Vianočný koláč

Anglický vianočný puding

Autor receptu: redakcia

Dezert, ktorý vo Veľkej Británii nechýba na žiadnej vianočnej hostine. Aj keď má v názve puding, okrem tvaru s ním nemá nič spoločné.* Každá rodina má svoj originálny recept, a tak jeho variácií existujú stovky.

8
porcií
30 minút
príprava
180 minút
na 150 °C

Postup

  1. Sultánky a korintky najskôr prelejeme vriacou vodou, dáme do sitka a necháme odkvapkať. Sušené slivky nakrájame nadrobno a zmiešame so sultánkami, s korintkami a jablkovou šťavou. Jablko ošúpeme, rozštvrtíme, zbavíme jadrovníka a najemno nastrúhame. Pridáme ho do hrozienkovej zmesi spolu s najemno nakrájanou citrónovou a pomarančovou kôrou.
  2. K ovociu pridáme maslo, strúhanku, múku, orechy, cukor, vajcia, klinčeky, škoricu a vypracujeme cesto. Zmes nalejeme do maslom vymastenej pudingovej formy (s objemom 1,2 l) a prikryjeme alobalom.
  3. Pudingovú formu položíme do hlbokého plechu, vložíme do rúry a do plechu nalejeme horúcu vodu.
  4. Anglický vianočný puding pečieme v rúre vyhriatej na 150 °C asi 3 hodiny. Uchovávame v uzavretej forme. Tesne pred podávaním opatrne vyberieme z formy.