Foto: Shutterstock
Jedlo pripravené na grile môže byt
naozaj chutné.
Chuť pripraveného jedla však záleží aj od grilu, ktorý použijeme. Na trhu je dnes už obrovské množstvo grilov, či už ide o tie klasické na drevené uhlie, brikety, plynové alebo elektrické. V prvej časti rozhovoru s Martinom Sýkorom z Cook&Grill Slovakia, odborníkom na grilovanie vám ponúkame informácie o tom, aké druhy grilov existujú a na čo sú z hľadiska použitia vhodné.
Foto: Varecha.sk - Sandra Támerová
Martin Sýkora, odborník
na grilovanie.
Výber je naozaj veľký, treba sa však rozhodnúť, či chceme gril na drevené uhlie, brikety, plyn, či na elektriku. Ak máme kvalitné brikety, gril nám vydrží správne rozpálený aj štyri hodiny. Na rozdiel od takého uhlia, ktorá vydrží necelú hodinu. Nové sofistikované grily sú už vlastne aj náhradou za sporák, dá sa na ňom pripraviť naozaj všetko. Kedysi sa na výrobu grilov používali veľmi lacné materiály, dali sa na nich nastaviť tak maximálne výška grilovacej mriežky, jedlá sa však na nich rýchlo prepaľovali. Približne od roku 2000 začali na trh vstupovať značky kvalitnejších grilov. Predĺžila sa ich životnosť, griluje sa zdravšie, nie je treba sa toľko venovať grilu, ktorý v podstate griluje sám a kuchár sa tak môže venovať hosťom.
Čo sa týka úspory energie, prípadne výhrevnosti, ktorý z nich je najvhodnejší?
Elektrické grily sú naozaj rýchlo pripravené na grilovanie, veľmi ťažko sa však reguluje ich teplota. Spotreba energie pri týchto griloch je naozaj veľká. Pri grile na drevené uhlie, kde si môžeme pripraviť z jedál takmer všetko, nemôžeme uhlie len tak zahasiť a o päť minút zase zapáliť a pokračovať v grilovaní, takže aj tam je spotreba uhlia vysoká. Plynové grily sú asi najšetrnejšie, v priebehu dvoch minút sme schopní začať grilovať, dosiahnuť vysokú teplotu. Mám už rokmi skúseností zrátané, že náklady na samotné grilovanie sú najmenšie práve pri plynových griloch.
Foto: Shutterstock
Takto to nemá vyzerať... Oheň by sa surovín
nemal dotýkať.
Grily u nás v začiatkoch boli veľmi populárne, mala ho snáď každá rodina, ktorá mala možnosť vôbec si ten gril niekam postaviť, aj štatisticky sa ich predali naozaj tisíce. Nevydržali dlho, možno jednu – dve sezóny, a tá druhá sezóna už bola taká problematickejšia, zväčša boli už zhrdzavené a nemali už tú správnu podobu grilu. Potom zas prišiel boom murovaných grilov.
Sú naozaj efektné a je to pekné v záhradke.
V každom prípade, odporúčam si k takýmto grilom kúpiť ešte jeden ozajstný gril. Lebo mäso sa na nich síce dá upravovať, ale človek sa pritom dosť natrápi. Je tam dosť problém s udržovaním vhodnej teploty, ktorá je pre pahrebu nevyhnutná. Musíte strážiť samotné mäso aby vám nevzbĺklo, a ďalšou nevýhodou je, že nemáte vôbec čas sa starať o svojich hostí. Správna grilovačka by mala prebehať asi tak, že si vymedzíme čas na prípravu suroviny na grilovanie, potom by sa to malo naložiť do grilu a podľa toho, čo grilujeme by si mal gril vlastne urobiť tú robotu sám. Hostiteľ, ktorý griluje, by sa mal venovať hosťom.
Takže čo je vlastne dôležité pri grile, aby sme grilovali tak ako sa má?
Dôležité je, aby pri grile bol vždy uzatvorený systém. Ten správnou cirkuláciou vzduchu zabezpečuje kvalitu pripravovaného jedla. Systém pozostáva z palivového roštu, kde sú brikety alebo uhlie, nad ním je grilovací rošt, a všetko je zakryté poklopom. Vo vnútri dochádza k prúdeniu vzduchu, čo sa má grilovať sa griluje nielen zvonku, ale aj zvnútra. Mäso nebude suché a spálené, ale krehké a šťavnaté. Poklopom dosiahneme aj to, že zastavíme prívod vzduchu zvonku, čo môže spôsobiť horenie plameňa a teda pripálenie jedla. Plameň môže vzbĺknuť zo štiav z mäsa i marinád, či tuku.
Foto: Pravda - Ivan Majerský
Chystáte sa grilovať? Vyskúšajte recept na
Grilované kalmáry so zeleninou a
pikantnou omáčkou
Čo sa týka plynových grilov, veľa ľudí ich pozná, že pracujú na systéme lávy, kde je plynový horák, ktorý nahreje lávové kamene, a nad tými lávovými kameňmi sa griluje. Tieto grily však mali v minulosti svoje úskalia, lávové kamene boli veľmi pórovité, a keď vám stekala šťava alebo tuky do tých pórov, kde sa prepaľovali. Tam už potom samozrejme vznikal aj plameň. Plynové grily na báze čistých nerezových plynových horákov ktoré sú chránené špeciálnymi aromalištami zabezpečujú, aby nám plameň nevznikol, čomu napomáha aj to, že poklop grilu je uzatvorený.
Ale hlavná funkcia aromalíšt spočíva v tom, že vytvárajú efekt počas grilovania, ako keby ste grilovali na drevenom uhlí. A to tým spôsobom, že dáte napríklad grilovať mäso, a z neho sa začne púšťať šťava a tá padá na aromališty, z ktorých sa späť odparuje do mäsa. Názory sa rôznia, ale keby sme dali rovnaké mäso napríklad na drevené uhlie a potom na plynový gril, tak by ste viac - menej nemali rozpoznať rozdiel.
Čo vravíte na domáce platňové elektrické grily, ktoré sa tešia dosť veľkej popularite?
Sú to klasické elektrické kontaktné grily. Neviem, môj názor je taký, že už radšej keď mám kvalitnú panvicu, tak si jedlo pripravím radšej na nej, a nebudem zbytočné míňať elektriku. Ak aj varíme na indukčnej varnej doske, neminieme toľko elektrickej energie ako pri elektrickom grile. Ďalej, pri grilovaní je naozaj veľmi dôležitá teplota. A keď nemáte gril s vysokým výkonom, tak tú potrebnú teplotu nedosiahnete. Nie je ani tak dôležité, koľko stupňov nameriate, ale či si gril udrží teplotu počas dlhšej doby. No a malé elektrické grily, kde sa využíva najmä špirála, vám pri dvetisícdvestowattovom výkone roztočia aj elektrické hodiny. Tam by som sa radšej priklonil ku kvalitnej celokovovej panvici.
zaobstarať si plynový.
Aký to prosím ťa máte, keď vravíš, že investovať sa oplatilo? to ste kupovali nejaký drahý?
Heh takým by to bolo veru rýchlo spravené
veru,till nikdy nesklame.