Na cestách:
Sedem tipov z Montevidea

Katarína Sedláková, 1. októbra 2009     5 minút čítania

Známy profesor vína Fedor Malík precestoval takmer celý svet. Nedávno ho cesta za juhoamerickým vínom priviedla až do uruguajského Montevidea. Objavil mesto s európskou tvárou, kde okrem tanga znejú aj africké rytmy.


Foto: Pravda - Robert Hüttner

Fedor Malík


1. Carracso International Airport
Letisko ako každé iné, a predsa iné. Víta vás Južná Amerika, vitajte v Montevideu! Vody La Platy sú hnedé a rozľahlé mesto, o polovicu väčšie ako Praha, leží ako na dlani. Pri mori statné palmy, veľa zelene. Pamiatky nie staršie ako dve stovky rokov. Mesto bolo založené na Štedrý deň v roku 1726 guvernérom z Buenos Aires. Rešpekt z Argentíny tu zostal. Len Južnej Ameriky som si predstavoval viac. Montevideo má európsku tvár...









Foto: Archív Fedora Malíka

Plaza Indepedencia


2. Budovy a ľudia
Plaza Indepedencia chytí za srdce a honosný Palacio Estévez z 18. storočia očarí. Najvyššia budova Palacio Salvo, to je už súčasnosť. Je december, horúco a ľudí v uliciach je máličko. Život sa začína až po západe slnka. Pozeráte sa ľuďom do tvárí a zisťujete, že ste opäť „doma“. Miešancov a čiernych je tu necelých desať percent. Ľudia sú spokojní. Kvalita života pozoruhodná.







Foto: Archív Fedora Malíka

Nočné Montevideo


3. Mesto v noci
To už je Južná Amerika. V starom meste v bare Cerrilos je hlučno. Najskôr počuť tango, rovnako populárne ako v Argentíne, a potom candombe. Candombe je hudba bubnov, bubnovačka. Preniesla sa sem z Afriky. Bubny nám napínajú ušné bubienky, ale nikomu to neprekáža. Dopíjame druhú fľašku uruguajskej vínnej hrdosti. Tannat je tmavý, hutný, perzistentný, adstringentný... Je od Pisana. Zajtra ho navštívime.





Foto: Archív Fedora Malíka

Daniel Pisano


4. Daniel Pisano
Najlepší vinár v krajine má fúziská ako hornouhorský zeman. Celá jeho šestnásťčlenná rodina, pôvodom talianskobaskická, žije vo vinici. V dedinke Progreso, dvadsaťpäť kilometrov severne od Montevidea. Jeho dom z polovice minulého storočia sa topí v zeleni viníc a pomarančovníkov. Jeho chardonnay, viognier, kabernet, merlot i tanát pije celý svet. Jeho vína majú len jednu chybičku. Je ich málo.











Foto: Archív Fedora Malíka

Vinice pri Montevideu


5. Petit Verdot 2006
Oválny dubový stôl, olivy, tvrdé kozie syry, sušená šunka. Začína sa degustovať. Torrontes vonia ako náš iršaj. Barikové Chardonnay je nadmieru svieže i elegantné. Asambláži tanátu a merlotu dávam zlatú medailu. I animálny mladý Shiraz 2008 dostáva zlatú. A napokon čistá obrovská čaša Petit Verdot 2006. To nebolo „petit“, to bolo veľké, obrovské víno. Vinári z Bordeaux, príďte ho sem ochutnať.





Foto: Archív Fedora Malíka

Štvorhviezdičkový hotel Moldes


6. Z hotela na pláž
Štvorhviezdičkový hotel Moldes nestál ani za fajku močky. Pred hotelom už stálo Danielovo auto. Montevideo je nám pritesné a Uruguaj je malá krajina. Ide sa na výlet. Nádherné pláže, úchvatná architektúra. Lastovičie biele domy v Casapueblo. Famózna rybia reštaurácia La huella na konci zálivu. Grilovaná chobotnica a fľaša akurátne vychladeného sivého pinotu. Gastronomický sobáš na pohľadanie.







Foto: Shutterstock

Miestny prístav


7. V prístave
Raňajkovali sme v starých dokoch prístavu. Grilované mäsá, zelenina, brazílske pivo Brahma. Na Buquebus, štyristomiestny katamarán, sme sa nalodili ako poslední. Zahučali motory a mašina sa odrazila od brehu. Oblaky rozvírenej hnedastej morskej vody boli také mohutné, že na úchvatné Montevideo bol mizerný pohľad. Po polhodine sa mi už stratilo z očí. Prešiel som na prednú palubu a nedočkavo vyzeral panorámu Buenos Aires.





Diskusia k článku

frezia68
Veľmi zaujímavý opis,teším sa na každý Váš zážitok,recept,či doporučené vínko.Ďakujem,pán profesor!






 



TOPlist