Trendy:
Vybrať správnu kuchyňu je riadne náročné!

redakcia, 3. septembra 2010     6 minút čítania

Ak ste v poslednej dobe menili starú kuchyňu za novú, určite viete, o čom tu píšem. Napriek vymoženostiam, ako sú programy typu „navrhni si kuchyňu sám“ to totiž vôbec nie je jednoduché.


Foto: www.sxc.hu/QuickColor

Účelovo zariadená kuchyňa je základ.


Sama som mala možnosť zažiť zariaďovanie novej kuchyne na vlastnej koži. Počula som o počítačových programoch, kde sa dá navrhnúť úplne všetko - od najmenšej poličky až po zabudované spotrebiče v kuchynskej linke. Jeden taký som si stiahla. Vyzeralo to jednoducho, tak som sa odhodlala na skúšku.

Prvým krokom bolo presné zmeranie mojej budúcej kuchyne. Na plániku sa zaznačovali presné rozmery dverí, okien, vyústenie vody, plynu, prípadne vyznačenie stúpačiek, rôznych prapodivných trubiek a radiátorov, či presné zaznačenie elektrických prípojok. To je základ. Jasné, všetko sa dá prispôsobiť aj neskôr, sú s tým však spojené nepríjemnosti, ktorým sa dá presným zaznačením týchto nevyhnutností predísť.

Po označení týchto vecí na plánik v programe som mohla začať vyberať skrinky. Treba si vopred premyslieť, na čo nám vlastne kuchyňa bude slúžiť. Či sa v nej budeme zdržiavať častejšie, alebo len výnimočne, aký veľký pracovný priestor budeme potrebovať, kde chceme mať uložený riad, kde taniere a poháre a kde budeme skladovať potraviny.

Sama som si bola istá dvoma vecami, ktoré boli prioritné – chcela som veľký pracovný priestor neprerušený niekde v prostriedku drezom, alebo varnou doskou. Takisto som rúru na pečenie chcela mať zabudovanú vo výške ramien, aby som kvôli kontrole mojich kulinárskych výtvorov nemusela ohýbať chrbát, a mohla sa pohľadom tešiť zo zázračne zdvíhajúceho sa cesta kedykoľvek pôjdem okolo.

Foto: www.sxc.hu/theswedish

Začala som teda „ládovať“ skrinky z ponuky do plániku. Najprv spodné, potom vrchné, zabudovala som si na ukážku spotrebiče, drez, batériu, odsávač, nahádzala sem parádne dvierka, tam mliečne sklo... So svojím výtvorom som bola nadmieru pokojná. Ťukla som ešte na vyrátaný rozpočet, len pre istotu. Môj prichádzajúci infarkt som odvrátila rýchlym telefonátom bratovi, ktorý má s navrhovaním interiérov výborné skúsenosti.

Upokojil ma, že som jednoducho nepozerala na ceny a nahádzala tam všetko tak, ako mi prišlo pod ruku. Nemala som ten pocit, veď ceny som pred každým nahodením skrinky či drezu skontrolovala. A tu nastupuje moja ďalšia rada: programy na navrhovanie nábytku sú super, bez odborníka sa však do toho sami nepúšťajte. Jasné, že drez som dala nakoniec úplne inde, než kde bol vývod na vodu a odpad. To isté s plynom, atď.

Takisto som zabudla na také detaily, ako sú sokle pod skrinky, odvetrávanie v sokli pod skrinkou, kde je zabudovaná rúra a tiež na krycie panely vo farbe dvierok na boky skriniek, ktoré vyčnievali, a ich farba bola biela. Vybrali sme tiež vhodné úchytky na dvierka skriniek a prispôsobili ich smeru otvárania dvierok.


Foto: www.sxc.hu/blogman

Brali by ste toto? :-)


Bolo treba tiež naplánovať prípadné zmeny a konzultovať ich s odborníkmi na vodu, plyn a elektroinštalácie. Navrhli mi riešenia a dohodli sme sa na potrebných úpravách. Potom sme v programe povymieňali skrinky podľa mojich požiadaviek, upravili niektoré mnou navrhnuté nezmysly a odrazu bola aj cena vysnívanej kuchyne omnoho prijateľnejšia. Takisto mi brat pomohol cez internet vybrať vhodné spotrebiče za dobré ceny. Pri vyberaní spotrebičov si treba presne zaznačiť rozmery ponúkaného tovaru. Podľa vybraných spotrebičov potom brat ešte raz prispôsobil už vybrané skrinky.

Aj tu nastupuje moja ďalšia rada: nakupovať cez internet je omnoho výhodnejšie. V mojom prípade, keď som porovnávala ceny v tom istom obchode na internete a v obchode, som mohla ušetriť pri nákupe plynovej varnej dosky, rúry na pečenie, digestora a umývačky riadu až 150 €! V niektorých prípadoch je dodacia doba nasledujúci deň, niekedy treba na objednaný tovar počkať. Ako však sami čítate, oplatí sa.

Obchody so spotrebnou elektronikou ponúkajú za poplatok aj inštaláciu dodaného tovaru. V tomto prípade nie je miesto na šetrenie, spotrebiče do kuchyne by mal vždy inštalovať len odborník. Pri zlom zapojení by ste totiž v prípade poruchy mohli prísť o záruku. Čo sa týka samotnej záruky, ak si priplatíte, je možné záruku spotrebiča predĺžiť na dlhšiu dobu, ako je zákonom stanovená minimálna lehota. Kontakt na záručný servis nájdete na záručnom liste alebo v návode na použitie.


Foto: www.sxc.hu/boymk

Po kuchyni s takýmto výhľadom túžia mnohí...


Inštaláciu kuchyne je samozrejme tiež najlepšie nechať na odborníkov. Takisto môžete zvoliť úplne najjednoduchšiu cestu a nechať si urobiť kompletný návrh spolu s konečnou realizáciou od firmy, ktorá vám všetko od návrhu až po inštaláciu dodá na kľúč. V tom prípade budete ušetrení prípadných nezdarov, rátajte však s tým, že si za tieto služby aj riadne priplatíte.

Ako ste na tom vy? Chystáte sa tiež vynoviť svoju kuchyňu? Tak držím palce a prajem veľa trpezlivosti. Vedzte, že nič nenahradí ten úžasný pocit, keď budete stáť vo svojom novučičkom kuchárskom raji a bude vás hriať pocit, že máte všetko ako ste chceli, a sami ste k tomu prispeli svojou troškou snahy. Ja tento pocit zažívam každý deň v mojej novej kuchyni!







Diskusia k článku

michsamant
Tu tretiu kuchynu (obr.) doverne poznam :) Indicky vidiek...ale tie dobroty, co tam gazdinky uvaria! Mnamky.
jarco
Chýba fotka tvojej kuchyne :-)

Inak ja som si už 3 kuchyne navrhoval sám (1. byt, 2. byt, chalupa) a všetky boli OK. Ak človek má kuchynskú prax, je to len otázka zdravého sedlaickeho rozumu.

Doteraz som vždy robil len kompromis vzhľadom na miestnosť, ktorá bola k dispozícii - kuchynňu v novostavbe s možnosťou navrhúť aj dispozíciu !hrubej stavby" som ešte nerobil. Ale aj to raz bude :-)
verka1
Dík Sandri za tento príspevok. Mňa táto úloha čaká o pár dní. Uvidím, ako sa mi podarí vytvoriť kuchyňu snov v našom novom domčeku.
2010
Moja dalsia nova kuchyna bude uplne super, taka ako bola u nas letna kuchyna vonku , kde si nebudem musiet davat pozor ze okydam nove drahe kachlicky a zaspinim nerezovy nekrestansky drahy sporak, inac mame uplne novu designovu kuchynu ... este sme v nej nevarili asi ani nebudeme akurat tak caj a kavu a prihrievame v mikrovlnke, to je len pre navstevy na obzeranie..ale vazne problem je v tychto novych domoch s otvorenym planom ze ked sa vari napriklad kapusta tak to citit vsade.
tu je moj sen:
 www.sandiegopremier.net/design/home-design-outdoor-entertaining...


verka1
Pozrela som si ten časopis a našla som tam inšpirácie, hlavne nejaké kombinácie. Aj na úpravu okolia, nakoľko som vymyslela, že budeme mať len málo zelene/ trávnik / lebo budem všetky kvetinky situovať do kochlíkov, hrantíkov a rôznych nádob. Ja som neni krtkoidný typ takže to budem riešiť na spôsob napr. španielskych záhrad.
zdezda
Aj ja ďakujem za príspevok, rada by som si splnila tento sen na budúci rok v panelákovej kuchyni. Stále premýšľam, hľadám, obzerám, je to oveľa náročnejšie ako zariadenie izby, či kúpeľne :-)
janazjarku
@sandra tak na tú chvíľu sa teším, keď si raz budem konečne zariaďovať kuchyňu podľa svojich snov :-) Už teraz mám jednu prioritu a to pracovnú dosku s výhľadom do záhrady. Hm zatiaľ nemám ani to okno a zahradu už vôbec nie ! No vôbec sa nevzdávam však raz sa to podarí. Teraz kuchtím v kuchynke o rozmeroch 1,8x1,8 /pôvodne to bola kúpeľna/ v tomto priestore je okrem zabudovanej pračky, sporáka ešte aj chladnička. Kuchyňa má nepopierateľné výhody , nenachodím sa a všetko je po ruke :-) Jej pôvodný účel bol , aby slúžila jednému mužovi, ktorý si tam uvarí kávu a vraj ho v živote nenapadlo, že sa tam aj variť bude !
alena45
mojím favoritom je vidiecka kuchyňa, či už francúzska, anglická alebo talianska, trochu opotrebovaná, s veľkým stolom, veľkým sporákom. Ešte stále sme v štádiu hľadania druhej chalupy, kde by som si vedela predstaviť zariadiť si tak letnú kuchyňu, ktorá je bežná na juhu Slovenska.
alena45
možno sa budete čudovať, ale mne sa ta malinká primitívna kuchynka veľmi páči.
gitka2
Tá druhá kuchyňa nie je veľmi praktická mať nábytok na protiľahlej stene a medzitým jedálenský stôl v podobe ostrovčeka,






 



TOPlist