Cranberry relish - Brusnicová príloha k mäsu

cupcake - bez fotkycupcake, 2. novembra 2012

Keď sme prišli do USA, manželova kolegyňa Indka nás pozvala na večeru z príležitosti Thanksgiving day sviatku (Deň vďakyvzdania). Nevedeli sme, čo to je, Zobraziť celý popisKeď sme prišli do USA, manželova kolegyňa Indka nás pozvala na večeru z príležitosti Thanksgiving day sviatku (Deň vďakyvzdania). Nevedeli sme, čo to je, ale ako nam vysvetlili, je to jeden z najväčších sviatkov v USA. Deň vďakyvzdania je dokonca väčší sviatok ako Vianoce. V tento deň sa rodiny schádzajú a podávajú sa tradičné jedlá - pečená morka, sladké zemiaky (jams), varená alebo grilovaná kukurica, pie (koláč) a samozrejme Cranberry relish - Brusnicová príloha k mäsu. A tu je recept.

15-20
porcií

Suroviny

4 poháre
1 pohár
1 a štvrť pohára
1 čajová lyžička
2 čajové lyžičky
1 pohár
1/2 pohár nadrobno nakrájanej
1 stredne veľké
1/2 pohára




Postup

  1. 1

    V hlbšom hrnci privedieme do varu vodu a brusnice (cranberries) spolu s hrozienkami, cukrom, škoricou a ďumbierom (zázvor).

  2. 2

    Zmes počas varenia miešame a miešame až kým brusnice nepopukajú (to môže trvať asi 15 minút) a zmes nezačne hustnúť. Popri miešaní jasne počuť pukanie a celá zmes postupne hustne.

  3. 3

    Pridáme na drobno pokrájanú cibuľu, ošúpané a nadrobno nasekané jablko, a nadrobno nakránané stopky celeru. Varíme ďalej ešte asi 15 minút. Masa bude postupne hustejšia. Popri varení premiešavame, aby sa masa neprevarila.

  4. 4

    Odšťavíme a necháme vychladnúť. Preložíme do misy a môžeme podávať. Dá sa skladovať v sklenených pohároch v chladničke. Brusnicová príloha je výborná teplá alebo aj za studena k mäsu - napríklad k morčaciemu, hovädziemu mäsu.

  5. 5

    Poznámka k americkým brusniciam (cranberries). Predávajú sa vypestované na farmách a sú oveľa väčšie ako naše slovenské horské brusnice. Ak použijete už zavarené, stačí ich len zohriať zároveň s ostatnými surovinami, kým nemáte hustejšiu kašu. Moja svokra to robievala k hovädziemu mäsu na divoko, len nepoužívala celer.

Diskusia k receptu

dajanca
ďakujem za zaujímavý recept... brusnice mám rada... a majú tie šľachtené takú istú chuť ako tie naše horské?
cupcake
Chutovo su rovnake, len su ovela vacsie, lebo ich tu pestuju na farmach. Je to tu vraj velka tradicia. Predavaju ich aj susene/ako hrozienka/ s roznymi prichutami. Velmi popularne.
babinka
chutovo bohatsi recept, ako pouzivame my, prave na poslednu party sme ho robili k pecenej morke - trening na thanskgiving, my okrem vody, cukru a citrona k brusniciam nic nedavame.... skusim najblizsie aspon nieco z tvojich surovin pouzit...
cupcake
Je to velmi zaujimava chut, trosku exotickejsia, ovplyvnena mojou indickou kmaratkou. Napis, ked skusis, ja uz robievam len takto.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia