Trendy:
Najdrahšie kávové zrná sa vyberajú z trusu cibetiek

Sandra Támerová, 18. marca 2010     7 minút čítania

Pozvanie na kávu sa stalo synonymom pre rande aj pracovný rozhovor. Žijeme v dobe kávovej. Každý rok sa vypije 400 miliárd šálok kávy, čo z nej robí najobľúbenejší nápoj na svete.


Foto: www.sxc.hu/ana_labate

Káva ako rastlina


Káva pochádza z Etiópie, jej obyvatelia ju najprv len žuli a až neskôr začali piť. Vďaka obchodníkom sa v stredoveku dostala aj na naše územie a dnes je bežnou súčasťou nášho dňa. „V poslednej dobe sa jej kvalita aj u nás výrazne zlepšila,“ tvrdí kávový špecialista spoločnosti Lavazza Roman Soviar. Podľa neho vraj najlepšie chutí káva pripravená cez profesionálny espresso stroj na kávu, alebo na kvalitných kávovaroch v domácnostiach. „Takáto káva je zdraviu najmenej škodlivá,“ ubezpečuje Soviar a dodáva: „Zalievaná káva je zasa to najhoršie, čo môžeme dostať do svojich útrob.“

Instantná je vlastne dvakrát pripravená

Káva je často označovaná za povzbudzujúci nápoj. Pochádza z kávovníka, pričom ideálne miesto na jeho výskyt je oblasť v trópoch a okolí rovníka, kde je dostatočne horúca klíma a vlhkosť. Zaujímavé je aj to, že rastlina môže vyrásť až do dvadsaťmetrovej výšky, pre ľahší zber sa však orezáva do trojmetrovej výšky. Nápoj z kávy sa pripravuje mnohými rôznymi spôsobmi a s rôznymi prísadami. Základom by mali byť vždy čerstvo pomleté kávové zrná sparené vriacou vodou alebo vodnou parou.

Kávový špecialista Roman Soviar o káve:

Dnes sú obľúbené aj rôzne druhy rozpustných káv. „Je to vlastne káva, ktorá už raz bola pripravená, a tak vznikol granulát,“ vysvetľuje R. Soviar. Hoci v súčasnosti sa už na prípravu granulátu namiesto ohrievania používajú modernejšie technológie, napríklad hlboké zmrazovanie, pravoverný kávičkár - ak si môže vybrať - vždy uprednostní klasiku z espresso stroja.


Foto: www.fadedtribune.com

Cibetka a kávové zrná


Cibetky „vyrábajú“ najdrahšiu

Jedna z najkvalitnejších je tzv. cibetková káva, ktorá v rámci prípravy prešla tráviacim traktom zvieratka pripomínajúceho mačku. Cibetka zje len tie najkrajšie a tým aj najzrelšie zrná, na ktoré v tráviacom trakte pôsobia žalúdočné kyseliny a enzýmy, ktoré kávu fermentujú. Keď cibetka kávové zrnká vylúči, domorodci ich pozbierajú a vyberú nepoškodené kúsky, ktoré ručne očistia.

„Aj ja som takúto kávu už pil,“ súhlasí kávový špecialista, „nie je to práve káva pre bežného smrteľníka, pretože musíme brať do úvahy, že taká šálka kávy stojí približne 10 až 17 €. Chuťovo je výrazne sladká, je to zážitok. Kto však kávu pije a má ju rád, tak by ju niekedy mal ochutnať.“



Foto: Varecha.sk - Sandra Támerová

Latte macchiato sa dá pripraviť
rôznymi spôsobmi.


Dobrá káva – dobrý barman

Rakúsky psychiater Viktor Frankl tvrdil, že kvalita prednášky často závisí od kvality kávy. Tá najlepšia obsahuje zmes z minimálne piatich rôznych oblastí, je ideálne pražená a vždy čerstvá. Je dobré, ak sa kávové arómy uchovávajú dlhšie, preto je vhodné kávu udržiavať vo vákuovom balení. Pražiareň musí zabezpečiť konštantné chuťové vlastnosti, ľudia totiž majú na kávu veľmi citlivý jazyk.

Štyrmi kľúčmi k úspechu, v tomto prípade ku kvalitnej káve, sú podľa odborníkov – espresso kávovar, správne nastavený mlynček, kvalitná kávová zmes a samozrejme zručný barman. Perfektný barista má dokonca niekoľko pevných zásad: konzument je pre neho vždy vítaným hosťom, barman za pultom nefajčí, má vždy upravený a čistý pult a vždy je doplnený o mliečko a cukor. Dokonalý servis nastáva, keď barman uchopí šálku tak, aby nedošlo ku kontaktu s jej okrajom. Pri servírovaní sa uško šálky a lyžička vždy nachádzajú po pravej ruke zákazníka a šálku kávy barman odnáša, až keď zákazník odchádza. Aj vy ste práve dostali chuť na chutnú kávu v príjemnom prostredí?

