Trendy:
Soľ nad zlato

redakcia, 12. novembra 2010     6 minút čítania

„Až nastanú také časy, že bude soľ viacej platiť ako zlato, potom sa ohlás, budeš kráľovnou,“ riekol nahnevane kráľ svojej najmilšej dcére Maruške...


Foto: www.sxc.hu/Nataly16

Soľou sa kedysi dokonca platilo...


Niet azda človeka, ktorý by túto rozprávku nepoznal. A azda niet ani človeka, ktorému by v jeho základnej výbave kuchynských dochucovadiel chýbala soľ. Bez soli to totiž nie je ono, jedlo je jednoducho mdlé a bez chuti.

Okrem dochutenia však má soľ aj veľa iných pozitív, pomáha tiež udržovať potraviny dlhšie čerstvé a naše telo určitú dávku soli potrebuje na prežitie.

Chlorid sodný, teda soľ, je dôležitý pre správne fungovanie fyziologických procesov v našom tele, rovnako to funguje aj u zvierat. Soľ dnes patrí k nášmu každodennému životu.

Bolo tomu tak aj kedysi, soľou sa dokonca platilo, vymieňala sa za jedlo a vyplácali sa v nej mzdy. Vďaka jej schopnosti konzervovať potraviny a výborným čistiacim schopnostiam bola už v dávnych dobách obľúbeným artiklom.

Ako ľudia našli soľ?


Foto: www.sxc.hu/shlomaster

Kryštáliky morskej soli.


Človek je tvor vnímavý, aj preto si Číňania už pred viac ako 5000 rokmi všimli, že varením a odparovaním popola z morských rias vzniká niečo, čím je možné ochucovať jedlá.

V staroveku zasa v Stredozemí a oblasti okolo Červeného mora ľudia zistili, že keď slnko odparí morskú vodu, zostanú po nej slané biele kryštáliky, ktoré môžu použiť vo svojej kuchyni. Soľ má však samozrejme omnoho bohatšiu históriu.

Pred takmer tristo miliónmi rokov prichádzalo pôsobením vtedajšieho suchého podnebia k odparovaniu morskej vody, a tým kryštalizovaniu a usadeniu minerálov. Vytvorili sa tak soľné usadeniny, a následnými presunmi pôd sa soľ dostala až pod zem. A keďže tieto procesy sa diali v čase, keď sa nedalo hovoriť o znečistení planéty, ložiská zostali až do dnešnej doby „čisté“.

Soľ ako liek

Život bez soli nie je možný. Takže staré známe „Soľ nad zlato“ platí naozaj doslova. Veď aj samotný kráľ sa o tom v ľudovej rozprávke sám presvedčil, bez soli začali po čase ľudia v kráľovstve chradnúť a chorľavieť.


Foto: www.sxc.hu/vierdrie

Soľnička by nemala chýbať
na žiadnom stole.


O soli je tiež známe, že ničí baktérie a choroboplodné zárodky. V dnešnej dobe sú obľúbené soľné jaskyne, kde si liečia svoje zdravotné problémy pacienti s rôznymi, najmä dýchacími ťažkosťami. Vraví sa, že hodina strávená v takejto jaskyni sa vyrovná trom dňom pobytu pri mori. Soľ tiež reguluje množstvo vody v organizme, množstvo krvi a tým aj krvný tlak.

Výskumy dokázali, že nedostatok soli môže mať rovnako zlé účinky ako jej prebytok. Dôležitý je pomer prijatého sodíka a draslíka, ich príjem by mal byť vyvážený. Keď solíme príliš veľa, alebo konzumujeme veľa potravín obsahujúcich veľa soli, je treba dodať telu viac surovín bohatých na draslík. Vhodné je vtedy jedálniček doplniť o väčšie množstvo zeleniny a ovocia bohatých na draslík a tým zriediť pomer sodíka a draslíka.

Naopak nedostatok sodíka zas môže spôsobovať zadržiavanie vody v organizme. Ako vo všetkom v živote, treba aj pri solení nájsť rozumnú mieru. Ani príliš veľa, ani príliš málo soli nie je pre náš organizmus zdravé. Jedna rada znie, soliť až hotové jedlo, obmedzíte tým možnosť presolenia.

Soľou sa nesolí len jedlo

Existuje veľa druhov soli na rôzne použitia a nie všetky sú jedlé. Len pre zaujímavosť, poznáme soľ jedlú, pekársku nevlhnúcu, tabletovú soľ pre zmäkčenie vody, chemicky čistú soľ pre potreby farmácie, granulovanú soľ do umývačiek riadu, soľ pre energetiku a údržbu ciest, soli pre použitie ako prímes do rôznych krmív... Je toho naozaj dosť.


