Veľkonočný chlieb
Veľkonočný chlieb

Bezlepkový veľkonočný bochník

potravinarskavyrobaliana - fotkaPotravinárska výroba Liana, 27. marca 2024. Komerčný recept.

Recept na bezlepkový veľkonočný bochník s múkovou pastou na vrchu.

10
porcií
120 minút
príprava

Suroviny

Cesto:
300 g
130 g
150 ml
40 g
1/2 kocky
1 ks
2 PL
2 PL
1 KL
Múková pasta:
1 a 1/2 PL
1 PL
Na potretie:
50 ml
1 PL
Na posypanie dosky:




Postup

  1. 1

    Cesto: Do 100 ml vlažného mlieka pridáme trochu cukru, rozdrobené droždie a necháme vzísť kvások. Vo zvyšnom mlieku necháme rozpustiť maslo. Hrozienka a kandizované ovocie zalejeme jablkovým džúsom a necháme postáť.

  2. 2

    Do kuchynského robota pridáme suroviny na cesto, nakysnutý kvások z droždia a vymiesime cesto. Neskôr vmiešame ovocie namočené v džúse. Cesto prikryjeme a necháme 60 minút kysnúť.

  3. 3

    Na pomúčenej pracovnej doske premiesime nakysnuté cesto a vytvarujeme bochník. Preložíme ho do formy vymastenej olejom. Prikryjeme a necháme ešte 15 - 20 minút podkysnúť.

  4. 4

    Múková pasta: Zmiešame Universal mix a vodu a pripravíme pastu, ktorú mikroténovým vreckom nastriekame na bochník do tvaru kríža.

  5. 5

    Rúru vyhrejeme na 220 °C spolu s menším plechom, ktorý položíme na dno rúry. Bochník pred pečením postriekame vodou, vložíme do rúry a do spodného plechu nalejeme 200 ml vriacej vody. Pečieme 10 minút. Po 10-tich minútach spodný plech vytiahneme, teplotu znížime na 180 °C a dopečieme 30 minút. Po upečení potrieme bochník vodou zmiešanou s trstinovým cukrom.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia