Toto vás bude zaujímať:
Čo doma najradšej pečie porotkyňa šou Pečie celé Slovensko Jozefína Zaukolcová?

Jarmila Horváthová, 10. septembra 2023     13 minút čítania

Sympatická cukrárka, ktorú poznáme z televíznej obrazovky, nám porozprávala o svojej práci, o tom, čo ju teší a čo zarmucuje.



Foto: Archív Jozefíny Zaukolcovej

Napríklad?

Cez zimu ma chytilo kysnuté cesto, ktoré mám veľmi rada, a začala som sa venovať kysnutému lístkovému cestu. Dostala som od pána Maršálka (tiež porotca českej šou Peče celá země) jeho knihu Kynuté a pre mňa to bolo niečo úžasné. Na jeseň som si podvrtla členok, tak­ že som bola doma a len som čítala a skúšala. Keď som podľa neho urobila prvé croissanty, bola som ako v raji.

Pečiete rada aj doma? A ak áno, čo rada pečiete?

Áno, pečiem, keď mi chýba niečo sladké. Napríklad v sobotu večer bábovku. Pečiem to, na čo dostanem chuť, väčšinou sú to rýchle koláče. S manželom sme len my dvaja, takže veľké množstvá robiť nemusím. Rada pečiem z lístkového cesta, z odpaľovaného cesta, rýchle trené koláče s ovocím, keď je sezóna a rastie v záhrade. Mám však rada, keď sa aj takéto jednoduché veci pekne pri servírovaní nakrájajú a ozdobia.

Ako ste spomínali, teraz je veľa tipov, inšpirácií a videí na internete. Čo musí video mať, aby vás zaujalo?

Sú tam krásne veci, ale mnohé poznám a musela som sa k nim pred rokmi, keď som ešte chodila na súťaže, dopracovať sama. Vedia ma tam však zaujať napríklad kombinácie chutí. Občas niečo vyskúšam, ale skôr ma to zaujíma vizuálne.

Takže nie je to tak, že pravidelne skúšate, čo vidíte niekde na sociálnych sieťach?

Nie. Pravdupovediac, dlho som nechcela mať so sociálnymi sieťami nič spoločné, iba e­mail, ale už som na Instagrame. „Dokopala“ ma k tomu účasť v šou Pečie celé Slovensko. Takže tam sledujem niektorých svetových cukrárov, páčia sa mi od nich umelecké práce, malé diela...

Treba mať na to, aby bol človek dobrým cukrárom, talent? A čo človek potrebuje, aby sa v tejto brandži presadil?

V prvom rade musí byť záujem. Študentom hovorím, že človeku stačí 20 percent talentu, potrebuje však 80 percent práce a túžby niečo dosiahnuť. Vždy, keď som videla nejaké nové veci, hneď som ich išla vyskúšať. Ale mala som aj také žiačky, ktoré za mnou chodili s tým, aby sme niečo nové vyskúšali. Keď sa chce človek vypracovať, netreba sa báť toho, čo ešte v živote nerobil. Pretože keď si niektorý dezert pozriete pozornejšie, zistíte, že veľa poznáte a viete ho pripraviť. Jednoducho, netreba sa báť skúšať nové veci. Ak sa podaria, je to fajn, ak nie, nič sa nedeje, podaria sa nabudúce.

Dokonalé dezerty obľúbenej a uznávanej cukrárky Jozefíny Zaukolcovej si môžete pripraviť aj doma:










Diskusia k článku







 



TOPlist