Foto: www.sxc.hu/miguelima

Soľné bane - tu sa získava soľ.


Kamenná soľ sa získava povrchovým razením a dobývaním. Tá sa potom drví a čistí od rôznych nečistôt. Okrem toho, že sa hojne využíva v domácnostiach, známe je tiež jej využitie na energetickú očistu prostredia. Zlepšuje vzduch v miestnostiach, dokonca vraj pomáha odstraňovať aj negatívne vibrácie.

Vákuová soľ sa na rozdiel od tej kamennej získava tzv. mokrou cestou. Do podzemného ložiska sa vženie voda, ktorá soľ rozpustí na soľanku, a tá sa potom špeciálnym procesom chemicky upraví na výsledný produkt – teda to, čo kupujeme v obchode ako vákuovanú soľ. Slovné spojenie chemický proces v tomto prípade asi neznie príliš dôveryhodne, vďaka nemu je však soľ zbavená väčšiny nežiaducich látok.

Morská soľ sa získava odparovaním morskej vody pomocou slnečného žiarenia. Nerafinovaná morská soľ je tiež výborným liekom pri nervových poruchách. Známe sú tiež rôzne kúpele s pridaním morskej soli, ktoré poskytnú telu osvieženie a zbavujú únavy, kúpeľ nôh zas prečistí celý organizmus. Morská soľ je obľúbená pre svoju chrumkavú konzistenciu, vďaka nej môžu niektoré jedlá naozaj chutiť lepšie.

A ako solíte vy? .....



Diskusia k článku

dorisa
Ja solím morskou jodidovanou soľou, zvykla som si to len nedávno,keď som držala protikandidovú dietu, a všetky dochucovadlá som vymenila za zdravé, pokiaľto bolo možné. Stretla som sa aj s Himalájskou soľou,(dcéra tú používa), je to ale drahá záležitosť. A ešte používam soľ do umývačky riadu, samozrejme, na to určenú.Pekne spracovaný článok.
tinca
@dorisa ja som raz kúpila morskú soľ, že teda idem zdravo soliť, ale na moje prekvapenie som v jedle cítila nahorklú chuť. Neviem čím to bolo, máš aj ty takú skúsenosť??
huck
@dorisa , mohla by si nam napisat niečo viac o protikandidovej diete? Inak, v Corvatsku na ostrove Pag su najvačšie a najznamejšie prirodne morske solany s tisicročnou tradiciu . Pažsku sol, pre svoju čirost, pokladaju za jednu z najkvalitnejšich v Europe i na svete (čiste okolie, velky počet slnečnych dni, priaznivy vietor ) Obsahuje 75 mineralov, z ktorych je vačšina velmi doležita pre ludske zdravie.  www.agrokor.hr/138.aspx...

Vyraba sa tu nielen kuchynska sol ,ale aj rozne aromaticke soli do kupela . Najnovši vyrobok, ktory skoro uzrie svetlo sveta je Solny kvet , ktoreho kilogram by mal na trhu stat 400 Kn .
Viac o Solnom kvete na
. danas.net.hr/novac/page/2010/09/17/0325006.html...
( možete si kliknut na Google prekladatela)
dorisa
@huck , tu je link na protokol o zásadách dodržiavania pre odstránenie kandidy z organizmu,. Mne ju zistili z mikroskopivćkého vyšetrenia kvi, mala som rozsiahlu. Tak som sa dala na to. Treba okrem stravy nakúpt aj uvádzané prípravky.  www.rng.nazory.eu/candida...
dorisa
@tinca , nespozorovala som zmenu chuti, a to nou solím aj šaláty,a vlastne všetko. možno si veľmi senzibilná,a vnucuješ si tú predstavu, že je to niečo iné, tak to musí mt aj inú cht.To je,ako aj s olivovým olejom, ja mám taký, čo v Taliansku vyrábaju "ručne! teda,nie zo závodov, je do zelena, skoro mútny, čerstvý, prírodný ,ale tiež nevidím zmenu chute v nom, skor tie kupované mi smrdia.
2010
huck, sicilia ma jeden problem ze je tak trochu za "rohom" , keby bola na europskom kontinente, tak je asi cela chranena.Napriklad najvacsie grecko mesto nebolo v historii Ateny ale Sirakuzy na sicilii ( najzachovalejsi Grecky dorsky chram je v Segesta na sicilii nie v grecku, preco to pisem oni tam tu sol zbieraju podla vykopavok 2500 rokov od Fenicanov.Len su tak zastrceny ze to nikoho ani nenapadne.
 www.thinksicily.com/guide-to-sicily/areas-of-great-natural-...

jeka
dievčatá neviete mi niektora povedať ,čo sa stalo s Maruškou.Používala som ju a už pol roka ju nemúžem nikde najsť a tymýto soľami neviem soliť -strášne jedlo presoľujem
bozulka
Vynikajúci článok a tiež všetky dodatky a skúsenosti varecháčov.Veľmi som sa zase poučila.Ja osobne posledné roky solím menej a to morskou soľou.Jemnou alebo hrubozrnnou.Tú používam hlavne na solenie rýb alebo mäsa,keď je treba postupné presakovanie soli.Ináč je dobré držať sa zásady -všetko s mierou!
julica
Podľa tohto zdroja morská soľ neobsahuje jód, zišlo by sa uviesť veci na pravú mieru, lebo veľa ľudí je v domnení, že morská soľ je zdravšia, pričom sa domnievam, že ide iba o marketingový ťah, ako túto lacnú komoditu predávať drahšie
 vartiak.blog.sme.sk/c/221447/Morska-sol.html...
xanadu1955
Neviem či je naozaj morská soľ zdravšia ale píše sa to , prešli sme na morskú soľ asi tak pred 4 rokmi ale používam aj obyčajnú soľ poľskú ktorú dostať len v Jednote takom bielom obale má výbornú chuť ale nepreráža tam chuť jódu tak si ju vždy nakúpim do zásoby lebo sa stáva že ju niekedy nemajú. Morskú soľ kupujem jemnú i hrubozrnnú taliansku s názvom GEMMA di mare a tá je jodidovaná a nemá žiadne príchute.
xanadu1955
jeka čo sa týka soli Marušky tak som ju videla u nás v Bille tam je stále
evanaaa
Ano, Maruška je v Bille, kupujem ju, raz som zasa v Jednote kúpila Prešovskú kardiosoľ, ale už ju nemajú, tak používam Marušku. Predtým som si však pravidelne kupovala v lekárni Diétnu soľ, ale nesolila som ňou napr. zemiaky pri varení vo vode, ale chlieb, papriky, paradajky, lebo bola drahšia , ostatné jedlá pri varení som dochucovala normálnou soľou. Asi mi chýba jód, lebo mi zistili zníženú činnosť štít. žľazy, musím kombinovať aj s inou, dobre jodidovanou. A používala som aj morskú, aj tú hrubozrnnú. Každá v primeranom množstve je zdravá, netreba zbytočne presoľovať, radšej menej.Potom sa dá dosoliť, lepšie, ako presoliť.
julica
@xanadu , nie je zdravsia, vid moje aj ine linky. aj kamenna sol je morska, len starsia, rozdiel je asi akurat "v zrnach" a v cene
marianne69
Ja som tiez citala nejaky odborny clanok o tom,ze morska sol je nie je zdravsia ako "normalna jodidovana sol".Citala som to v nejakom anglickom casopise a odvtedy kupujem klasicku sol.Ale ci je to pravda,len pan Boh vie.Pisem len co som citala.Ale asi 20 rokov som kupovala obidve.
julica
@marianne69 , ja takisto. a po tom, co som si dnes vo viacerych clankoch precitala, ze zlozenie oboch je identicke, nemam dovod kupovat drahsie cudzie a dovazane, ked mame vlastnu kamennu sol.
janger
Vsetka sol je vlastne morska sol, len ta kamenna je miliony rokov stara morska sol. Ja co som citala, tak morska sol zdravsia nie je. Moze obsahovat viac mineralov, ale to je len zanedbatelne mnozstvo. Dokonca som citala, ze sol, ktora sa ziskava v sucastnosti odparovanim morskej vody, moze obsahovat viac skodlivych latok-tazkych kovov. Morsku sol davaju do vselijakych drahych paradnych flasticiek, mlyncekov. Robia na to reklamu a my platime... Je to vsetko len komercia, podla mna. Ja pouzivam normalnu kuchynsku jodidovanu sol. A ako pise bozulka, vsetko s mierou...
2010
v zivote by ma pri soli nenapadlo o tom ci jedna je zdravsia ako druha..
je medzi nimi asi taky rozdiel ako slovenskym octom ktory chuti podla mna ako kyselina a vinnym octom ktory je jemnejsi.Ta morska preto ze ma ine prisady je jemnejsia aspon podla mojej chuti.Ta kamnena je cista preto je silnejsia.
julica
@2010 , to zlozenie maju asi na 99,8 percenta rovnake, rozdiel moze byt akurat v krystaliku. Ja kupujem kamennu, lebo ta (u teba je to ine) nemusela prekonat tisicky kilometrov za svojim spotrebitelom. 1 z eko zasad, aspon tolko
zdezda
super článok aj komentáre k nemu, zas som múdrejšia :-)






 



TOPlist