Cvikla,ale len surová.....

eldinaEldina, recept pridal: 14. mája 2012 8:10Ďalšie jeho recepty

pretože len čerstvá cvikla má blahodárne účinky a pomáha.Je to prírodný antioxidant,laxatívum,antireumatikum,diuretikum,antikarcinogen/najmä pri leukémii/....pomáha proti anémii,horúčke,detoxikuje.Okrem toho reguluje krvný tlak a znižuje cholesterol..dokáže toho oveľa viac,ako som spomenula,ale očakávam v diskusii pod "receptom"vaše nápady a skúsenosti....*/predtým,ako sa rozhodnete využiť niektorú zo spomenutých rád-sa poraďte s vaším lekárom/

Suroviny



    Postup prípravy receptu

    1

    PRI VYSOKOM CHOLESTEROLE:::táto"kúra" sa robí 1O dní,potom 7 dní pauza a opäť 1O dní pokračovať....potrebujeme denne :1 cviklu,1 citrón,med.....večer umyjeme cviklu,zrežeme jej vrch a vydlabeme/dužinu môžme použiť napr. na šalát,fantázii sa medze nekladú/,do vydlabanej cvikly dáme šťavu z citrónu a prikryjeme ju zrezanou "čapičkou".takto naplnenú cviklu položíme do šálky a necháme do rána stáť...Ráno šťavu vylejeme do pohára a prisladíme lyžičkou medu a pijeme...

    2

    PROTI PLESNI NA NOHÁCH/MEDZI PRSTAMI/::::cviklu nastrúhať,vyžmýkať šťavu a ňou natierať/masírovaním/ postihnuté miesta..takých 7-10 dní..každý deň treba použiť čerstvú šťavu..

    3

    "POLIEVKA" NA PREČISTENIE KRVI /použijeme aj listy z cvikly/:::: umyjeme zväzok listov z cvikly a zväzok petržlenovej vňate, dáme variť , takých 15 minút. Pridať pokrájanú cibuľu, cesnak, menší nastrúhaný zeler a mrkvu...pridať na najjemnejšie nastrúhaných 4-5 ks cvikly,priliať olivový olej / kto koľko uzná za vhodné/,pridať šťavu z citrona a už viac nevariť.....---------------/čo je málo známe-aj listy z mladej cvikly sa môžu pripravovať ako známy špenát/

    4

    ŠALÁT NA POSILNENIE ŽALÚDKA:::nahrubo nastrúhať cviklu a o polovicu menej zeleru.dochutiť štipkou soli , olivovým olejom , jablčným octom , mletým kmínom..do šalátu pridať kyslú smotanu a petržlenovú vňať.

    5

    PRI REUMATICKÝCH BOLESTIACH/šalát/:::postrúhať cviklu , jablko , mrkvu a zeler , pridať citrónovú šťavu a olivový olej

    6

    A EŠTE SIRUP NA LETNÉ DNI:::2 kg cvikly, 1 kg mrkvy , 2 kg kyslých jabĺk, 2 kg cukru , 70 gr kyseliny citrónovej , 4 bal vanilkový cukor , cca 1OO gr nastrúhaného ďumbieru a 2 citróny.....---------------POSTUP:/ovocie odšťaviť alebo-/ nastrúhané ovocie dať variť do hrnca,pridať cukor,vanilkový cukor,šťavu z citrona,kyselinu citronovú,ďumbier...pomaly variť,kým sa cukor neroztopí....ale pozor, nesmie zovrieť /potrebujeme zachovať vitamíny a kyselina citronová nám to zakonzervuje/...umyté fľaše dáme asi na pol hodinu do trúby,na teplotu cca 1OO-11O stupňov,sirup scedíme cez gázu a nalievame do horúcich fliaš..z tohto množstva sú asi 4 L sirupu...

    7

    TERAZ TROCHU OBŠÍRNEJŠIE ZHRNIEM-NA ČO VŠETKO JE CVIKLA "LIEK"::::spomaľuje stárnutie,....upravuje chudokrvnosť/anemiu/,....je vhodná pre tehotné,nakoľko obsahuje kyselinu listovú/ktorá zabráňuje mnohým ochoreniam novorodencov/, ..je bojovník proti rakovine/najmä leukémii, odporúča sa piť 1 L šťavy denne s medom/, ....reguluje krvný tlak a cirkuláciu krvi v cievach/aspoň 1 pohár čerstvej šťavy denne/,... pri zvýšenom cholesterole,.... pri športovej záťaži,... pri problémoch s tráviacou sústavou /žalúdok,črevá,pečeň,žlčník, močové cesty/ ,..... jód z cvikly pomáha pri ateroskleroze ,.... a v kombinácii so selenom- brzdí proces stárnutia a čistí organizmus.

    8

    surová cvikla je ľahko stráviteľná,s nízkou energetickou hodnotou: 45 kcal na 1OO gr dužiny.varením stráca svoje liečivé účinky....šťavu z cvikly nezačínajte piť vo veľkých množstvách,ale postupne,nakoľko môže vyvolávať pocit závrate/točenie hlavy/-kvôli eliminácii toxínov z organizmu.skúste začať denné pitie šťavy z cvikly riedením s vodou..

    9

    a ešte malá poznámka: nezľaknite sa červenkastej farby moču či stolice..:))

    10

    a ešte zdroje: http://www.priroda-leci-sve.com/cvekla.htm ------ http://beleznica.wordpress.com/2011/07/27/ah-ta-cvekla/ ----------- http://www.herbateka.eu/cvekla -------- http://herbalism.bloger.hr/post/cikla/1578610.aspx --------- http://www.zdravestvari.hr/zdravopedija/clanak/cikla-crvena-repa-crvena-blitva ---------



    Páči sa ti tento recept?
    Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasoval 1 človek (5,0 hviezdičiek)




    Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

    Komentáre k receptu
    • ivocka5, 14. mája 2012 o 10:52
      @eldina , ja som akurát riešila otázku, či je vhodné jesť surovú cviklu :-) tu na vareche som sa dočítala, že človek z toho môže byť malátny, bála som sa aj kŕčov v žalúdku...včera som si nastrúhala trošku surovej cvikly a vyskúšala to :-) bolo to OK :-) ale vďaka tvojmu príspevku viem, že sa toho nemusím báť :-) a sirup na letné dni sa mi veľmi páči :-)


    • eldina, 14. mája 2012 o 10:56
      @ivocka5 práve naopak..........:))) nikde som sa nedočítala/a prečítala som snád 3O článkov/ , že by sa nemala šťava piť..len ako som písala-nezačať napr.denne 3 L..:)) ako pitný režim-že človek čaká hned nejaký zázrak- tak to bude do seba liať...:)


    • ivocka5, 14. mája 2012 o 10:58
      nahliadla som do knihy (ovocie a zelenina ako liek) a medzi liečivými účinkami cvikly je spomenuté aj to, že podporuje optimistickú náladu, dodáva lesk vlasom a pevnosť nechtom :-) spevňuje pokožku, cievy a kosti a odstraňuje toxíny, hlavne v mozgu :-)


    • ivocka5, 14. mája 2012 o 10:59
      super, tak už sa surovej cvikly nebudem "báť" :-)))


    • eldina, 14. mája 2012 o 10:59
      @ivocka5 ano,tiež som mala dojem,že je na všetko,len som to tak nemohla napísať, lebo hned by ma tu sfúkli...:))


    • ivocka5, 14. mája 2012 o 12:35
      :-)))


    • marianne69, 14. mája 2012 o 12:48
      ...to,ze je cvikla jedna absolutna bomba,co sa zdravia tyka hadam nikto nespochybni,ale pit cistu neriedenu cerstvu stavu moze s clovekom slusne zamavat a moze dokonca skoncit na prijme...ja zboznujem cviklu,neznala som ju pila a skoro ma odviezli,ja by som radila opatrnost,a zo zaciatku urcite riedit,co to spravi...myslim si,ze aj varena alebo pecena cvikla je v pohode...


    • radulienka, 14. mája 2012 o 13:20
      Oh, @eldina , tie tvoje perfektné recepty zbieram, najviac sa však teším na tie všetky sirupy, netreba mi nič iné, milujem...


    • eldina, 14. mája 2012 o 13:28
      @marianne69 určite je lepšia varená či pečená cvikla-ako žiadna...ale téma bola jej liečivé účinky...preto som nahlásila , že v surovom stave /aj ja ľúbim zaváranú cviklu,ale nečakám,že aj niečo "vylieči"/..:)..ano,nemá sa piť "veľa" šťavy,aspoň zo začiatku nie,preto som to aj napísala do "receptu"...ale vdaka za pripomenutie v diskusii,o tom to je,aby si aj tu varecháči prečítali informácie,možno si to niekto nevšimol...


