Bôčik pečený v mlieku s cesnakom, francúzska cibuľová zálievka (fotorecept)

Autor receptu: mariamka

Niekedy je ťažšie tie recepty pomenovať ako uvariť :). Tento recept je inšpirácia od Irenaw, za čo jej touto cestou dakujem. Ja som marinovala mäsko krátko, cca 2 hodiny v mlieku s cesnakom, v ktorom sa aj pieklo. Bola to premiéra a dopadla výborne. Ak máte pekný prerastený bôčik, resp. iné mäso, zarovno s ním upečiete mladé zemiačky, k tomu ľahký šalát, to ani nepokladám za varenie. Aj v lete treba jesť :)

Suroviny

Postup

  1. Pôvodne som tento jednoduchý recept ani nechcela zverejniť, preto som postup nefotila. Až vo fáze, keď už bol bôčik predpečený a začalo to dobre voňať. Čiže naspäť. Bôčik som nasolila, posypala pokrájaným cesnakom (3 strúčky) a zaliala mliekom. Nechala stáť 2 hodiny, ideálne by bolo cez noc. Tak, ako bol, som ho preložila do pekáča, posypala celou rascou, podliala mliekom, v ktorom sa marinoval plus vodou a zakrytý dala na malý plameň piecť. Občas som ho odkryla a poliala. Tu je cca po hodine a pol. Kožu som pokrájala na kocky, pridala zemiaky, osolila, orascovala, pridala ďalší čerstvý cesnak, podliala mliekom a vodou a zakryté nechala piecť ďalšiu polhodinu.
  2. Po pol hodine by mali byť zemiaky uvarené. Odkryla som, kožu na bôčiku potrela sladkou čilli omáčkou (zhoda okolností, že bola v chladničke), môžete medom alebo kečupom. Proste, aby sa to zapieklo, skaramelizovalo a schrumkavelo.
  3. 15-20 minút a je to upečené, finito.
  4. Vyzeralo a voňalo to skutočne úžasne.
  5. Už len urobiť šalát, ja som dnes zvolila čínsku kapustu. Minule som videla na TV Prima zaujímavý dressing - zálievku, ktorú robil český kuchár Petr Stupka, tak som ju dnes vyskúšala a je vynikajúca. Pokrájame cibuľu nadrobno.
  6. Pridáme olivový olej a soľ. A ideme miešať metličkou ručne-stručne poctivo cca 10 minút. Naozaj je to nutné, aby sa vytvorila potrebná emulzia.
  7. Po vymiešaní pridáme čierne mleté korenie, trošku octu a lyžicu horčice. Komu je kyslé, med alebo cukor. Ja som dala lyžicu cukru a bolo to akurát. Tu je výsledná konzistencia.
  8. Kapustu umyjeme a pokrájame, ja to robím opačne :), polejeme dressingom a zľahka premiešame, najlepšie rukami.
  9. A už stačí len pokrájať mäso, naložiť zemiaky a šalát. Vynikajúce. Mala som skutočne pekný chudý bôčik, myslím, že rovnako poslúži krkovička alebo pliecko.
  10. Kožu sa naozaj oplatí potrieť niečím sladkým, pikantným. Krásne sa vypečie a dodá celému jedlu krásnu bodku na záver. Dobrú chuť. Bodka. :)