Trendy:
Na zdravie, Varecháči! alebo Ako sme sa učili, čo nášmu telu prospieva

Jana Stárková, 7. decembra 2016     5 minút čítania

Na zdravie! Aj keď toto zvolanie zvyčajne spájame s alkoholickým prípitkom, celkom vystihuje aj menu, ktoré si víťazi októbrového kola súťaže Varíme s Varechou pripravili na kurze varenia na tému vitariánstvo.

Že také slovo ste v živote nepočuli? Nič to, možno rovnako na tom boli aj niektorí výhercovia, ktorí sa kurzu pod vedením lektora Radka Látala, zúčastnili. Takže len pre poriadok - vitariánstvo je spôsob stravovania, ktorý slúži na prevenciu pred civilizačnými chorobami a dodáva vitalitu a radosť do života. Viac sa o ňom v škole varenia Radosť variť v bratislavskom Poluse dozvedelo týchto deväť Varecháčov (hore, zľava doprava): Violeta, Dodik28, Janka, (ktorá prišla namiesto výherkyne Kukulienky71), Rennatte, Katarina22, adminka Varechy Jana - Stark, Patincatsomekitchen, Edlis, (dole zľava doprava) Luprox, lektor a výživový poradca Radek Látal a Danda3.



Stalo sa už dobrým zvykom, že vždy sa nájde Varecháč, ktorý na stretnutie prinesie dobrotu z vlastnej kuchyne. Tradične tak už robí Danda3 (na fotografii vľavo), ktorá sa zúčastnila na kurze varenia s Varechou už po štvrýkrát.



A toto sú jej fajnotky - datľovo-banánové kocky...



...a fantastický domáci ražno-špaldový chlebík, ktorý zmizol ak prvý.



Do tajov vitariánstva nás zasvätil výživový poradca Radek Látal. Vysvetlil nám zdravotné výhody pravidelného pitia smoothie s listovou zeleninou i dôvody, prečo jedlo tak veľmi ovplyvňuje naše zdravie. A niekedy sa pri tom dobre bavil...



Keďže princípom vitariánstva a zdravého stravovania vôbec je zachovať v potravinách čo najviac zdraviu prospešných látok a neničiť ich tepelnou úpravou, vyskúšali sme si recepty nenáročné na prípravu. Žiadne varenie, žiadne pečenie. V podstate nám postačil len kvalitný mixér. A tak sme umývali ovocie a zeleninu...



Čistili ovocie a zeleninu...



Krájali ovocie a zeleninu...



Mixovali ovocie a zeleninu...



A ochutnávali rozmixované ovocie a zeleninu...



Jedinou mužskou posilou varecháčskeho tímu bol Dodik28.



Suroviny poslušne čakajú, kým z nich nebude chutné zelené smoothie.



Takéto...



Tak na zdravie, Varecháči!




Chcete aj vy zažiť neopakovateľné popoludnie v škole varenia? Aj v decembri pokračujeme ďalším kolom našej súťaže Varíme s Varechou. Prihláste svoj recept a pridajte sa k nám!



Pozrite si recepty, ktoré sme pod vedením lektora Radka Látala pripravili s Varecháčmi v škole varenia:









Foto: Kristina Cheval, Radosť variť - Škola varenia v Poluse



Diskusia k článku

evanaaa
Viem, že by som mala zdravšie jesť, a aj keď nie som veľký jedák, neviem si predstaviť, že by som mala jesť len surovú stravu, a ani, či je to pre organizmus ( môj) až tak dobré. Ale neodmietla by som, ak by ma niekto ponúkol. Nemôžem odsudzovať niečo, čo som ešte neochutnala a viem, že RAW strava má veľa priaznivcov, hlavne je tam veľa ovocia a zeleniny, no neviem - môže sa kombinovať zelenina a ovocie pri príprave smootie a odšťavovaní?
redakcia
@Evanaaa (7.12.2016 19:51)

Odpoveď výživového poradcu a lektora kurzu Radka Látala: Ovocie so zeleninou je možné kombinovať pri odšťavovaní aj príprave smoothie. Niektorým ľuďom môžu špecifické plodiny alebo kombinácie spôsobovať nadúvanie, no ide spravidla o individuálnu záležitosť a nie je dôvod sa preto vopred obmedzovať. Za seba môžem odporučiť napríklad vynikajúce smoothie z jablka, mrkvy a červenej repy, či z banánov a stopkového zeleru. Jediná kombinácia, ktorú ako výživový poradca neodporúčam, je s produktmi zo živočíšneho mlieka, ktoré zastavuje antioxidačnú aktivitu ovocia a nie je pre väčšinu populácie dobre stráviteľné.






 



TOPlist