Tento recept pochádza z Francúzska. Ide o kysnutý koláč (pečivo) plnený vanilkovým krémom-Crème pâtissière. Tento originálny recept som dlho hľadala, vyskúšala a keďže som Zobraziť celý popisTento recept pochádza z Francúzska. Ide o kysnutý koláč (pečivo) plnený vanilkovým krémom-Crème pâtissière. Tento originálny recept som dlho hľadala, vyskúšala a keďže som bola s výsledkom spokojná, posúvam recept ďalej ....

30-35 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
400 g
50 g
100 ml,vlažné
15 g
90 g
štipka
2 ks
Creme patissiére:
500 ml
3 ks
50 g
100 g
1 ks
1 ks
Ostatné:
1 ks(na potretie)




Postup

  1. 1

    Pripravíme si kvások: Do vlažného mlieka pridáme cukor, rozdrobené droždie a dobre zmes rozmiešame. Poprášime múkou a necháme na teplom mieste kysnúť cca 10-15 minút. Rozpustíme maslo a necháme ho vychladnúť. V mise zmiešame preosiatu múku, zvyšok cukru a štipku soli. V strede urobíme jamku a pridáme kvások, vyšľahané vajcia a vychladnuté maslo. Všetko spolu vymiesime na hladké, pevné a nelepivé cesto. Poprášime ho múkou, prikryjeme utierkou a na teplom mieste ho necháme kysnúť 2 hodiny.

  2. 2

    Kým cesto vykysne pripravíme creme patissiére: Žĺtky vyšľaháme s cukrom do peny a primiešame múku. Mlieko s vanilkovým cukrom, prípadne aj s dreňou z vanilkového struku privedieme k varu, prilejeme k žĺtkovej zmesi a dôkladne rozmiešame. Opäť dáme na sporák a varíme kým zmes nezhustne. Takto pripravený krém necháme vychladnúť.

  3. 3

    Z vykysnutého cesta odoberieme 1/3, ktorú vyvaľkáme na tenký, okrúhly plát o veľkosti tortovej formy. Dáme ho na dno vymastenej a múkou vysypanej formy. Zvyšné cesto tiež vyvaľkáme na čo možno najtenší obdĺžnikový plát, natrieme ho vychladnutým krémom, môžeme ho ešte posypať hrozienkami alebo kúskami čokolády podľa chuti. Zrolujeme ako a závin a nakrájame na cca 4cm kúsky. Tieto roládky potom poukladáme do formy ,,na stojáka“:). Povrch potrieme rozšľahaným vajcom. Do nezapnutej! rúry vložíme misu s vriacou vodou a následne formu s naším chinois. Necháme kysnúť 1 hodinu.

  4. 4

    Vykysnuté cesto vyplní celú formu. Vyberieme ho z rúry a tiež misu s vodou. Rúru predhrejeme na 180°C. Povrch opäť potrieme rozšľahaným vajcom a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme asi 30-35 minút. Po upečení necháme vychladnúť 10 minút vo forme, potom opatrne vyberieme a necháme úplne vychladnúť na kuchynskej mriežke.

  5. 5

    Tip: Ak chcete mať povrch lesklý, ešte teplý koláč potrite glazúrou z vody a cukru alebo medu.

Diskusia k receptu

alexdidi
Koláčik sa Ti vydaril veľmi pekne a iste je aj dobrý, vyskúšam....
babi
to musí byť veľmi, veľmi dobré ukladám do KK
babav
Vydareny kolacik!Ukladam si tvoj recept;-)
marianne69
Ja ho kupujem v markete,je velmi chutny a tesim sa,ze teraz mam aj recept,este som ho nevidela....vdaka
babidka
Ja zasa poznam , ale recept som nemala :-) Dakujem , potesil ma :-)
ejta
výborné, určite vyskúšam, ale čo keby som to skúsila aj na slano, s bryndzou alebo so syrom....
tetuska
krásny koláčik, vďaka za recept, už sa mi zbiehajú slinky...
malinka711
som veľmi rada že sa vám tento recept tak páči ....a ejta fantázii sa medze nekladú ...... ja som ho tiež najprv videla v Lidli počas francúzskeho týždňa . .... zapáčil sa mi a tak som sa rozhodla že ten recept musím ,,vysnoriť" lebo ho mali len týždeň v ponuke :D:D
vavan
Vyzerá výborne vonia až na diaľku ukladám do KK
evanaaa
Toto musí byť dobré stým krémém, práve ten sa mi zdá neobvyklý. Asi je väčšine známy, ale ja ho nepozná, preto sa pýtam, či sa mlieko do vajec leje horúce alebo vlažné, a či sa pri varení vajcia nezrazia ( na praženicu) ? Ináč, musí byť dobrý v tom koláči .Ale aj celý koláč.
ursula4
Dnes som ho piekla je vynikajúci.Ďakujem za rcept.
katkat
zajtra skusim tento kolac upiect, vyzera strasne chutne :)
malinka711
evanaaa to mlieko musí byť horúce, zohreje sa po bod varu a vleje sa do vaječnej zmesi a keďže vajcia sú rozmiešané s cukrom a múkou .. praženica z toho určite nebude .. mám to odskúšané už viackrát ....
katkat
nevysiel mi sice taky krasny ako tebe, ale je chutny, dakujem za recept :)
sonka1307
ja som ho pripravila síce zo sójového mlieka a s vanilkovým pudingom, ale chutí vynikajúco ... dávame si poliaty čokoládovým toppingom a sirupom :)
drobcek19
dnes osm ho skusila, presne podla tvojho receptu a krasne sa vydaril, dakujem za receptik
kubka
uz som robila kolac 2x a mozem len odporucit, naozaj skvostny :)
slavka11
idem ho robit ale zaujima ma ako dlho vydrzi (myslim kym ho niekto rychlo nezje :))) lebo teraz som videla v lidli odkedy mali francuzsky tyzden tento kolacik a maju ho tam dost dlho v ponuke a isto ho nepecu kazde 3 dni.
malinka711
no ja som ešte nemala možnosť vyskúšať ako dlho vydrží .... lebo sa po ňom len tak zaprášilo :D:D no tak v Lidli určite nie ale oni tam pridávajú veľa konzervačných látok takže ten ich vydrží dlhšie ..... no to však nenahradí tú radosť z pečenia a skvelú chuť, ktorá bude odmenou za úsilie ..... nehovoriac o vôni, ktorá sa bude šíriť z rúry :D:D
slavka11
prave ho dopekam a to kysnutie za pomoci horucej vody a zatvorene v trube trosku som z toho mala obavy a neverila som tomu ale to bolo fakt kuzelne ako krasne mi nakysli a vyplnili celu nadobku. Dakujem za receptik zatial to iba rozvoniava ale neviem ako budu chutit ale snad sa chut vyrovna voni.
slavka11
no receptik je chutny a zaujimavy dokonca aj nasmu 17 mesacnemu syncekovi chutil
malinka711
to som rada, že chutil ...... :D:d bude z neho veľký gurmán, keď vyrastie :D:D
slavka11
no pri mojom vareni, peceni a vymyslani roznych receptov asi aj hej :)
aleana
aj ja som vyskusala a kolacik sa podaril. Je vynikajuci :-) vdaka @malinka za recept.
ernest
Raz som takýto koláčik ochutnal na potulkách svetom a od vtedy hladám recept ,konečne Ďakujem KK
citroen
koláčik sa vydaril,krásne vonia a ešte viac chutí.Ďakujem
andulka64
Su vyborne ja som dala aj kusky cokolady piekla som ich vo forme na mafiny paradny receptik dakujem




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia