Sladká, štipľavá, údená:
Podľa čoho vyberať mletú papriku a ako rozpoznať jej kvalitu?

Jana Klimanová, 15. mája 2024     4 minúty čítania

Do polievok, omáčok či mäsa, v kuchyni je mletá červená paprika nenahraditeľná. V obchode jej nájdete viacero druhov, ktoré sa líšia farbou aj chuťou.



Foto: Shutterstock

Sladká, pálivá, údená či maďarská paprika. Nie je to len sušená paprika pomletá na prášok, ale ingrediencia rôznej farby, chuti a vône.

Koncom 15. storočia priviezol semená koreninovej červenej papriky zo Strednej Ameriky Krištof Kolumbus. Pomerne rýchlo sa jej pestovanie rozšírilo z územia Španielska do ďalších krajín. Najlepšie sa jej darilo a doteraz darí v Maďarsku - maďarská paprika je známa po celom svete, hoci vo svojich počiatkoch sa využívala predovšetkým ako medicína - na liečbu týfusu.

Mletá paprika sa vyrába mletím usušených koreninových paprík. Paprika sa zozbiera v dobe najväčšej zrelosti, následne sa premyje, rozpolí a potom niekoľko týždňov suší. Pri sušení paprika získava svoju charakteristickú farbu a zvýrazňuje sa jej chuť.

Sladká, štipľavá, údená

Sladká paprika sa melie bez semienok, čím sa dosiahne jemná, nepálivá chuť. Výborne sa hodí do základu omáčok a polievok a mäsových jedál.



Foto: Shutterstock

O niečo výraznejšiu vôňu má štipľavá paprika. Vyrába sa mletím celých paprík - dužiny a určitého množstva semienok, v ktorých sa nachádza kapsaicín, zodpovedný za štipľavosť. Preto môže byť jej farba o niečo svetlejšia. Používa sa v jedlách, ktoré vyžadujú štipľavosť - do gulášov, omáčok alebo rôznych marinád, dochucujú sa ňou aj údeniny.

Zaúdená chuť papriky sa dosiahne tak, že papriky sa počas sušenia údia dymom. Keďže má veľmi intenzívnu chuť, do jedál stačí použiť malé množstvo. Môže byť sladká aj pikantná. Hodí sa na grilovanie, do nátierok aj do marinád.

Na trhu sa môžete stretnúť aj s gulášovou paprikou, ktorá má hnedočervenú farbu a jemne pikantnú chuť.

Kvalitná sa spáli rýchlejšie

Po otvorení by mala by mala mať paprika žiarivú farbu, bez bielych či oranžových škvŕn. Vyhnite sa paprike s vyblednutou farbou. Textúra by mala byť jemná a mierne hrudkovitá, nie vysušená a prachová. Paprika má mať silnú a príjemnú vôňu. Chuť papriky sa pohybuje od jemnej, po štipľavú a horkú. Farba od oranžovej, cez jasno- až tmavočervenú.

Na vyhodnocovanie farbivosti (schopnosti zafarbiť jedlo) sladkej papriky sa používajú hodnoty ASTA. Čím sú hodnoty vyššie (najvyššie má hodnotu ASTA 180), tým je schopnosť zafarbiť jedlo lepšia. Žiaľ, tento údaj na obale mletej papriky kúpenej v bežnom obchode nenájdete.



Foto: Shutterstock

Máte doma viac otvorených balíčkov papriky, prípadne si chcete z ponuky vybrať tú najlepšiu? Urobte si jednoduchý test - na panvicu nasypte trochu z každej papriky. Tá, ktorá sa najrýchlejšie spáli, je najkvalitnejšia. Paprikové farbivá sú totiž chúlostivé na zahrievanie. Preto sa paprika ani nemá pridávať do rozpáleného oleja. Zhorkla by a krásna farba by sa zmenila na nepeknú hnedú.

Keďže paprika časom stráca vôňu, chuť aj farbivosť, nemala by sa skladovať dlhšie ako šesť mesiacov. Skladujte ju na suchom a tmavom mieste, najlepšie vo vzduchotesnej nádobe. Trvanlivosť mletej papriky môžete predĺžiť uchovaním v chladničke alebo v mrazničke.





ANKETA: Kupujete mletú papriku aj na trhu?

64,6%



35,4%







Diskusia k článku







 



TOPlist