Foto: www.sxc.hu/Nataly16
Soľou sa kedysi dokonca platilo...
Okrem dochutenia však má soľ aj veľa iných pozitív, pomáha tiež udržovať potraviny dlhšie čerstvé a naše telo určitú dávku soli potrebuje na prežitie.
Chlorid sodný, teda soľ, je dôležitý pre správne fungovanie fyziologických procesov v našom tele, rovnako to funguje aj u zvierat. Soľ dnes patrí k nášmu každodennému životu.
Bolo tomu tak aj kedysi, soľou sa dokonca platilo, vymieňala sa za jedlo a vyplácali sa v nej mzdy. Vďaka jej schopnosti konzervovať potraviny a výborným čistiacim schopnostiam bola už v dávnych dobách obľúbeným artiklom.
Ako ľudia našli soľ?
Foto: www.sxc.hu/shlomaster
Kryštáliky morskej soli.
V staroveku zasa v Stredozemí a oblasti okolo Červeného mora ľudia zistili, že keď slnko odparí morskú vodu, zostanú po nej slané biele kryštáliky, ktoré môžu použiť vo svojej kuchyni. Soľ má však samozrejme omnoho bohatšiu históriu.
Pred takmer tristo miliónmi rokov prichádzalo pôsobením vtedajšieho suchého podnebia k odparovaniu morskej vody, a tým kryštalizovaniu a usadeniu minerálov. Vytvorili sa tak soľné usadeniny, a následnými presunmi pôd sa soľ dostala až pod zem. A keďže tieto procesy sa diali v čase, keď sa nedalo hovoriť o znečistení planéty, ložiská zostali až do dnešnej doby „čisté“.
Soľ ako liek
Život bez soli nie je možný. Takže staré známe „Soľ nad zlato“ platí naozaj doslova. Veď aj samotný kráľ sa o tom v ľudovej rozprávke sám presvedčil, bez soli začali po čase ľudia v kráľovstve chradnúť a chorľavieť.
Foto: www.sxc.hu/vierdrie
Soľnička by nemala chýbať
na žiadnom stole.
Výskumy dokázali, že nedostatok soli môže mať rovnako zlé účinky ako jej prebytok. Dôležitý je pomer prijatého sodíka a draslíka, ich príjem by mal byť vyvážený. Keď solíme príliš veľa, alebo konzumujeme veľa potravín obsahujúcich veľa soli, je treba dodať telu viac surovín bohatých na draslík. Vhodné je vtedy jedálniček doplniť o väčšie množstvo zeleniny a ovocia bohatých na draslík a tým zriediť pomer sodíka a draslíka.
Naopak nedostatok sodíka zas môže spôsobovať zadržiavanie vody v organizme. Ako vo všetkom v živote, treba aj pri solení nájsť rozumnú mieru. Ani príliš veľa, ani príliš málo soli nie je pre náš organizmus zdravé. Jedna rada znie, soliť až hotové jedlo, obmedzíte tým možnosť presolenia.
Soľou sa nesolí len jedlo
Existuje veľa druhov soli na rôzne použitia a nie všetky sú jedlé. Len pre zaujímavosť, poznáme soľ jedlú, pekársku nevlhnúcu, tabletovú soľ pre zmäkčenie vody, chemicky čistú soľ pre potreby farmácie, granulovanú soľ do umývačiek riadu, soľ pre energetiku a údržbu ciest, soli pre použitie ako prímes do rôznych krmív... Je toho naozaj dosť.
Foto: www.sxc.hu/miguelima
Soľné bane - tu sa získava soľ.
Vákuová soľ sa na rozdiel od tej kamennej získava tzv. mokrou cestou. Do podzemného ložiska sa vženie voda, ktorá soľ rozpustí na soľanku, a tá sa potom špeciálnym procesom chemicky upraví na výsledný produkt – teda to, čo kupujeme v obchode ako vákuovanú soľ. Slovné spojenie chemický proces v tomto prípade asi neznie príliš dôveryhodne, vďaka nemu je však soľ zbavená väčšiny nežiaducich látok.
Morská soľ sa získava odparovaním morskej vody pomocou slnečného žiarenia. Nerafinovaná morská soľ je tiež výborným liekom pri nervových poruchách. Známe sú tiež rôzne kúpele s pridaním morskej soli, ktoré poskytnú telu osvieženie a zbavujú únavy, kúpeľ nôh zas prečistí celý organizmus. Morská soľ je obľúbená pre svoju chrumkavú konzistenciu, vďaka nej môžu niektoré jedlá naozaj chutiť lepšie.
A ako solíte vy? .....
Zdroje údajov použitých v článku:
- http://www.sportujeme.sk/fitness/sol
- http://www.ngsolnajaskyna-ke.sk/
- http://www.endler.cz/sk/index.php?id=char_soli
- http://www.sportujeme.sk/fitness/sol
- http://www.ngsolnajaskyna-ke.sk/
- http://www.endler.cz/sk/index.php?id=char_soli
www.wallpaperweb.org/wallpaper/known_places/windmills-at-inf...
Vyraba sa tu nielen kuchynska sol ,ale aj rozne aromaticke soli do kupela . Najnovši vyrobok, ktory skoro uzrie svetlo sveta je Solny kvet , ktoreho kilogram by mal na trhu stat 400 Kn .
Viac o Solnom kvete na
. danas.net.hr/novac/page/2010/09/17/0325006.html...
( možete si kliknut na Google prekladatela)
www.thinksicily.com/guide-to-sicily/areas-of-great-natural-...
vartiak.blog.sme.sk/c/221447/Morska-sol.html...
je medzi nimi asi taky rozdiel ako slovenskym octom ktory chuti podla mna ako kyselina a vinnym octom ktory je jemnejsi.Ta morska preto ze ma ine prisady je jemnejsia aspon podla mojej chuti.Ta kamnena je cista preto je silnejsia.