Bulgur pilav

nazarboncuk - fotkanazarboncuk, 13. septembra 2013

Jeden zo symbolov tureckej kuchyne. Príloha ako lusk, alebo aj hlavné jedlo. Pre mňa numero uno s ayranom a kvasenou zeleninou.

2
porcie
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 šálka nahrubo namletý
2 hrste (polievkové rezance)




Postup

  1. 1

    Na oleji a masle speníme suchú cestovinu a opečieme do zlatohneda. Pridáme bulgur a chvíľu pražíme. Osolíme a zalejeme 1 a pol šálkou vývaru (nehanebne používam kupovaný koncentrovaný bujón) alebo horúcou vodou. Nemiešame, stačí jemne zatriasť hrncom. Privedieme k varu, stíšime plameň na minimum a prikryté dusíme, kým bulgur nevsiakne tekutinu, približne 15 minút ale treba to sledovať. Keď je bulgur uvarený, hrniec odstavíme, necháme ešte 5 minút odstáť prikryté papierovou utierkou a pokrievkou. Opatrne našuchoríme vidličkou a podávame horúce.

  2. 2

    Ako príloha sa hodí všade tam, kde používate ryžu, ak máte chuť na odľahčenú večeru či obed, vyskúšajte posypať chilli korením, urobiť si ayran a zajedať napr. nakladanými uhorkami alebo inou zeleninou.

Diskusia k receptu

tiginko
už na tvojom blogu sa mi páčil, čakala som kedy to sem dáš, nech si uložím pre inšpiráciu, vďaka :-)
dajanca
bulgur mi zachutil ako príloha... skúsim aj ako samostatné jedlo :-)
kuchticka
Blgur pouzivam aspon raz do tyzdna na rozne sposoby, ale varit 15 min., alebo I dlhsie je "hriech". Ved tato zdrava ("cestovina?") je uvarena za 8 min.
nazarboncuk
Ahojte,dakujem za mile komenty :) @kuchticka mojmu bulguru to trva kym sa uvari, ale mas pravdu, ten cas je samozrejme orientacny, nikdy to nesledujem ;)
danda3
Bulgur, moja láska, v takejto podobe ešte nevyskúšaná, ale určite príde ten správny čas a ja sa budem zalizovať, možno už zajtra, len tie rezance nezabudnúť kúpiť.☺
evanaaa
Zaujímavé, bulgur by som mala mať, ale tie rezance, neviem, aké sú to.....a kedy si ich pridala do bulguru, alebo sa zvlášť varia?
jozka2
to nie su rezance to orzo je tzv.slovenska ryza -cestoviny ako ryza ktore sa bezne najprv oprazia do zlata,zaleju vodou osolia a uvaria,holky,ved kazda z vas urcite robi z casu na sac slovensku ryzu.
jozka2
este chcem pridat jabulgur nevarim ziadnych 15min.zalejem ho horucou vodou a ked zacnevriet odstavim,zatocim do utierky a sup s nim pod deku on tam krasne vodu vabsorbuje,je uvarenyahlavne varenim nestraca cenne latky.
kucharka
Výborný recept, ďakujem ... Pochutili sme si.
Podávala som s opečenými jahňacími kotletami.






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia