Cranberry relish - Brusnicová príloha k mäsu
Autor receptu: cupcake
Keď sme prišli do USA, manželova kolegyňa Indka nás pozvala na večeru z príležitosti
Thanksgiving day sviatku (Deň vďakyvzdania). Nevedeli sme, čo to je, ale ako nam vysvetlili, je to jeden z najväčších sviatkov v USA. Deň vďakyvzdania je dokonca väčší sviatok ako Vianoce. V tento deň sa rodiny schádzajú a podávajú sa tradičné jedlá - pečená morka, sladké zemiaky (jams), varená alebo grilovaná kukurica, pie (koláč) a samozrejme Cranberry relish - Brusnicová príloha k mäsu. A tu je recept.
Postup
- V hlbšom hrnci privedieme do varu vodu a brusnice (cranberries) spolu s hrozienkami, cukrom, škoricou a ďumbierom (zázvor).
- Zmes počas varenia miešame a miešame až kým brusnice nepopukajú (to môže trvať asi 15 minút) a zmes nezačne hustnúť. Popri miešaní jasne počuť pukanie a celá zmes postupne hustne.
- Pridáme na drobno pokrájanú cibuľu, ošúpané a nadrobno nasekané jablko, a nadrobno nakránané stopky celeru. Varíme ďalej ešte asi 15 minút. Masa bude postupne hustejšia. Popri varení premiešavame, aby sa masa neprevarila.
- Odšťavíme a necháme vychladnúť. Preložíme do misy a môžeme podávať. Dá sa skladovať v sklenených pohároch v chladničke. Brusnicová príloha je výborná teplá alebo aj za studena k mäsu - napríklad k morčaciemu, hovädziemu mäsu.
- Poznámka k americkým brusniciam (cranberries). Predávajú sa vypestované na farmách a sú oveľa väčšie ako naše slovenské horské brusnice. Ak použijete už zavarené, stačí ich len zohriať zároveň s ostatnými surovinami, kým nemáte hustejšiu kašu. Moja svokra to robievala k hovädziemu mäsu na divoko, len nepoužívala celer.