Trendy:
Sušené mäso ako jedinečný doplnok zdravej výživy

6. decembra 2009     4 minúty čítania

Po celom svete má sušené mäso priaznivcov najmä medzi športovcami. Ľudia sa však k nemu vracajú ako ku zdravej potravine vhodnej nielen pri športových aktivitách.

V prípade, že sa chystáte na expedíciu do hôr, rovníkových pralesov, na vodu s kajakom, na pohodovú turistiku do Vysokých Tatier alebo na bicykli do blízkeho okolia, väčšinou Vás napadne si zobrať nejakú maškrtu, ktorá by mala aspoň čiastočne doplniť stratenú energiu pri Vašej aktivite.

Okrem tradičného chleba do batohu, či koláčov od starej mamy si vieme vziať aj sladkú tyčinku rôznych príchutí, ktorú zjeme s radosťou a množstvom prijatej energie. Pokiaľ však hľadáme niečo napríklad slané, pokiaľ možno prírodného charakteru, bez množstva umelých konzervačných látok a tukov, náš výber sa značne zúži. Čo sa v tomto výbere bude určite nachádzať na prvých priečkach, je sušené mäso.

Sušené mäso môže v prvom dojme vzbudiť v človeku neveriaci pocit v toto „čudo“, ktorého pôvod je nám viac menej neznámy. Sušené mäso však v sebe skrýva oveľa viac dobrého ako si myslíme. Sušené mäso - internetový obchod Odkiaľ sušené mäso teda pochádza? Sušenie je jeden z najstarších spôsobov úpravy jedla hlavne preto, že umožňuje dlhodobé skladovanie. Túto metódu využívali už starí Egypťania pri skladovaní mäsa, ovocia i ostatných potravín. Takmer k dokonalosti však „jerky“ – sušené mäso doviedli Indiáni. Svojským spôsobom mäso jednoducho sušili na slnku. To umožnilo nielen zachovanie maximálnej dávky energie ale aj minimálnej hmotnosti. Sušené mäso im tak uľahčovalo ich kočovný život spojený s dlhým putovaním.

Dnes potraviny skladujeme v chladničkách a mraziacich boxoch avšak kedysi indiáni túto možnosť nemali. Dnes sa k sušeniu a sušenému mäsu vraciame ako k energeticky výdatnej a zdravej potravine, ktorú konzumujeme nielen pri našich športových aktivitách.

Po celom svete má sušené mäso veľkú radu priaznivcov, predovšetkým medzi športovcami všetkého druhu ako sú napríklad cyklisti, horolezci, turisti, vodáci a mnohí ďalší. Taktiež sa nájde mnoho fanúšikov sušeného mäsa aj medzi ľuďmi žijúcimi zdravým životným štýlom, ale nájde si svoje miesto i ako pochutina k poháru vína, piva, či pri sledovaní televízie. V priebehu konzumácie sušeného mäsa sa nám zvyšuje bdelosť, zvlášť u vodičov.

Je stále viac obľúbené ako pochutina pri posedení s priateľmi, podobne ako zemiakové lupienky alebo pražené oriešky. Vďaka nízkemu obsahu tukov je nielen chutné, ale i zdravé, a vďaka vysokému obsahu bielkovín i výživné! Sušené mäso je určené k priamej spotrebe, jednoducho otvorte vrecúško a vychutnajte si jednu z mnohých chutí sušeného mäsa.

Sušené mäso sa zaraďuje medzi potraviny vhodné pre stravovanie behom redukčnej diéty. I malý kúsok obsahuje veľké množstvo energie. Je to ľahká strava, ktorá obsahuje bielkoviny z chutného mäsa. V spojení s otužovaním, dostatkom spánku a pohybom na čerstvom vzduchu významne prispieva tiež k zvýšeniu obranyschopnosti.

Sušené mäso rôznych druhov a chutí sa predáva aj na Slovensku. Na Slovenskom trhu nájdeme napríklad hovädzie, kuracie, morčacie a bravčové mäso. Ďalej máme na výber z príchutí ako sú údené, štipľavé ale aj ochutené rôznymi príjemnými koreniami. Zákazník si vie vybrať z bohatej ponuky, ktorú na náš trh prináša internetový obchod www.susenemaso.sk, prevádzkovaný spoločnosťou Mandra, s.r.o.

Čo viac dodať? Žite zdravo a dobrú chuť!

