Vianočný koláč
Vianočný koláč

Anglický vianočný puding

Jarmila Horváthová
mesačník Varecha, 15. decembra 2023
Anglický vianočný puding
Foto: Shutterstock

Dezert, ktorý vo Veľkej Británii nechýba na žiadnej vianočnej hostine. Aj keď má v názve puding, okrem tvaru s ním nemá nič spoločné. Zobraziť celý popisDezert, ktorý vo Veľkej Británii nechýba na žiadnej vianočnej hostine. Aj keď má v názve puding, okrem tvaru s ním nemá nič spoločné. Každá rodina má svoj originálny recept, a tak jeho variácií existujú stovky.

8
porcií
30 minút
príprava
180 minút
na 150 °C

Suroviny

150 g
150 g
100 g
40 ml (alebo džús)
1 ks
50 g
50 g
60 g
75 g
75 g (T 1050)
75 g mleté
50 g
3 ks
1/4 ČL
1/2 ČL




Postup

  1. 1

    Sultánky a korintky najskôr prelejeme vriacou vodou, dáme do sitka a necháme odkvapkať. Sušené slivky nakrájame nadrobno a zmiešame so sultánkami, s korintkami a jablkovou šťavou. Jablko ošúpeme, rozštvrtíme, zbavíme jadrovníka a najemno nastrúhame. Pridáme ho do hrozienkovej zmesi spolu s najemno nakrájanou citrónovou a pomarančovou kôrou.

  2. 2

    K ovociu pridáme maslo, strúhanku, múku, orechy, cukor, vajcia, klinčeky, škoricu a vypracujeme cesto. Zmes nalejeme do maslom vymastenej pudingovej formy (s objemom 1,2 l) a prikryjeme alobalom.

  3. 3

    Pudingovú formu položíme do hlbokého plechu, vložíme do rúry a do plechu nalejeme horúcu vodu.

  4. 4

    Anglický vianočný puding pečieme v rúre vyhriatej na 150 °C asi 3 hodiny. Uchovávame v uzavretej forme. Tesne pred podávaním opatrne vyberieme z formy.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia