Vákuové balenie potravín je hračka

Varecha.sk, 3. mája 2012     6 minút čítania

Spôsob uchovávania potravín vo vákuu je známy už dlho. Na trhu existuje množstvo rôznych prístrojov či nástrojov, ako potraviny zabaliť a dosiahnuť stav vákua. Niektoré fungujú lepšie, niektoré horšie, ale princíp je rovnaký. Existuje však novinka, ktorá je určená pre menšie profesionálne kuchyne a pre domácnosti. Spoločnosť G.P.R. Prináša na Slovensko taliansku vákuovú baličku TAKAJE. Čo to je?

Skvelí pomocníci

Systém Takaje obsahuje rôzne typy vákuových baličiek, zátky na fľaše, pumpičku na odsávanie vzduchu z fliaš, nádoby a ventily, ktoré môžete použiť na akúkoľvek nádobu s plechovým vrchnákom so závitom. Vákuové prístroje Takaje sa líšia výkonom a dĺžkou zvaru. Najsilnejšia balička je typ Takaje T43PRO, ktorá je navrhnutá pre profesionálne vákuové balenie v menších prevádzkach.

Ostatné typy baličiek pre domácnosti sa líšia povrchovou úpravou. Na výber je nerezová balička DeLuxe alebo baličky Family s plastovým krytom v troch farbách. Práca s nimi je veľmi jednoduchá a rýchla. Všetky vákuové baličky Takaje majú dve hlavné funkcie – technológiu na balenie do vreciek a integrovanú hadičku – aplikátor – na odsávanie vzduchu z nádob.

Bez vreciek to nejde

Vákuové baličky potrebujú k svojej “činnosti” vrecká. Ku každému zakúpenému prístroju sa dodáva 10 kusov vreciek a dva vákuové ventily s aplikátorom. Okrem toho sa dodávajú vrecká s rozmermi 20 x 30, 25 x 40 a 30 x 50 cm, pričom jedno balenie obsahuje 100 kusov.

Cena jedného balenia týchto vreciek je okolo 10 Eur, čo je veľmi prijateľná cena vzhľadom k tomu, že 100 kusov môže vydržať v domácnosti takmer rok. Materiály, z ktorých sa vrecká vyrábajú, sú zdravotne nezávadné, sú certifikované pre kontakt s potravinami a zodpovedajú normám Európskej únie.

Hadičky, ventilčeky, pumpička, nádoba – pre mamičky aj pre vinárov či rybárov

Malí a šikovní pomocníci umožňujú uchovávať potraviny aj v sklených nádobách s kovovým uzatvárateľným vekom. Ventil sa narazí na veko a pomocou aplikátora sa odsaje vzduch z nádoby. Milovníci vína môžu pokojne spávať, ak nestihli dopiť svoj obľúbený mok za jeden večer. Môžu si svoj drahocenný nápoj „zakonzervovať“ pomocou špeciálnej zátky na fľašu. Každá zamestnaná žena či mamička vie, že každodenné varenie je niekedy úmorné. Aj tu sa dočkajú pomoci v podobe novej nerezovej nádoby, v ktorej sa môže uchovať uvarené jedlo, surové mäso v marináde alebo čokoľvek iné oveľa dlhšie, ako v obyčajnom hrnci.



Ako to funguje

Vákuová balička Takaje sa zapája do elektrickej siete. Celý postup balenia potravín je veľmi jednoduchý. Potraviny sa vložia do špeciálneho vrecka, ktorého otvorený okraj sa vloží do baličky, pritlačí sa zvarovacia lišta a vákuovanie sa automaticky zapne. Približne po 30 – 40 sekundách je z balenia odsatý vzduch. Na záver sa vákuovo zabalené potraviny v obale uzavrú zatavením okraja. Pri práci s baličkou je vhodné dbať na to, aby vo vrecku nebolo priveľa tekutiny, pretože spolu s odsávaným vzduchom sa samozrejme odsáva aj tekutina. Tá potom zabraňuje správnemu zataveniu okraja vrecka.

Ako dlho vydržia potraviny vo vákuovom balení

Vákuovo zabaleným potravinám (pri izbovej teplote +20/25°C), ako sú chlieb, ryža, orechy, múka, čaj, či káva, sa trvanlivosť predlžuje až trikrát. Trvanlivosť surového mäsa vo vákuu (v chladničke pri teplote +3/+5°C) sa z 2-3 dní predlžuje na 6-9 dní. Trvanlivosť vákuovo zabalenej zeleniny v chladničke sa predlžuje z 1-10 dní na 7-20 dní. Vákuované čerstvé ryby v chladničke si predĺžia svoju trvanlivosť z 1-3 dní na 4-6 dní. V mrazničke pri teplote -18°C/-20°C sa trvanlivosť vákuovo baleného mäsa predlžuje zo 120 dní na 480 dní, pri rybách sa predlžuje z 90 dní na 360 dní. Vákuované ovocie či zelenina si trvanlivosť v mrazničke predlžuje z 300 dní na 720 dní.

Do domácnosti aj na cesty

Vákuová balička Takaje má skvelý dizajn a má veľmi jednoduché ovládanie Jej údržba je tiež minimálna, postačí, ak ju budete udržiavať čistú a suchú. Rovnako aj vrecká je vhodné držať v uzavretom priestore, v zásuvke alebo v skrinke, aby bola zachovaná čistota balených potravín. Balička Takaje je ľahko prenosná, môžete si ju zobrať aj na vaše rybárske či poľovnícke výlety, v kufri auta vám balička určite nezaberie veľa miesta. Na záver stačí dodať, že baličku Takaje T-43 PRO dostanete za 633,60 Eur, nerezovú baličku Takaje DeLuxe dostanete už za 274,80 Eur a typ Takaje Family dostanete už za 190,80 Eur (ceny s DPH).


Technické parametre baličiek Takaje Family a DeLuxe:

Zvarovacia lišta: 33 cm
Výkon vývevy: 800 mbar / 16 dm3
Príkon: 0,5 kW
Rozmery: 36,5 x 18,5 x 8 cm
Hmotnosť: 3,4 kg
Napätie: 230 V / 50 Hz

Technické parametre baličky Takaje T-43 PRO:


Zvarovacia lišta: 43 cm
Výkon vývevy: 900 mbar / 32 dm3
Príkon: 0,5 kW
Rozmery: 48 x 24,5 x 15,5 cm
Hmotnosť: 8,2 kg
Napätie: 230 V / 50 Hz


Viac informácií nájdete na: www.vakuovebalenie.sk




KOMERČNÁ INFORMÁCIA








 



TOPlist