Vlnkový chlieb so sezamom z múky semolina durum a špaldovej múky fotorecept
Foto: pusta
Tento recept venujem najmä diabetikom i zdravým milovníkom chleba, je z múky Semolina durum a Špaldovej múky v pomere, ktorý je práve vhodný pre Zobraziť celý popisTento recept venujem najmä diabetikom i zdravým milovníkom chleba, je z múky Semolina durum a Špaldovej múky v pomere, ktorý je práve vhodný pre cukrovkárov. Semolina durum má nízky glykemický index a Špaldová múka má iné vynikajúce vlastnosti, ktoré sa v chlebíku výborne dopĺňajú. Tento zdravý chlieb má jemnú orieškovú chuť, je vzdušný vláčny vo vnútri a na povrchu chrumkavý. Podáva sa ako príloha k šalátom, rôzne upraveným mäsám, rybám a polievkam i samostatne. Recept je z No.Salty.
porcií
príprava
Postup
-
1
Špaldová múka sa vyrába z nešľachtenej pšenice, je známa už 7 tisíc rokov pred n. l., má vysoký obsah gluténu a znášajú ju aj niektorí coeliatici, lebo má iné zloženie ako glutén z inej pšenice, je vhodná aj pri intolerancii na iné druhy pšenice. Obsahuje vitamíny B1, B3 a B12, je zdrojom mangánu a horčíka, čo je vhodné pre ľudí s migrénou, ateroskleozou či cukrovkou, pre chorých s vysokým TK, s vysokou hladinou cholesterolu. Pre vysoký obsah vlákniny pomáha predchádzať vzniku žlčových kameňov. Pripravuje sa z nej chlieb, cestoviny, palacinky, koláče, knedle, keksy, rôzne pekárenské pečivo, dokonca špaldový nápoj, ktorý je náhradou kravského mlieka a iné. Dôležité je vedieť kombinovať ju v správnom pomere s inou múkou.
-
2
Do vandlíka som dala semolinu durum múku, špaldovú múku, soľ...
-
3
...a všetko som spolu dobre premiešala.
-
4
Do malého kastrólika som dala 1 CL Sladenky - jačmenný sirup a 1 CL medu, pre diabetikov miesto medu treba dať vhodné umelé sladidlo. Pridala som 300 ml vody a zahrievaním sa tieto dve zložky rozpustili, doi vlažnej zmesi som namrvila čerstvé droždie a nechala som vzísť kvások. - asi 15 minút.
-
5
Vykysnutý kvások som vliala k múčnej zmesi, pridala som 2 PL olivového oleja a...
-
6
...vymiesila som rukami hladké, polotuhé nelepivé cesto, kým sa nezačali vytvárať pľuzgieriky - asi 10 mminút, nechala som ho prikryté čistou utierkou na teple vykysnúť - asi 1 hodinu.
-
7
Vykysnuté cesto som ešte premiesila na ľahko pomúčenej doske, ďalej už podsypávať netreba, s cestom sa veľmi dobre pracuje.
-
8
Rozdelila som cesto na približne rovnakých častí a bez ďalšieho kysnutia som s ním pracovala ihned.
-
9
Z každej časti som dlaňami ušúľala asi 60 cm dlhý šúľok.
-
10
Šúľk cesta som 3x vlnkovite ohla a jeho voľný koniec...
-
11
...som založila za jednu časť vlniek hore, čím vznikol tvar vlnkového chlebíka.
-
12
Vlnkové chlebíky som uložila na plech s pečiacim papierom.
-
13
Nechala som ich kysnúť pod čistou utierkou asi 1 hodinu.
-
14
Potrela som ho vlažnou vodou a...
-
15
...husto som ho posypala sezamom.
-
16
Piekla som ho v trúbe vyhriatej na 210 stupňov 15 minút, potom som znížila teplotu na 190 stupňov C a dopiekla za 10 minút.
-
17
Upečený chlieb som nechala vychladnúť na mriežke a uložila som ho na podnos.
-
18
Na priereze vidno, že je ľahký, nadýchaný,na povrchu chrumkavý, má príjemnú orieškovú chuť a je mäkký a vláčny i na druhý deň, odporúčam vyskúšať.
www.jedloakopriatel.sk/spalda/...
varecha.pravda.sk/recepty/bagetky-so-semolinou-a-ovsenymi...
múku semolina durum kúpiš:
1. v ba na Miletičovej ulici oproti trhovisku v malom obchodíku.
2. priamo v mlynoch Sládkovičovo.
3. v metre na celom Slovensku - tam ti ale predajú len 1 karton po 10 balení á 900 g v cene 0,71 centov za 900 gramov.
4. vraj aj v tescu, ale až od septembra.
5. v zahraničí - najskôr v Taliansku, Švajčiarsku a inde.
dakujem za tvoj príspevok.
potvrdzujem zo svojej praxe a skúsenosti všetko, čo si o semoline napísala :-)))
výborne sa s ňou pracuje.
môj chlebík nie je ťažko tvarovať, ide to naozaj rýchlo a je vynikajúci.
tánička, dakujem za uznanie.
teší ma, že ťa zaujal.
dakujem.
prosím redakciu o doplnenie, iste sa tak stalo len nedopatrením :-)
veľmi pekne dakujem.
Ten tvar ma veľmi zaujal, okrem toho vonia domovom a milotou našich nezabudnuteľných mám a starých mám, ktoré nám takéto dobroty pripravovali denne doma :-))))
veľmi ma poteší, ak ho spravíš pre avoje zlaté vnúčence - potom mi daj vedieť, ako im chutilo :-)))))
dakujem za krásne zhodnotenie mojej práce.
a tá úžasná príjemná oriešková chuť - tento chlebík je zdravý a je lákadlom po každej stránke.
a vraj diéty nie sú chutné...je to práve naopak, v danom prípade to nie je ani drahé.
neboj, príde čas, ked aj ty ako zdravá, prídeš tým múkam na chuť. aj so mnou to tak bolo a drží ma to už dlho :-)))))
dakujem ti.
už som robila zo semoliny aj cestoviny a s tými drahými v obchode sa ani porovnať nedajú, najmä kvalita a chuť domácich je oveľa lepšia.
dakujem.
dakujem ti za pochvalu.
vlnkový chlieb sa nepletie, len sa poskladajú vlnky a je to veľmi jednoduché a od tých vlniek ten názov:-)
ale aj tak je to v pohode, ako si ty spravila pre seba.
neboj, ešte aj šábesová Chala príde na rad :-) ja viem, že určite :)
teší ma, že aj tento recept považuješ za krásny a výborný.
dakujem ti za uznanie.