    • eldina, 14. mája 2012 o 13:30
      @radulienka o 2 dni budem už doma,takže budem už aj piecť a variť-s foťákom, bude chvíľu aj "praktická "časť v receptoch ..:)


    • ivocka5, 14. mája 2012 o 13:41
      @marianne69 , môžem sa ťa opýtať, čo s tebou urobila tá cviklová šťava (vo väčšom množstve)? alebo to nájdem v tej diskusii? :-) cviklu mám veľmi rada, varenú, pečenú, v koláčoch, po včerajšku už aj surovú, preto sa o nej rada dozviem, čo najviac :-)))


    • eldina, 14. mája 2012 o 13:44
      @marianne69 @ivocka5 a mňa zaujíma aj koľko je to "väčšie množstvo"..marianna thx


    • marianne69, 14. mája 2012 o 14:09
      ...odstavovala a pila som ju 3x denne v kombinacii s cerstvym spenatom 3x 3 dcl denne,rano,obed vecer,ale striedala som to s inymi stavami...zacalo ma palit a svrbiet cele telo,mat problemy s dychom,mravcenie,vysyp....bol to pre mna silny koncentrat,kedze som pred tym stavu nepijavala v cistom koncentrate....postupovala som podla dr.Walkera,ktory doporucoval 1-1,5 l smelo denne,ale ja som mala s tym problem...


    • eldina, 14. mája 2012 o 14:16
      @marianne69 a nemohol byť "problém" aj v kombinácii?.neviem,len sa pýtam,nikdy som nepila šťavy pravidelne,ale chcem skúsiť,aspoň cviklovú určite--....@ivocka5 /dala som aj tvoj nick,lebo marianna nenapísala aj tvoje meno,tak nemáš notifikáciu/


    • marianne69, 14. mája 2012 o 14:16
      ale najhorsie bolo,ze sa mi nedalo dobre dychat,ked som ubrala a zacala riedit 1:1 vsetko pominulo a bolo OK. A tak to robim vlastne doteraz 1:1 riedim.


    • marianne69, 14. mája 2012 o 14:17
      urcite nie,lebo som isla presne podla receptov Dr.Walkera a ten by o tom nieco mohol vediet:-) vsak zagoogli,ak budes mat chut


    • marijanka712, 14. mája 2012 o 14:18
      ja môžem len potvrdiť vynikajúce účinky cvikli na vlastnom zdraví: od septembra minuleho roku do apríla tohto roku 8 mesiacov bez prestávky: vzhladom k môjmu veku mam rôzne zdravotné problémy - najskôr som sa začala cítiť plná elánu a energie, odpuchli mi ruky aj nohy, prsty odpuchli tak, že mi padajú prstene, nechty získali na kvalite predtým sa lámali teraz sú výborné, vlasy sa upravili-nepadajú, a celý zažívaci trakt sa upravil, po mesiaci som mala velmi silný, zapachajúci moč teraz je to OK zrejme sa čistili ladviny, ked som bola v januári na odber krvi na cholesterol a trigliceridy do konca ani lekárka nechcela veriť, že sa to upravilo na hraničný normál čo som mala už aspon 10 rokov stále hodne zvýšené - podotýkam žiadne iné lieky ani podporne som nebrala po túto dobu iba to čo už beriem roky.... a navyšše stála som sa závislačkou od cvikli je pravda, že nepijem čistu , ale takto upravenú - cviklový elixír - niekedy dám do toho aj mrkvu a potom aj olivový olej , ale mne lepšie chutí šalát - 1 cvikla, 3 jablká,3 mrkvy, postrúhať z 1/2 citrona šťavu a 1 PL med a 1PL olivový olej.To sú moje 8 mesačné skúsenosti - doporučujem z vlastnej skúsenosti a budem aj ja rada ked sa podelíte so svojimi výsledkami. Každý rok som velmi zle znášala jar teraz to ide v pohode bez jarnej únavy.


    • marcy, 14. mája 2012 o 14:21
      mne prišlo mdlo,zle od žalúdka z čistej cviklovej šťavy,potom som ju pila v kombinácii s mrkvovou 1:3 ,potom bolo dobre :) ...pila som iba tak z vlastných zásob,bez nejakých doporučených receptov


    • marianne69, 14. mája 2012 o 14:23
      tu je link,treba byt opatrny,radsej pomaly,kazdy organizmus moze reagovat inak:» sk2.goo.cz/zdravi_na_dlani/knihy/zeleninove_stavy/...


