Cranberry relish - Brusnicová príloha k mäsu

Autor receptu: cupcake

Keď sme prišli do USA, manželova kolegyňa Indka nás pozvala na večeru z príležitosti Thanksgiving day sviatku (Deň vďakyvzdania). Nevedeli sme, čo to je, ale ako nam vysvetlili, je to jeden z najväčších sviatkov v USA. Deň vďakyvzdania je dokonca väčší sviatok ako Vianoce. V tento deň sa rodiny schádzajú a podávajú sa tradičné jedlá - pečená morka, sladké zemiaky (jams), varená alebo grilovaná kukurica, pie (koláč) a samozrejme Cranberry relish - Brusnicová príloha k mäsu. A tu je recept.

15-20
porcií

Suroviny

Postup

  1. V hlbšom hrnci privedieme do varu vodu a brusnice (cranberries) spolu s hrozienkami, cukrom, škoricou a ďumbierom (zázvor).
  2. Zmes počas varenia miešame a miešame až kým brusnice nepopukajú (to môže trvať asi 15 minút) a zmes nezačne hustnúť. Popri miešaní jasne počuť pukanie a celá zmes postupne hustne.
  3. Pridáme na drobno pokrájanú cibuľu, ošúpané a nadrobno nasekané jablko, a nadrobno nakránané stopky celeru. Varíme ďalej ešte asi 15 minút. Masa bude postupne hustejšia. Popri varení premiešavame, aby sa masa neprevarila.
  4. Odšťavíme a necháme vychladnúť. Preložíme do misy a môžeme podávať. Dá sa skladovať v sklenených pohároch v chladničke. Brusnicová príloha je výborná teplá alebo aj za studena k mäsu - napríklad k morčaciemu, hovädziemu mäsu.
  5. Poznámka k americkým brusniciam (cranberries). Predávajú sa vypestované na farmách a sú oveľa väčšie ako naše slovenské horské brusnice. Ak použijete už zavarené, stačí ich len zohriať zároveň s ostatnými surovinami, kým nemáte hustejšiu kašu. Moja svokra to robievala k hovädziemu mäsu na divoko, len nepoužívala celer.