Fedor Malík:
Ragú na horčici

Fedor Malík, 27. januára 2015     2 minúty čítania

Dnes si v Modre na barónku Megyesiovú už nikto nespomenie. Hádam len národný umelec Náco Bizmayer, ktorý u nej ako mladík prebýval.


Foto: Pravda - Ivan Majerský

„Džina“, tak ju volali jej blízki, obývala kúriu v spodnej časti modranského námestia. Bola Maďarka a bola i skvelá kuchárka. Jej dobroty obdivovala modranská honorácia a jej koláč z fazuľových strukov chutil i tým menej majetným. Vo svojej vieche ponúkala víno nezvyčajnej odrody. Červenú kövidinku totiž v kráľovskej Modre nik nepestoval.

To zlatisté tajomné víno vraj voňalo po čerstvo vymlátenom obilí a náramne sa párovalo s bravčovým ragú, ktoré barónka pripravovala na horčici. Ten recept sa zachoval, nuž teda varme... Kilo bravčových kociek okoreníme a opečieme na masti. Z kastróla ich vyberieme a na výpeku opražíme cibuľu. Do tej potom pridáme paradajkový pretlak, za hrsť horčičných semienok, trochu citrónovej šťavy a slabý liter včerajšej hovädzej polievky. Keď „sós“ začne bublať, pridáme doň mäsové kocky. Na miernom plameni to necháme hodinku. Separátne uvaríme kolieska mrkvy a póru. Mäsové kocky z omáčky opäť vyberieme, tú rozmixujeme s kyslou smotanou a múkou. Do kastróla vrátime mäso, pridáme mrkvu a pór.

Ragú necháme prevrieť, premiestnime ho do misy a ozdobíme posekanou petržlenovou vňaťou... .



Diskusia k článku

kuchticka
Preco a ako vyberat masove kocky - ved sa rozpustia pri vareni, nie je co vyberat. Alebo ma "Dzina" nejake zazracne kocky, ktore sa daju pouzivat stale dookola?
rea1
@kuchti čka - mäsové kocky, nie masoxové. mäsové, teda z mäsa, bravčové nakrájané na kocky. nech robíš čo chceš, tie sa pri varení nerozpustia. :-)) uznávam, že je to napísané trochu hlúpo ale pochopiť sa to dá.
elena
Pán Malík predpokladal, že to budeme asi čítať pozornejšie.
lilu212
Bravo, určite vyskúšam.Merci beaucoup , bonkour z Marrakech
viera1
@amelie my sme mávali na dovolenke teplý pult s jedlom z bravčového mäsa (extra a s obrázkom prasiatka ☺☺☺) - Egypt,Tunisko.
hubata
Nuž, pán Malík napísal recept pekne - po modransky. Vyzerá to na dobrotu.
denyany
Určite toto jedlo ocenia všetci moji strávnici. Možno už v pondelok, uvidíme, čo v to ráno ponúkne mäsiar...:-)






 



TOPlist