Komerčná informácia




Diskusia k článku

Vymazať
bamboo777
Som presvedčený, že je to skvelý produkt. Mám len obavy, že postup výroby JERKY neni totožný s indiánskym spôsobom a teda, že výrobok bude obsahovať kopec konzervantov. Máte o tom niekto viac vedomostí ???
Vymazať
jarco
v tom eshope pri jednom produkte (Beef Jerky - Cajun Hot 50g) uvádzajú takéto zloženie: hovädzie mäso (93%), soľ (max 5%), cukor, dextróza,čierne, biele a cayenské korenie, drvené chili, maltodextrin, cesnakový prášok, údená príchuť, glutamát sodný, kyselina askorbová, konzervačný prostriedok dusitan sodný.
Vymazať
bamboo777
No neni toho málo, zvlašť ma trápi glutamát a dusitan sodný (E250). Kys. askorbová je v pohode, to je vitamin C, ale čo sa skrýva pod názvom "údená príchuť", netuším. Ale dobrý pocit z toho nemám...
Vymazať
nielaik
Ak niečo obsahuje glutamát sodn a dusitan sodný, tak to budem jesť iba vtedy, ak by mi hrozila smrť hladom. Vážne.
Vymazať
sausage
uz ste to ochutnali? teoreticky asi ano ako vidim:)
Presne tak, postup vyroby jerky nie je totozny s indianskym sposobom, ktory nebol tak hygienicky prisne dodrziavany a podmienky v ktorych sa to robi myslim, ze tiez asi nebudu rovnake ako som sa dozvedel po hlbsom prieskume:)
V e-shope sa nachadzaju detajly aj pri inych produktoch ako pri jednom (teda aspon ja ich vidim aj inde), ako som si vsimol, a preto, ze si toto maso kupujem uz dlhsie niekde inde, musim povedat ze je vyborne a plni ucel..
Co sa tyka glutamatu sodneho, keby sme isli trochu hlbsie ako povrchne "rakovinno tvorne clanky" zistime, ze je to
"krystalická forma sodné soli kyseliny L-glutamové, jedné z přirozených aminokyselin obsažených v živých organismech. Používá se v potravinářském průmyslu jako přídatná látka pro zvýšení intenzity chuti pokrmu. Vyskytuje se ve VSECH živých organismech, většinou ve vázané formě jako součást proteinů. Lidské tělo syntetizuje v průměru asi 50 g glutamátu denně (stale sa ho bojite?). Je obsažen i v přírodní potravě. Větší koncentrace (nad 0,1 %) se nacházejí zejména ve většině HUB, kterým dávají charakteristickou chuť, dále v některých sýrech (zejména v parmezánu a rokfóru) a ve zralých rajčatech. Rozsáhlá studie, uskutečněná pod záštitou Světové zdravotnické organizace (WHO) a Světové organizace pro zemědělství (FAO) (1987) závažný vliv glutamátu na lidské zdraví nepotvrdila a proto ani nestanovila bezpečnou horní hranici denní dávky jeho příjmu v potravě."
Tak neviem ako Vy, ale ja mam rad syry a aj zrele rajciny :) Pan/Pani "nelaik" tieto asi nikdy potom nejedol, co ostatni?:)) Keby som mal studovat vsetky potraviny asi by som nejedol nic..a ano zomrel na hlad..
A dusitan sodny?
"je to bezne pouzivana latka obsiahnuta vo vsetkych udeninach", takze ja mam rad napr. aj parky a semtam nejaku tu klobasku na svahu pri lyzovani..

No ale k susenemu masu, tieto latky su tam obsiahnute len na minimum (menej ako vo vyssie menovanych rajcinach a syroch), preto je nam dostupne dlhsie, chutnejsie a podla mna aj zdravsie ako starym indianom..tolko moj maly prieskum a verim, ze raz ochutnate, je to naozaj fajn..samozrejme netreba to tlacit stale, ani klobase a parky nejeme kazdy den :) pekny den vsetkym..
Vymazať
mickegsxr
mě osobně beef jerky vůbec nechutná je přesušené dodává se to od někud z Estonska znám firmu Indiana Jerky dělá tam kamarád. Dělájí to v nejkvalitěnším masokombinátu v ČR a na uzení tam mají obyčejné tetra kamínka a do sušáren vhánějí kouř. Jasně je tam glutamám(viz.sausage) a je dražší, ale máte jistotu, že Vám to bude ohodně víc chutnat a je to česká firma a podle mích informací se v ČR prodá 1,5 tuny beef jerky všichni koupí na zkoušku a pak berou indiana, protože je mnohem lepší.






 



TOPlist