    • eldina, 14. mája 2012 o 14:29
      @marianne69 a vieš niečo o Schűsslerovej soli,natrium sulfuricum?ale to už je homeopatia...len včera som o tom počula,tak sa v tom trochu rýpem..pre mňa novinka..:) @marcy dakujem/e za skúsenosť...


    • marianne69, 14. mája 2012 o 14:31
      ja som sa potom dozvedela od jednej pani doktorky u nas v meste,ktora sa zaoberala homeopatiou aj cinskou medicinou,akupunkturou,ze ona bola svedkom,ze sama neriedena cviklova stava zamavala aj s tvrdsimi naturami,ale to zalezi individualne na cloveku...@marijanka712 ten tvoj salatik vyskusam,sa mi paci:-)


    • marianne69, 14. mája 2012 o 14:34
      @eldina poznam len magn.sulfuricum uziva sa pred operaciu na precistenie criev,alebo pred kolonoskopiou.Ja som ju mala pred laparoskopiou.


    • marianne69, 14. mája 2012 o 14:35
      bezne ju dostanes v lekarni


    • eldina, 14. mája 2012 o 14:46
      @marianne69 ja o homeopatii neviem nič, len ma to zaujalo,lebo včera mi jedna známa spomínala,že Schűsslerova soľ-a že to prekysličuje krv/a tak "lieči"/ a v lekárni jej /teraz požijem laické výrazy/-podľa jej diagnoz dali 70 kusov tej soli a to má nejaký harmonogram a tak užívať..:) nie je dôležité , len vidím,že sa vyznáš,tak "reku"-spýtam sa...:)


    • marianne69, 14. mája 2012 o 15:10
      ...no u nas ju predavaju v lekarni na vahu, 100 g stoji okolo 2 eciek.Ale pred tym, ako ti ju lekarnik preda, opyta sa, na co ju potrebujes,mam kamaratku magistru a ta mi radila s nou opatrne zaobchadzat...70 kusov sa mi zda abnormalne mnozstvo,ak teda hovorime o tom istom...@eldina opatrne,vies reci typu jedna baba povedala su nebezpecne,over si to z viacerych zdrojov,nejakych par rokov som uctovala lekaren aj vseobecneho lekara,cosi sa na mna nalepilo,ale kamaradky-byvale kolegine z tohto fachu ostali a vzdy sa snazia poradit...doveruj-preveruj,tu plati dvojnasobne:-)


    • eldina, 14. mája 2012 o 15:15
      @marianne69 si zlatá...:)nemám v pláne nič skúsiť, len ma zaujala a tá info...ale zabudla som povedať,že hovorím o rakúskej lekárni, tu to možno majú inak..neviem..neviem,aké malé sú tie "soli",viem,len ,že známa mi hovorila,že berie 6 ks denne - podľa nejakého systému...známa je "stará" zdravotná sestra,tak verím, že vie čo robí.....ale aj tak vdaka za koment..to som sa len zo zvedavosti pýtala


    • nadia56, 14. mája 2012 o 20:39
      @marianne69 , walker pri piti cistej stavy z cervenej repy odporuca presne mnozstvo jedneho vinoveho pohara, pise: Pije-li se najednou, čistá a ve větším množství než jedna vinná sklenička, může její silně čisticí účinek způsobit točení hlavy nebo pocit nevolnosti, pripadam aj link:-)
      » sk2.goo.cz/zdravi_na_dlani/knihy/zeleninove_stavy/...

      Pije-li se najednou, čistá a ve větším množství než jedna vinná sklenička, může její silně čisticí účinek způsobit točení hlavy nebo pocit nevolnosti.


    • marianne69, 14. mája 2012 o 20:46
      @nadia56 mne sa hlava netocila,ani zle mi nebolo,len som pila tych stiav okolo 9 dcl neriedenych a vzdy bola v jednej porcii jedna cvikla...


    • danika59, 14. mája 2012 o 22:10
      na základe skúsenosti na mojom synovi potvrdzujem,že odšťavená cvikla/šťava/ je veľmi ťažká na trávenie.Musí sa riediť a nie veľa naraz.Chudák,ja starostlivá mama,som mu odšťavila polovicu buľvy aj s mrkvou,on zodpovedne vypil- lebo musel.Behom polhodiny ale všetko skončilo vo WC.Naozaj treba začať potrochu a miešať s inými druhmi zeleniny.Ja pre seba nastrúham 1/4 cvikly na tenkom strúhadle,1 mrkev na hrubej strane strúhadla ,pridám dosť medu/podľa chuti/,citrón a pochuťkovú smotanu=najzdravší olovrant.


    • ivocka5, 15. mája 2012 o 07:23
      @nadia56 , @eldina a @marianne69 , ďakujem za všetky info, idem sa pustiť do čítania :-)))


    • eldina, 15. mája 2012 o 07:29
      @ivocka5 ale to nič nemení na tom,že čím skôr si dáš ked aj nariedenú šťavu z cvikly,tým skôr pre seba niečo urobíš...:)) netreba ju mať ako hlavnú dennú potravu,o to ani nešlo...jednoducho podporiť organizmus..."jedna cvikla denne"-heslo dňa.....hehe


    • ivocka5, 15. mája 2012 o 07:54
      @eldina , tvoje heslo dňa sa mi páči :-))) boli časy, keď som cviklu jedla len na veľkú noc :-/ som rada, že sa to už zmenilo, aj vďaka vareche :-)


    • eldina, 15. mája 2012 o 07:57
      @ivocka5 priznám sa ti,že som ešte v živote neokúsila surovú cviklu/vždy len zaváranú/,ale po tom,čo som si načítala,na čo všetko je-som sa rozhodla,že ju budem tiež denne nejakou formou dávať do tela...:) snád žiadna "zelenina" ma tak neočarila svojím účinkom..:)
      tak ak to "presvedčilo" aspoň nás dve-tak to malo význam..:)l


    • ivocka5, 16. mája 2012 o 09:54
      @eldina ,tu na vareche je veľa dobrých receptov s cviklou :-) ja ju zvyknem jesť hlavne varenú a pečenú :-) zaváranú len sem-tam :-) no a teraz sa určite pustím aj do surovej :-) vyskúšaj napr. toto:

      » varecha.pravda.sk/recepty/pecene-baby-zemiacky-a-cvikla/2...


      ja som to mala včera na večeru, pečená cvikla chutí výborne :-)


    • marianne69, 16. mája 2012 o 11:03
      dievcata ja ju struham surovu na hrubsich slzickach do zeleninovych salatov,je tam vyborna


    • ivocka5, 17. mája 2012 o 20:52
      @marianne69 , vyskúšam :-)))


    • jansam, 16. marca 2014 o 09:48
      Vraj nadmerné užívanie červenej repy, najmä surovej podporuje tvorbu obličkových kameňov.Takže asi striedmosť vo všetkom:-)))


    • promas, 12. mája 2014 o 15:43
      Ahoj Eldina. Ja om cital, ze stava z cervenej repy sa ma pit len odstata - niekolko hodin. Podla mna to je nezmysel - ved to cele zoxiduje. Co Ty na to - ako odbornik na surovu cviklu? :-) P.


    • eldina, 12. mája 2014 o 16:34
      @promas aj ked nie som odborník...:) nepočula som o tom, že cvikla sa má piť len odstáta /resp.vôbec o tom neviem/ , odporúča sa, ak je niekomu šťava silná-riediť ju a hlavne nepiť v takých množstvách ako vodu /namiesto pitného režimu/
      @jansam máš pravdu, ľudia náchylní k tomuto ochoreniu radšej opatrne, ale zase lepšie 1 dcl (aj riedený)ako žiadny dcl :)), lebo cvikla je veľmi zdravá


    • marianne, 3. júla 2014 o 17:13
      @eldi mas prosim skusenost s upravou cviklovych listov?



    Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
     

    Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


    Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
    QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
    Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

    Magazín

    Cuvée ringloty 2014
    Ringlota určite nie je kráľovnou našich sadov, je to však šťavnaté a chutné ovocie.

    Omáčky zo severu aj juhu Európy
    Omáčkový seriál pokračuje: Nechajte sa inšpirovať omáčkami, ktoré sú typické pre rôzne národné kuchyne Európy.

    Varecha 36/2014: Mäsový trojboj
    Časopis Varecha v piatok 5. septembra v denníku Pravda.


    Inzercia

    Časopis Varecha
    Varecha 36/2014: Mäsový trojboj Mäsový trojboj
    Časopis Varecha v piatok 5. septembra v denníku Pravda.


    TOPlist