Bravčové mäso
Bravčové karé dusené so zeleninou (fotorecept)
Autor receptu: sracz
Variant bravčového pliecka so zeleninou, ktorú som práve našiel v chladničke.* Podával som ho s veľkým izraelským
kuskusom zo „škatuľky“, žiaľ iba na dve porcie. Ku zvyšku som vyvaril „kolienka“. Myslím však, že bude určite chutný s
bársčim, aj keď „len“ s krajcom môjho či Vášho domáceho chlebíka. Podobne je to aj s koreninami, použite také aké mate
radi a hlavne na dosah rúk. Takže receptík s vidinou ďalších chutných technologických postupov jeho prípravy. S
chuťou do toho a ½ je hotovo!
4 porcie |
15 minút príprava |
50-60 minút tepelná úprava |
Postup
- Plátky bravčového karé som umyl, osušil, na papierovom obrúsku osolil a okorenil po obidvoch stranách a nechal odpočinúť,
- než som si pripravil zeleninu a korenie a potom som ich vykostil a pokrájal na väčšie kúsky.
- V hrnci som vyškvaril pokrájanú slaninu a potom ju vybral a na tanieriku uložil v „broderni“, lebo ju ako „ozdobu“ dostane moja „prišahana petržlenovo-slaninová kráľovná“. Výpek som doplnil asi 2 PL kukuričného „Canola“ oleja a následne v ňom nechal „zbelieť“ kúsky mäsa.
- K mäsu som následne presypal všetku zeleninu, premiešal.
- Navrch som rozložil všetky koreniny, opäť premiešal, nechal spoločne zo 6-7 minút podusiť.
- Asi centimeter nad základ som zalial kúpeným hovädzím vývarom, priviedol do varu a potom nechal asi hodinku variť na malom ohreve. Táto „express“ technológia je výhodná zvlášť pre varenie v prírode, na chate, či chalupe.
- V polovici varenia som zo škatuľky uvaril „Couscous Israeli“, v zostave ktorého bolo aj vrecúško s koreninami a bazalkou v prášku. Ale aj domáca príprava kuskusu „na kolene“ je jednoduchá (podobne ako ryža): na PL oleja minútku-dve popražím 250 ml guličiek kuskusu, zalejem dvojnásobkom vriacej vody, pridám KL soli, PL masla a približne 10 minút nechám odvrieť vodu, pridám pokrájanú bazaličku voňavú (alebo iné bylinky či zelinky) a môžem nadstaviť hráškom, zelenou fazuľkou či hubami.
- Komplet, posypaný kúskami vyškvarenej slaniny, na tanieri vyzeral vkusne a chutil výborne.