Káva a zdravie

Káva býva väčšinou nespravodlivo odsudzovaná. Výskumom sa totiž dokázalo, že nemusí byť nevyhnutne zdraviu škodlivá. Koľko kávy môžeme denne vypiť, aby nám neuškodila? Je to relatívne, najnovšie lekárske výskumy dokazujú, že ani pravidelná spotreba niekoľkých šálok kávy denne neznamená riziko pre srdcovo-cievny systém. A ako treba piť kávu, aby si človek šetril zdravie?

„V každom prípade by sme mali piť espresso kávu,“ tvrdí Roman Soviar a pokračuje: „Mala by byť správne pripravená, nemala by natekať dlhšie ako 25 až 30 sekúnd, a takisto obsah kávy by nemal byť väčší ako 30 ml. V klasickej espresso šálke, ktorá je pre verejnosť známa skôr ako piccolová šálka, by espressa nemalo byť viac ako polovica jej obsahu. A najmä – mala by mať výrazne hustý krém farby lieskového orieška.“ A kávičkár by si mal dopriať aj pohár vody, aby kompenzoval dehydratačný účinok kávy. R. Soviar odporúča napiť sa vody ešte pred kávou, aby si človek "opláchol" chuťové zmysly a pripravil sa na zážitok z kávy.


Foto: Varecha.sk - Sandra Támerová

Pekné, však? Môj výtvor..


Krém na káve ako záruka kvality

Keď spomíname chuťové vlastnosti kávy a jej vôňu, treba pripomenúť aj fakt, že na kávu by sa malo aj dobre a príjemne pozerať. V tomto prípade je dôležitým prvkom krém, ktorý kávu skrášľuje. „Pena na káve, teda vlastne krém, to sú milióny bubliniek CO2, ktoré sa uvoľňujú počas prípravy kávy,“ vysvetľuje R. Soviar. „Bežný zákazník môže už okom rozpoznať kvalitu kávy podľa toho, že krém by mal mať farbu lieskového orieška. Mal by sa dať lyžičkou rozmiešať do stratena, a keď lyžičku vyberie zo šálky, krém by sa mal o pár sekúnd obajviť znova – aj to je jeden zo znakov kvalitnej a dobrej kávy.“

Treba podčiarknuť aj fakt, že káva je nielen vzpružujúcim nápojom, ale používa sa aj na prípravu zmrzliny, koktailov, na dochutenie piškótového cesta, palaciniek, na prípravu zákuskov a krémov. Existuje množstvo spôsobov, akými sa tento žiadaný nápoj pripravuje. Môže sa piť v rôznych časoch i prostrediach. Dôležité však je najmä to, aby ste si ju vychutnali v pohode.



Diskusia k článku

jezibabka1
Milujem moje skoré rána, keď ešte každý spí a ja si v pohodičke, ešte v pyžamku, neučesaná vychutnávam môjho obľúbeného "turka" z mojej šálky, lepšie povedané z hrnčeka na kakavko a pritom sa pomaličky "štartujem" do nového dňa. Kým nemám tento ranný rituál za sebou, "nefungujem".
babav
Vdaka za zaujimave informacie o kave.O cibetkach a procesovaniu kavovych zrn v ich zazivacom trakte som prvy raz pocula vo filme Jacka Nicholsona "Bucket List".Bola to velmi zabavna prihoda ,v inac vaznom ,poucnom filme ,hlavne pre nas " dospelejsich ".
kucharronald
NA tú školu, kde by som chcel ísť, tak sú rôzne odbory...Je tam odbor baristik (je to odborník na kávu)...rád by som bol aj ten baristik.. kávu už ,,viem" spraviť od 10 rokov...vždy keď príde návšteva, 2. čo sa opýtam je, či si dajú kávu :) a keď robím ráno mamine, vždy na tej si skúšávam dať niečo + :)
bambulka51
Kávičku pijem od svojich 20 rokov.Rada mením chute,hľadám stále lepšiu.Sem tam mi aj nejaká viac zachutí viac,ale vždy sa vraciam k tým cenovo dostupnejším.
michsamant
zaujimave citanie, zasa viem cosi viac...a ten posledny obrazok: Ano, pekne! :)
tinca
Zaujímavé info, o káve viem toho dosť, cibetkovú som ešte nepila. Hoci pijem len 1-2 denne na kvalitnú kávu si potrpím. Ak viem, že niekto kupuje len akciové žbrndy, tak si dám u ňho radšej čaj alebo nič.
danap
som rada, ze som sa dozvedela nieco nove o kave, dakujem, velmi zaujimavy clanok, aaa zalievanu kavu prestavam pit...☺☺☺
veronka8
kde sa u nás dá piť cibetková káva, kde ju pripravujú ?
som labužník
bozulka
Kávu mám tiež veľmi rada a s mužom máme svoj rituál,ale najviac mi káva chutná v kaviarni kde majú dobrého barmana.Kávu kupujeme priamo v pražiarni a chutí nám najlepšie zo všetkých.O cibetkovej káve viem už dávno videla som nejaký dokument na satelite ale keď som to videla ako domorodci hľadajú exkrementy po cibetkách a to preberanie v tom /to som nevedela,že hľadajú neporušené semená/ v ten moment som na kávu vôbec nemala chuť.Ani sa nečudujem,že je taká drahá,veď sa nachodia,ale určite sú veľmi málo zaplatení.
Rada by som vedela kto má zkúsenosti s kvalitnými domácimi
kávovarmi na espreso.Samozrejme za trošičku prijatelné ceny.Ale na sypanú kávu nie na bloky,k tomu nemám dôveru.
Článok je vynikajúci a hlavne poučný !Ďakujem.
michsamant
Kvalitnu kavu si radsej necham urobit od toho, kto to naozaj vie,mne doma postaci aj instant a dokonca som raz pila celkom dobru kavu a bola to "akciova zbrnda" som sa neskor dopocula,ale bola dobra! :)) Najlepsia kavicka bola detska, ktoru nam robievala nasa babick...k nej nam upiekla zazvorniky alebo nakrajala pernik :)
janaalizibolenova
zase je clovek o nieco mudrejsi :-) dakujem Sandri

