Správna grilovačka (1):
Aký gril je najvhodnejší?

redakcia, 10. júna 2011     8 minút čítania

Grilovacia sezóna opäť odštartovala spolu s prvými slnečnými dňami.

Aj na Vareche sme postrehli, že pridávate čoraz viac receptov jedál pripravených na grile. Správna grilovačka predsa neodmysliteľne patrí k letu. Vôni chutných špecialít pripravených na grile skutočne dokáže odolať len málokto.


Foto: Shutterstock

Jedlo pripravené na grile môže byt
naozaj chutné.


Veď aj variabilita surovín použiteľných na takúto úpravu je naozaj veľká. Mäso pripravené správnym spôsobom na grile môže byť skutočná lahôdka, ani nehovoriac o zelenine, ktorej stačí len jednoduchá úprava, aby vynikla jej výnimočná chuť.

Chuť pripraveného jedla však záleží aj od grilu, ktorý použijeme. Na trhu je dnes už obrovské množstvo grilov, či už ide o tie klasické na drevené uhlie, brikety, plynové alebo elektrické. V prvej časti rozhovoru s Martinom Sýkorom z Cook&Grill Slovakia, odborníkom na grilovanie vám ponúkame informácie o tom, aké druhy grilov existujú a na čo sú z hľadiska použitia vhodné.






Foto: Varecha.sk - Sandra Támerová

Martin Sýkora, odborník
na grilovanie.


Aké druhy grilov poznáme a čo všetko sa dá na nich pripraviť?

Výber je naozaj veľký, treba sa však rozhodnúť, či chceme gril na drevené uhlie, brikety, plyn, či na elektriku. Ak máme kvalitné brikety, gril nám vydrží správne rozpálený aj štyri hodiny. Na rozdiel od takého uhlia, ktorá vydrží necelú hodinu. Nové sofistikované grily sú už vlastne aj náhradou za sporák, dá sa na ňom pripraviť naozaj všetko. Kedysi sa na výrobu grilov používali veľmi lacné materiály, dali sa na nich nastaviť tak maximálne výška grilovacej mriežky, jedlá sa však na nich rýchlo prepaľovali. Približne od roku 2000 začali na trh vstupovať značky kvalitnejších grilov. Predĺžila sa ich životnosť, griluje sa zdravšie, nie je treba sa toľko venovať grilu, ktorý v podstate griluje sám a kuchár sa tak môže venovať hosťom.

Čo sa týka úspory energie, prípadne výhrevnosti, ktorý z nich je najvhodnejší?

Elektrické grily sú naozaj rýchlo pripravené na grilovanie, veľmi ťažko sa však reguluje ich teplota. Spotreba energie pri týchto griloch je naozaj veľká. Pri grile na drevené uhlie, kde si môžeme pripraviť z jedál takmer všetko, nemôžeme uhlie len tak zahasiť a o päť minút zase zapáliť a pokračovať v grilovaní, takže aj tam je spotreba uhlia vysoká. Plynové grily sú asi najšetrnejšie, v priebehu dvoch minút sme schopní začať grilovať, dosiahnuť vysokú teplotu. Mám už rokmi skúseností zrátané, že náklady na samotné grilovanie sú najmenšie práve pri plynových griloch.


Foto: Shutterstock

Takto to nemá vyzerať... Oheň by sa surovín
nemal dotýkať.


Spomínam si na jednoduché a lacné grily, ktoré sa k nám začali dovážať po revolúcii, bolo s nimi viac oštary ako osohu...

Grily u nás v začiatkoch boli veľmi populárne, mala ho snáď každá rodina, ktorá mala možnosť vôbec si ten gril niekam postaviť, aj štatisticky sa ich predali naozaj tisíce. Nevydržali dlho, možno jednu – dve sezóny, a tá druhá sezóna už bola taká problematickejšia, zväčša boli už zhrdzavené a nemali už tú správnu podobu grilu. Potom zas prišiel boom murovaných grilov.

Sú naozaj efektné a je to pekné v záhradke.
V každom prípade, odporúčam si k takýmto grilom kúpiť ešte jeden ozajstný gril. Lebo mäso sa na nich síce dá upravovať, ale človek sa pritom dosť natrápi. Je tam dosť problém s udržovaním vhodnej teploty, ktorá je pre pahrebu nevyhnutná. Musíte strážiť samotné mäso aby vám nevzbĺklo, a ďalšou nevýhodou je, že nemáte vôbec čas sa starať o svojich hostí. Správna grilovačka by mala prebehať asi tak, že si vymedzíme čas na prípravu suroviny na grilovanie, potom by sa to malo naložiť do grilu a podľa toho, čo grilujeme by si mal gril vlastne urobiť tú robotu sám. Hostiteľ, ktorý griluje, by sa mal venovať hosťom.

Takže čo je vlastne dôležité pri grile, aby sme grilovali tak ako sa má?

Dôležité je, aby pri grile bol vždy uzatvorený systém. Ten správnou cirkuláciou vzduchu zabezpečuje kvalitu pripravovaného jedla. Systém pozostáva z palivového roštu, kde sú brikety alebo uhlie, nad ním je grilovací rošt, a všetko je zakryté poklopom. Vo vnútri dochádza k prúdeniu vzduchu, čo sa má grilovať sa griluje nielen zvonku, ale aj zvnútra. Mäso nebude suché a spálené, ale krehké a šťavnaté. Poklopom dosiahneme aj to, že zastavíme prívod vzduchu zvonku, čo môže spôsobiť horenie plameňa a teda pripálenie jedla. Plameň môže vzbĺknuť zo štiav z mäsa i marinád, či tuku.


