Cisársky trhanec (Kaiserschmarrn)

Jardo Žídek
šéfkuchár reštaurácie Riverbank v Bratislave, 15. februára 2022
Cisársky trhanec (Kaiserschmarrn)
Foto: Nebíčko v papuľke
4
porcie

Suroviny

150 g
6 ks
2 PL
1 PL
40 g mleté
250 ml
z 1/2 citróna
podľa chuti
2 PL
2-3 PL
podľa potreby
50-60 g
štipka
Na posypanie:
Jablkové pyré:
3 ks
z 1/2 citróna
1 ks
200 ml
4 PL (alebo podľa chuti)




Postup

  1. 1

    Hrozienka sparíme horúcou vodou, vodu zlejeme, hrozienka necháme odkvapkať a vložíme do misy. Pokvapkáme rumom, zamiešame a necháme vsiaknuť.

  2. 2

    Múku preosejeme do misy, pridáme štipku soli, práškový (1 PL) a vanilkový cukor, nastrúhanú citrónovú kôru, žĺtky a mlieko. Vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme odstáť 30 minút.

  3. 3

    Z bielkov a 1 PL práškového cukru s niekoľkými kvapkami citrónovej šťavy vyšľaháme tuhý sneh. Ten spolu s pomletými mandľami a s perlivou minerálnou vodou zapracujeme do pripraveného cesta.

  4. 4

    Vo väčšej panvici necháme roztopiť maslo. Vlejeme cesto, ktoré posypeme hrozienkami, prikryjeme a do zlatista opečieme z jednej strany. Potom cesto otočíme, vidličkou rozkúskujeme a dopečieme za stáleho miešania. Podávame ešte horúce, posypané práškovým cukrom.

  5. 5

    Jablkové pyré: Jablká očistíme, nakrájame na kusy, dáme do kastrólika. Zalejeme bielym vínom, pridáme cukor, šťavu z polovice citróna a celú škoricu. Jablká dusíme pod pokrievkou úplne domäkka. Potom ich vidličkou roztlačíme na pyré a dáme do misky. Ozdobiť ho môžeme škoricou a kúskom jablka potretým citrónovou šťavou, aby nesčernelo. K cisárskemu trhancu sa však hodí nielen jablkové pyré, ale aj brusnice alebo slivkový kompót.

Diskusia k receptu

zinnajdha
Schmar/ Schmarn: Zemplínske nárečie používa slovo "šmaric",, čo znamená v slovenčine " hodiť ". Šmar to het = zahoď to (preč). 🤩
dandulka
Tak tento dezert poznám. Jedla som ho vo Viedni. Je to mňam! Musím povedať, že ten váš vyzerá lepšie. Recept si uložím a vyskúšam.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia