Chlieb z múky ražnej, celozrnnej špaldovej a z múky semolina durum (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Chcela som upiecť drsnejší, hutný, ale chutný chlieb, preto som skombinovala múku
chlebovú ražnú so špaldovou celozrnnou múkou a s múkou semolina durum. Chlieb je
len málo pórovitý, s hutnou štruktúrou, ale mäkký s chrumkavou kôrou, veľmi chutný a
ľahko stráviteľný, vláčny aj na druhý deň. Ide o veľmi zdravý chlieb, veľmi vhodný
najmä pre diabetikov a ľudí s tráviacimi ťažkosťami, ale aj pre zdravých, ktorí nemajú
radi práve biely chlieb z akýchkovek dôvodov.
1 chlieb porcia |
120 minút príprava |
55 minút na 200 horný a dolný oh °C |
Postup- Odfotila som ražnú múku hladkú,...
- ...špaldovú celozrnnú a...
- ...semolina durum múku, ktorá je balená u nás v Mlyne Sládkovičovo, a.s. a pokiaľ mám správne informácie, táto sa predáva v metro, kde bola zakúpená. V Bratislave na Miletičovej ulici oproti Centrálnemu trhovisku je tiež malý obchodík s predajom rôznych druhov semoliny durum múky.
- Do vandlíka som dala hladkú chlebovú ražnú múku a celozrnnú špaldovú múku.
- Pridala som múku semolina durum,...
- ...2 CL a zmes som premiešala.
- Do priehlbinky v múke som namrvila čerstvé droždie, ktoré som posypala 1 CL kryštálového cukru,...
- ...zaliala vlažnou vodou a nechala som...
- ...vykysnúť kvások - asi 15 minút.
- Pridala som 2 PL slnečnicového oleja ku kvásku.
- Za postupného pridávania vlažnej vody som všetko najprv spracovala vidličkou, potom dôkladne rukami. S cestom sa ťažšie pracuje, je dosť hutné, spracovávala som rukami, kým sa nespojilo v kompaktné, tuhšie, hladké cesto - asi 15 minút.
Spotreba vody je orientačná, môže sa líšiť v závislosti od kvality - "smädu" tej ktorej múky.
- Spracované cesto som prikryla čistou utierkou a...
- ...nechala som ho na teple vykysnúť do dvojnásobného objemu - asi 1 hodinu.
- Cesto trošku lepí, dala som ho na dosku jemne posypanú semolinou, znovu som ho premiesila rukami, vytvarovala som guľatý bochník a preložila na plech vystlaný pečiacim papierom a prikryté čistou utierkou som ho nechala znovu kysnúť - asi 30 minút.
- Potom som spravila asi 1 mm hlboké zárezy nožom na povrchu,...
- ..a potrela som ho vlažnou vodou.
- Piekla som ho 55 minút v trúbe vyhriatej na 200 stupňov na funkcii dolný a horný ohrev s ventilátorom. Na spodok trúby som dala kastrólik s horúcou vodou.
Upečený chlieb som nechala vychladnúť na mriežke.
- Chieb tak úžasne voňal, že som to nevydržala a začala som ho krájať ešte teplý, trocha zle sa mi krájal.
Odporúčam pekne vydržať, kým nevychladne úplne :-)))
Kôrka je krásne chrumkavá a striedka mäkká, nedrolí sa.
- Na fotografii z blízka je vidno, že má hutnú štruktúru a je len málo pórovitý.
- Tento chlieb je mimoriadne zdravý, vdaka semoline i špalde má nízky glykemický index, vdaka špalde je ľahko straviteľný a kombináciou týchto 3 múk som dosiahla aj vidiecku drsnosť, ale aj vynikajúcu chuť.
Je vhodný najmä pre diabetikov, pre tých, ktorí majú tráviace problémy a pre všetkých tých, ktorí nemajú radi mäkký biely chlieb s vatovitou štruktúrou, ale majú radi hutné drsné vidiecke chleby, čo práve dotvára hladká ražná chlebová múka.
- Okrem nízkeho glykemického indexu, ľahkej stráviteľnosti, vláčnosti i na druhý deň, obsahuje množstvo vitamínov a minerálov, ktoré sú tak potrebné.
|