Foto: Pravda - Ivan Majerský

Chystáte sa grilovať? Vyskúšajte recept na
Grilované kalmáry so zeleninou a
pikantnou omáčkou


Ako vlastne fungujú plynové grily?

Čo sa týka plynových grilov, veľa ľudí ich pozná, že pracujú na systéme lávy, kde je plynový horák, ktorý nahreje lávové kamene, a nad tými lávovými kameňmi sa griluje. Tieto grily však mali v minulosti svoje úskalia, lávové kamene boli veľmi pórovité, a keď vám stekala šťava alebo tuky do tých pórov, kde sa prepaľovali. Tam už potom samozrejme vznikal aj plameň. Plynové grily na báze čistých nerezových plynových horákov ktoré sú chránené špeciálnymi aromalištami zabezpečujú, aby nám plameň nevznikol, čomu napomáha aj to, že poklop grilu je uzatvorený.

Ale hlavná funkcia aromalíšt spočíva v tom, že vytvárajú efekt počas grilovania, ako keby ste grilovali na drevenom uhlí. A to tým spôsobom, že dáte napríklad grilovať mäso, a z neho sa začne púšťať šťava a tá padá na aromališty, z ktorých sa späť odparuje do mäsa. Názory sa rôznia, ale keby sme dali rovnaké mäso napríklad na drevené uhlie a potom na plynový gril, tak by ste viac - menej nemali rozpoznať rozdiel.

Čo vravíte na domáce platňové elektrické grily, ktoré sa tešia dosť veľkej popularite?

Sú to klasické elektrické kontaktné grily. Neviem, môj názor je taký, že už radšej keď mám kvalitnú panvicu, tak si jedlo pripravím radšej na nej, a nebudem zbytočné míňať elektriku. Ak aj varíme na indukčnej varnej doske, neminieme toľko elektrickej energie ako pri elektrickom grile. Ďalej, pri grilovaní je naozaj veľmi dôležitá teplota. A keď nemáte gril s vysokým výkonom, tak tú potrebnú teplotu nedosiahnete. Nie je ani tak dôležité, koľko stupňov nameriate, ale či si gril udrží teplotu počas dlhšej doby. No a malé elektrické grily, kde sa využíva najmä špirála, vám pri dvetisícdvestowattovom výkone roztočia aj elektrické hodiny. Tam by som sa radšej priklonil ku kvalitnej celokovovej panvici.





Diskusia k článku

modrykamen
Mám murovaný gril, plynový kufríkový (ale treba nosiť propán-butánovú bombu) a skladací nerezový gril (doma vyrobený už 40 rokov)-ten je najskladneší na prevoz a najlepší (mám na ohnisko vaničku na drevené uhlie,kde sa dá ľahko zapáliť aj uhasiť a po mne po grilovaní neostane ani stopa).Ale pre veľkú spoločnosť doma je najlepší murovaný, kde môžem napr.ugrilovať naraz aj tri kurčatá (a nič sa nespáli,lebo kúrim zboku a šťava kvapká do misky, alebo na predvarené zemiaky v nej).
abdul
Tiež mám doma vyrobený z nerezu, zaberie miesto v jednej taške, možno kúriť všetkým okrem asfaltu a podobných výbušnín.
straka1
Je pravda-že pravá grilovačka je iba na uhlí-nie na elektrine a plyne-vraj to potom nie je ONO-/tá elektrina a plyn-vraj nedáva tú správnu chuť/dík ,za odpovede.
herczegh
mám kvalitný elektrický gril kontaktný aj s príklopom naraz sa ugriluje z oboch strán,tuk odkvapkáva do zbernej misky,rýchle kvalitné grilovanie s termostatom,nič sa nespaľuje
eviku83
Pán Sýkora ďakujem za super článok. Osobne nedám dopustiť na grily plynové (manžel kúpil minulý rok kanadský gril Napoleon, model presne neviem ale bolo to cez dovozcu, spoločnosť FireDesign zo Senca), podľa mňa je to najzdravší spôsob prípravy jedla. Na rozdiel od grilov na drevenné uhlie alebo elektrických sa ako jediné dajú dokonalo vyčistiť (mám na mysli hlavne rôzne mikróby, huby a ťažké kovy, ktoré človek síce nevidí ale vedia narobiť veľa zdravotných problémov od žalúdočných až po rakovinu). Ten náš má tri varné zóny ktoré si viem podľa potreby rôzne nahriať (napríklad ma manžel pripravujúci si steaky neobmedzuje keď grilujem zeleninku :->) a rotisériu s infračerveným zadným horákom napr.na kuriatka, keď prídu deti cez víkend na návštevu. Na značku Napoleon nedám dopustiť, je to naozaj kanadská kvalita. Ešte raz ďakujem a všetko dobré. Evka.
ksenka
Ja ešte nemám žiaden gril, ale rozmýšľam
zaobstarať si plynový.
2010
@Juana , mas 1000 eciek na grill? tolko priblizne stoja zelene vajicka
olejnicka
@Macusa2145 (19.12.2017 14:39)

Aký to prosím ťa máte, keď vravíš, že investovať sa oplatilo? to ste kupovali nejaký drahý?






 



TOPlist