tak, ako u jezibabky, prve co rano urobim je, ze idem do kuchyne a varim si kavu,az potom zacina ten spravny den :-D

rada mam tiez "smetovu" - turka, ale musi byt cerstva, tu v Egypte som na klasicku smetovu nenarazila este, iba na typ "na presso" a ta je strasne na hrubo pomleta, tak si ju doma vzdy zomeliem , ale nie je to ono.....preto vacsinou pijem "nescu" a nepohrdnem ani "zbrndou", ja si nemozem pomoct, mne kava z pressovaru nechuti.....a to si na dobru kavu potrpim....asi som skor na "zbrndy" - zbrndovy typ :-DDDDDD
dadabarcelona
....ked mi náhodou dojde káva a zistím to ráno este v polospanku smátrajúc v kredenci,pre mña to je hotová Apokalypsa....,pijem kávu od mojich 15. rokov a neviem si zivot bez krásne voñajúcej kávicky predstavit!
janaalizibolenova
dadabarcelona - ja som pre take pripady poistena, vzdy ked vidim, ze uz mi ostava len na 5-10 kav, kupujem dalsiu, aby som nemala abstak :-) inak by som musela utekat do obchodu este v pyzame :-) zavilost, je zavislost :-D
bozulka
dadabarcelona ,vítam Ťa medzi nami,pekne sa nám rozširujú krajiny po celom svete.Španielskú kuchyňu mám rada tak dúfam,že hodíš nejaké "domáce" recepty.
janaalizibolenova
my sme dnes s Miskou (michsamant) prisli na to, ze sme pili tu istu akciovu zbrndu, co sme pisali vyssie, ze nam chutila, ale uplne tu istu :-DDDDD
cistinka
asi najväčší závislák som ja...ráno o 4,00 prvá káva pred zľudštením, o 5,00 druhá na naštartovanie a potom pri práci pokračujem....pred spánkom si dám "x-tú" kávu a idem spať....Apropo ten hrnček s Lavazzou by som si teraz hneď dala :-))
michsamant
ked tu cistinka tu Lavazzu spomenula, tak som si ju dnes kupila lebo ju uz dlho obchadzam,som na nu velmi zvedava :)
bozulka
michsamant,káva Lavazza je veľmi kvalitná káva a keď si chcem pochutnať na espresse tak idem do kaviarne LAVAZZO.Než sme začali chodiť do pražiarne pre kávu tak som kupovala túto je drahšia,ale oplatí sa.Občas ju kúpim aby bola zmena.
Obdivujem každého,kto dokáže ráno vstať skoro,ja som "nočný typ sovy" a preto moja prvá a väčšinou aj posledná káva je okolo 10 hod.,to sa manžel vráti z nákupu /mimochodom on vstáva o 5,30 a skoro 2 hod.sa venuje cvičeniu,potom si urobí raňajky a odchádza na nákupy podľa zoznamu. To je jeho vášeň./Ja nerada chodím po obchodoch okrem potravín ,to je moja achilovka./Po návrate máme ten náš kávový rituál.
Ale som urobila odbočku,že?
vieraa
Ja pijem kávičku po ranajkách a potom poobede.Tiež si bez kávičky neviem den predstavit. Vždy sa na nu teším. Mám rada tu zalievanú, pretože instantná mi moc nechutí.Rovnako nakupujem kávu v pražiarni.Povie mi niekto aká je to káva Lavazza?






 



TOPlist