Zdravý domáci chlieb s mäkkou kôrkou - mierne na pare fotorecept
Foto: ochino
toto je moja najnovšie obľúbená verzia chleba z viacerých múk, hlavne celozrnná urobila na našu babku dojem že je to so škvarkami,tak ju voláme Zobraziť celý popistoto je moja najnovšie obľúbená verzia chleba z viacerých múk, hlavne celozrnná urobila na našu babku dojem že je to so škvarkami,tak ju voláme oškvarková múka,a hlavne že chlieb má trvale mäkkú kôrku a všetkým chutí...
príprava
na 230 °C
Suroviny
1 hrnčekov |
|
1/2 ČL |
|
10 g |
|
1/2 PL |
|
1/2 PL |
|
3 hrnčeky |
|
1/3 hrnčeka |
|
1/3 hrnčeka |
|
1/3 hrnčeka |
|
3 PL |
|
2 PL |
|
1 PL |
|
2 ČL |
|
1 ČL |
|
1 ČL |
|
2 - 3 PL (alebo olivový) |
|
2 PL |
|
2 - 3 PL (jablčný, obyčajný) |
|
1/2 hrnčeka |
|
Postup
-
1
1 hrnček = 2,5 dcl
urobíme si kvások- 1 hrnček vlažnej vody,1/2 KL cukru a 1/2 PL celozrnnej múky /osvedčila sa mi z kauflandu-mlyn Pohronský Ruskov/ a tiež 1/2 PL polohrubej alebo hrubej múky-zamiešame a kým si pripravíme múky-cca 10-15 min to pekne vykvasí... -
2
táto osvedčená kombinácia-10gr.sušené droždie z Jednoty spolu s celozrnnou múkou kvasí jak divé..,
-
3
v inej miske si zmiešame všetky sypké ingredienty-múky a prísady / je to možné si urobiť aj dopredu-do zásoby a bolo by to asi rýchlejšie... tieto potom dobre zamiešame lyžicou-múka sa tým aj prevzdušní...
-
4
v nádobe z pekárničky si pripravíme mastný základ, t.j. 2-3 PL oleja a 2 PL kyslej smotany
-
5
na tento olej so smotanou pridáme zmiešané múky a všetky ingredienty a na jednu stranu pridáme 2-3 PL octu- ja používam vínny alebo jablčný, ale stačí aj obyčajný kvasný...
-
6
ocot prihrabneme lyžičkou a na druhú stranu dáme pripravený kvások
-
7
dávam si to do pekárničky vymiešať /cca 10min/ -prilejeme tam ešte 1/2 hrnčeka vlažnej vody - ja tomu miešaniu aj trochu pomáham - zoškrabujem cesto zo stien silikónovou stierkou a tiež to cesto pri otvorenej pekárničke občas posypem polohrubou múkou a miesim zhora rukou- zároveň mám v rukách hneď tú správnu tuhosť cesta... /takže na presnej gramáži až tak nezáleží.../ /kedysi som to robil opačne-ruku si namáčal vodou a cesto sa riedilo a išlo rýchlejšie ako na hrnč.kruhu,ale teraz posýpam polohr.múkou-trochu sa to to zahusťuje.../
-
8
cesto vyzerá asi takto- je pružné , nelepivé a pomerne tuhé /táto moja pekárnička utiahne optimálne cesto asi zo 700-750 gr. múky-spolu tej zmesi - bielej 3 hrnčeky je asi 400gr. a do 700-750gr je ten mix tmavých múk ... /tá polenta tam robí pekné žlté bodky-cesto je zaujímavejšie.../
-
9
po vymiesení cesto posypeme polohrubou múkou a vyklopíme na dosku...
-
10
dávam ho hneď do misky-kysky- na takých 25 min - dobre sa z nej potom vyklopí von
-
11
cca po 25 min cesto vyklopím a trochu roztlačím-do obdĺžnika , zarolujem a preložím asi do takejto nádoby -mierne tiež podsypem múkou
-
12
zvyšok múky z dosky po vyklopení z pekárničky zosypem už na silikónovú podložku a zostane mi čistá robota-bez straty múky... a čaká sa zasa cca 25 min...
-
13
po týcho druhých 25 min už zarolované cesto znovu podrástlo a teraz ho ešte preklopím na tú silikónovú podložku ale vyklopím ho z tej misky-akoby na bok- mierne upravím a nechám ďalších 25 min kysnúť - celkove asi 75 min
-
14
ale asi po 10 min -teda 15 min pred koncom kysnutia zapínam už rúru na 230 st.C a mám v nej teraz už trvale jeden pekáč pod - do ktorého vlejem 2 a 1/3 hrnčeka vody takže sa vlastne vyvíja para-cca do polovice pečenia-preto je tá kôrka asi mäkká... a jeden pekáč nad -aby moc nepripiekol vrch -je to už osvedčené-OK. a tesne pred koncom kysnutia- /celkom 75min/potriem cesto slanou vodou a posypem zmesou semienok ľanové a sezamové / ale to každý podľa chuti/ fantázii sa medze nekladú-raz som tie semiačka nasypal v tvare kríža a bol z toho tzv. chlieb veriáci...
-
15
tesne pred vložením do rúry...
-
16
potom to pečiem prvých 15 min na 230 st.C a ďalších 15 min. na 200 st.C a potom to stiahnem na 180st.C a pečiem ešte 30 min.-celkovo 60min, ale posledných 10 min ten chlieb asi 3x potriem tou slanou vodou a potom ho vyberiem a dám na dosku a na vhodnú podložku a zakryjem 3 ks utierok- treba počkať do vychladnutia! nekrájať ešte horúce-ale to je asi každému jasné...
-
17
celý chlieb vyzerá asi takto a máva asi 1,25kg
-
18
pridávam ešte obrázok s použitými ingredientami...
Tvoj chlebík musel byť veééľmi dobrý :-)
prosbu mám: pod piecť takýto chlebík aj domov k nám..!!za odmenu dpobrú správičku:
zjeme všetko..nenecháme ani kôrčičku..ani omrvinky máčik...radšej chlebík-než koláčik...:-)
Pre tých, ktorí nepečú chlieb každý deň, je treba upresniť recept a hlavne druh múk.
Hladká, polohrubá, celozrnná, tam chýba uviesť druh múky. Pravdepodobne sa jedná o pšeničné múky. Aby mohol chlebík upiecť každý Varechár, musí sa špecifikovať druh múky.
Preto prosím o upresnenie receptu, resp. potvrdiť moju domnienku.
Obyčajne sa pečie na rozpálenom plechu, prípadne s pečiacim papierom. Takto som ešte nevidela piecť chleba. Treba vyskúšať túto inováciu.
Ďakujem za komentár.Už som dávnejšie nebol na Vareche.Recept sa dá vždy vylepšovať. Mne tento chlebík vychádza vždy pekný.Teraz ho robím aj jednoduchšie. Tie múky sú uvedené v texte a aj na poslednom doplnenom
obrázku,Ale pokúsim sa možno v dohľadnej dobe dať novší recept s lepšou špecifikáciou múk./akože pre chemických inžinierov/
Pečie sa to priamo na tej silikónovej podložke-len je to nadokryté menším pekáčom.To je proste chlapské pečenie.Ale je vždy výborný.
Tak prajem tiež veľa pečiacich úspechov.Hlavne keď už pomáhajú aj vnúčatká..
Ako som už písal -teraz chlieb robievam ešte jednoduchšie
/z menej ingredientov/ a vychádza pekný./myslel som, že teraz cez sviatky niečím prispejem na vareche,ale mali sme doma náročné vnúčence.../
Zdravím všetkých.