiť v takých množstvách ako vodu /namiesto pitného režimu/
      @jansam máš pravdu, ľudia náchylní k tomuto ochoreniu radšej opatrne, ale zase lepšie 1 dcl (aj riedený)ako žiadny dcl :)), lebo cvikla je veľmi zdravá


    • marianne, 3. júla 2014 o 17:13
      @eldi mas prosim skusenost s upravou cviklovych listov?



    Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
     

    Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


    Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
    QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
    Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

    Magazín

    Nebojte sa byliniek
    Vy starší, len si spomeňte. Akými bylinkami voňala vaša záhrada pred polstoročím? Aké čerstvé rastlinky sa vtedy používali vo vašej kuchyni?

    Slovenské gastronomické poklady
    (2. časť)

    Poznáte Zaručené tradičné špeciality zo Slovenska? Obohacujú náš každodenný jedálny lístok, no vieme o nich málo. Prečítajte si zaujímavosti o týchto potravinách.

    Bonduelle Vapeur, zelenina upravená na pare!
    - Inzercia -
    Zelenina pri skladovaní stráca vitamíny. BONDUELLE Vapeur je skvelou voľbou pre tých z vás, ktorí chcú mať kvalitnú a chrumkavú zeleninu vždy po ruke.


    Inzercia

    Časopis Varecha
    Varecha 17/2015: Varíme pre oslávenca Varíme pre oslávenca
    Časopis Varecha v piatok 24. apríla v denníku Pravda.


    TOPlist