Spisovateľka v kuchyni:
Petra Nagyová Džerengová miluje sladké so slaným

Nora Krchňáková, TV Varecha, 21. marca 2021     6 minút čítania

Úspešná spisovateľka rada varí, športuje, číta a cestuje, najradšej so všetkými svojimi štyrmi deťmi. Jej vášňou je učenie cudzích jazykov a ochutnávanie špecialít medzinárodnej kuchyne.



Petra Nagyová Džerengová má rada jedlá, v ktorých sa skĺbi chuť sladkého a slaného. A také nám navarila aj v TV Varecha.

Foto: Nora Krchňáková, TV Varecha


Petra Nagyová Džerengová síce vyštudovala ekonómiu, no celý život ju to ťahalo ku kultúre. Prvú poviedku jej uverejnili ešte na základnej škole, ale na prvú knihu si počkala až do Kristových rokov. Odvtedy napísala osem kníh pre dospelých a štyri pre deti.

Aké sú vaše obľúbené jedlá a čo najradšej varíte?

Milujem jedlá, v ktorých sa skĺbi chuť sladkého a slaného, napríklad grilovaná pečeň, ktorú som navarila v TV Varecha. Okrem nej mám veľmi rada grilovanú husaciu pečeň a tiež aj pečenú kačku či hus s tradičnými prílohami. To si však často nedoprajem. Keďže doma varím väčšinou zeleninové jedlá, keď ideme do reštaurácie, dožičím si mäso – buď dobrý steak, suši, alebo aj jahňacie. Rada mám aj orientálnu kuchyňu. Zo sladkých jedál preferujem také odľahčené, tzv. fitnesverzie koláčikov a tort, stále skúšam niečo nové. Celá rodina však miluje cheesecaky.

Počas kariéry ste boli aj letuškou a precestovali ste veľa krajín. Ochutnali ste ich miestne špeciality?

Porátala som ich a precestovala som 56 krajín. Miestne špeciality ochutnávam vždy a všade! Pamätám si na jeden úžasný zážitok, keď som ako letuška bola desať dní v Pakistane a Bangladéši, odkiaľ sme vozili vojakov mierových jednotiek do bývalej Juhoslávie, kde sa vtedy bojovalo. Raz sme boli v jednom hoteli, kde bola obrovská svadba a miestni nás na ňu pozvali. Zavesili nám na krk vence z lupienkov kvetín a fantasticky nás pohostili. Pred dvoma rokmi sme boli s deckami na cyklovýlete v Ekvádore, kde nás okrem nádhernej prírody uchvátila aj kuchyňa, ktorá je veľmi rozmanitá, keďže je tam mnoho rôznych biopásiem. Veľmi sme si obľúbili polievku zo zemiakov, z kukurice a avokáda locro de papas, ktorú si robievame aj doma. Priznám sa, že miestnu špecialitu – pečené morské prasiatka – ochutnali len synovia, vzhľadom na to, že máme doma dve – Vločku a Vanilku.

Priniesli ste si niektoré recepty z ciest aj domov?

Roky sme trávievali letá v Grécku a odtiaľ sme si priniesli niektoré tradičné recepty na špeciality, ktoré robievame dodnes. Ale veľmi často skúšame aj ázijskú kuchyňu, ktorú moje deti milujú. Dcéra sa dokonca učí aj po japonsky, takže často sa necháme inšpirovať googlom. Chlapci ochutnali v Číne aj vyprážané škorpióny, to sme si ale domov nedoniesli.

Na vašich sociálnych sieťach som našla množstvo zaujímavých receptov. Máte nejaké ďalšie kulinárske ambície?

Vlastne to vzniklo na popud mojich facebookových priateľov. Ako väčšina z nás som počas korony začala dávať na sieť aj svoje kulinárske výtvory, ktoré sa ľuďom páčili a začali si pýtať recepty, neskôr mi navrhli, či by som nevydala aj knihu, aby ich mali na jednom mieste. Tak som si povedala, prečo nie? Veľmi ma to baví a pokiaľ sa môžem o nejaký chutný a zaujímavý recept podeliť, urobím to rada. Veď aj tak stále varím.

Ako sa stravujete vy? Musíte sa obmedzovať, aby ste si udržali peknú postavu?

Počas života som vyskúšala veľa diét. Mám štyri deti a vždy som veľa pribrala, pri poslednom dokonca 27 kilogramov, z ktorých 7 som sa zbavovala najdlhšie. Rokmi som však prišla na to, že dlhodobo nefunguje žiadna diéta, ako nefunguje ani vylúčenie nejakej potraviny. Tri základné zložky - sacharidy, bielkoviny a tuky by malo obsahovať takmer každé jedlo na našom tanieri. Po fáze chudnutia, keď som si varila väčšinou zeleninové jedlá, som sa prestala obmedzovať a stravujem sa celkom normálne. Jem väčšinou štyrikrát za deň a mne osobne vyhovuje prerušovaný pôst a to 9/15, to znamená, že jem počas 9 hodín a 15 hodín nie.

Čo všetko robíte na zlepšenie imunity a ako sa udržiavate v dobrej zdravotnej kondícii?

Ja sa našťastie nemusím nútiť do pohybu, ktorý mi je prirodzený od detstva, behávam asi päťkrát do týždňa, plus cvičím trikrát, doma, s vlastnou váhou, činkami, či gumami. Studenou vodou sa sprchujem už dlho, ale minulý rok som pridala aj otužovanie v Dunaji, či prší a či sneží, to je jedno. Otužovanie vnímam nielen z hľadiska zdravotných benefitov, ale i psychického „otužovania“, pestovania si pevnej vôle. Prekračovanie komfortnej zóny určite pomáha aj pri riešení bežných problémov, ale i vážnejších.


Pozrite si videorecept, ktorý Petra Nagyová Džerengová nakrútila v štúdiu TV Varecha:




Textovú verziu videoreceptu nájdete TU:










Diskusia k článku







 



TOPlist