Chlieb z múky ražnej, celozrnnej špaldovej a z múky semolina durum (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Chcela som upiecť drsnejší, hutný, ale chutný chlieb, preto som skombinovala múku chlebovú ražnú so špaldovou celozrnnou múkou a s múkou semolina durum. Chlieb je len málo pórovitý, s hutnou štruktúrou, ale mäkký s chrumkavou kôrou, veľmi chutný a ľahko stráviteľný, vláčny aj na druhý deň. Ide o veľmi zdravý chlieb, veľmi vhodný najmä pre diabetikov a ľudí s tráviacimi ťažkosťami, ale aj pre zdravých, ktorí nemajú radi práve biely chlieb z akýchkovek dôvodov.

1 chlieb
porcia
120 minút
príprava
55 minút
na 200 horný a dolný oh °C

Postup

  1. Odfotila som ražnú múku hladkú,...
  2. ...špaldovú celozrnnú a...
  3. ...semolina durum múku, ktorá je balená u nás v Mlyne Sládkovičovo, a.s. a pokiaľ mám správne informácie, táto sa predáva v metro, kde bola zakúpená. V Bratislave na Miletičovej ulici oproti Centrálnemu trhovisku je tiež malý obchodík s predajom rôznych druhov semoliny durum múky.
  4. Do vandlíka som dala hladkú chlebovú ražnú múku a celozrnnú špaldovú múku.
  5. Pridala som múku semolina durum,...
  6. ...2 CL a zmes som premiešala.
  7. Do priehlbinky v múke som namrvila čerstvé droždie, ktoré som posypala 1 CL kryštálového cukru,...
  8. ...zaliala vlažnou vodou a nechala som...
  9. ...vykysnúť kvások - asi 15 minút.
  10. Pridala som 2 PL slnečnicového oleja ku kvásku.
  11. Za postupného pridávania vlažnej vody som všetko najprv spracovala vidličkou, potom dôkladne rukami. S cestom sa ťažšie pracuje, je dosť hutné, spracovávala som rukami, kým sa nespojilo v kompaktné, tuhšie, hladké cesto - asi 15 minút. Spotreba vody je orientačná, môže sa líšiť v závislosti od kvality - "smädu" tej ktorej múky.
  12. Spracované cesto som prikryla čistou utierkou a...
  13. ...nechala som ho na teple vykysnúť do dvojnásobného objemu - asi 1 hodinu.
  14. Cesto trošku lepí, dala som ho na dosku jemne posypanú semolinou, znovu som ho premiesila rukami, vytvarovala som guľatý bochník a preložila na plech vystlaný pečiacim papierom a prikryté čistou utierkou som ho nechala znovu kysnúť - asi 30 minút.
  15. Potom som spravila asi 1 mm hlboké zárezy nožom na povrchu,...
  16. ..a potrela som ho vlažnou vodou.
  17. Piekla som ho 55 minút v trúbe vyhriatej na 200 stupňov na funkcii dolný a horný ohrev s ventilátorom. Na spodok trúby som dala kastrólik s horúcou vodou. Upečený chlieb som nechala vychladnúť na mriežke.
  18. Chieb tak úžasne voňal, že som to nevydržala a začala som ho krájať ešte teplý, trocha zle sa mi krájal. Odporúčam pekne vydržať, kým nevychladne úplne :-))) Kôrka je krásne chrumkavá a striedka mäkká, nedrolí sa.
  19. Na fotografii z blízka je vidno, že má hutnú štruktúru a je len málo pórovitý.
  20. Tento chlieb je mimoriadne zdravý, vdaka semoline i špalde má nízky glykemický index, vdaka špalde je ľahko straviteľný a kombináciou týchto 3 múk som dosiahla aj vidiecku drsnosť, ale aj vynikajúcu chuť. Je vhodný najmä pre diabetikov, pre tých, ktorí majú tráviace problémy a pre všetkých tých, ktorí nemajú radi mäkký biely chlieb s vatovitou štruktúrou, ale majú radi hutné drsné vidiecke chleby, čo práve dotvára hladká ražná chlebová múka.
  21. Okrem nízkeho glykemického indexu, ľahkej stráviteľnosti, vláčnosti i na druhý deň, obsahuje množstvo vitamínov a minerálov, ktoré sú tak potrebné.