Na cestách:
Čarovná Kuba, karibský raj, ktorý vám zostane navždy v srdci

Zuzana Hlavačková, 20. januára 2024     14 minút čítania

Predstavte si atmosféru päťdesiatych rokov s americkými veteránmi, koloniálnu architektúru, Ernsta Hemigwaya popíjajúceho daiquiri . K tomu horúce noci v rytme salsy, dobrý rum, priateľských domácich, tyrkysový oceán a pláže s bielym pieskom. Znie to dobre? Práve toto všetko tento karibský raj ponúka a kto to zažil, ten prisahá, že Kubu má už navždy v srdci.



V uliciach Havany, hlavného mesta Kuby
Foto: Shutterstock


Mnohým sa Kuba určite ešte spája s časmi socializmu a družobnými vzťahmi s bývalým Československom. Viacerí si iste pamätáte, že jediné pomaranče, čo sa vtedy dali zohnať, boli kubánske a že za ne vďačíme priateľstvu Československa s Kubánskou republikou.

Mená bývalého kubánskeho prezidenta Fidela Castra a známeho revolucionára Ernesta Che Guevaru v tých časoch poznali asi všetci. A tým, čo si toto už nepamätajú, bude stačiť, ak sa povie len toľko, že ich zásluhou na Kube dodnes vládne komunizmus.

Títo páni totiž v päťdesiatych rokoch spolu viedli kubánsku revolúciu, ktorá v krajine zaviedla socializmus a posadila Fidela Castra do prezidentského kresla. Po víťazstve revolúcie sa teda v roku 1959 k moci dostal vodca Fidel Castro, ktorý sa otvorene priklonil k socializmu a v krajine vládol pol storočia. Po pozemkovej reforme znárodnil majetok zahraničných aj domácich podnikateľov a zrušil politické strany.

Fidel a Che stále živí

Odvtedy sa síce veľa zmenilo, neexistuje Československo, máme demokraciu a obaja revolucionári už nie sú na tomto svete. Kým však u nás sú socializmus a komunizmus vzdialenou spomienkou, na Kube sa čas zastavil. Napriek rôznym zmenám je duch Fidela Castra a Ernesta Che Guevaru na Kube stále živý. Pozorovať to možno najmä v uličkách kubánskych miest, ktoré sú naozaj krásne.



Foto: Shutterstock

Niečo je však inak, ako sme zvyknutí z iných miest po celom svete. Znie to ako klišé, ale naozaj platí, ak sa povie, že v nich na vás dýchne atmosféra päťdesiatych rokov. Prispieva k tomu viacero okolností. Demonštrovať sa to dá na hlavnom meste Havane. Mesto sa pomaly modernizuje, pribúdajú moderné štvrte, centrum však stále vyzerá tak, že bez problémov môžete natáčať dobové filmy.

Chcete film o tom, ako ostrov kolonizovali v 16. storočí Španieli? Nie je problém, budovy v koloniálnom štýle tu nájdete na každom kroku. Chcete film o kubánskej revolúcii? Takisto v tom nie je žiaden problém. Niektoré ulice vyzerajú tak, že odvtedy sa tu neopravila nijaká budova.

K tomu na vás z každej strany vyskakujú obrázky miláčikov národa – Guevaru a Castra. A to v takej intenzívnej podobe, že máte pocit, že sú stále živí a všetko je ako pred pomaly sedemdesiatimi rokmi, keď viedli revolúciu.

Domáci ovládajú tajomstvo umenia, ako žiť

Kolonizácia Španielmi, ako aj slávna kubánska revolúcia určite patria k najslávnejším častiam dejín tohto ostrovného štátu. Bolo by však veľmi nepresné povedať, že cestovať na Kubu sa oplatí len preto, aby ste sa prešli koloniálnymi uličkami a kúpili si tričko s Che Guevarom. Kuba ponúka oveľa viac.

„Kuba je očarujúca krajina s usmievavými ľuďmi, priateľskou atmosférou a krásnymi historickými pamiatkami. Na svoje si tu prídu páry i rodiny s deťmi vyhľadávajúce krásne pláže, aktivity v prírode i potulky po historických miestach,“ odporúča Alica Šipošová, hovorkyňa CK Kartago Tours.

Návštevníkov Kuby chytí za srdce nielen dobová atmosféra, historické pamiatky, pláže a more, ale najmä život, ktorý ide z Kubáncov. Toľko pozornosti, ochoty, priateľstva zažijete v máloktorej dovolenkovej krajine. Kubánci nie sú rozmaznaní, za turistov sú naozaj vďační a robia všetko pre to, aby ste sa tu cítili dobre.



Foto: Shutterstock

Nemyslíme tým len zamestnancov turistických rezortov alebo barov a reštaurácií, ktorí sú za pozornosť k turistom platení. Priateľský a srdečný postoj cítiť aj z domácich, ktorých náhodne stretnete pri potulkách mestami.

Usmievajú sa, opýtajú sa, odkiaľ ste, a vy cítite, že ste v krajine naozaj vítaní. Väčšina Kubáncov je naozaj chudobná, potraviny sú na Kube stále na prídel a tie v súkromných obchodoch si veľa z nich nemôže dovoliť. Ryža s fazuľou na obed i na večeru, pretĺkanie sa niekoľkými zamestnaniami s biednymi zárobkami a život v chudobnom byte bez nádeje na auto či mobil – tak vyzerá realita väčšiny Kubáncov. Napriek tomu máte pocit, že ak by bolo treba, podelia sa s vami o všetko, čo majú.

Ešte úžasnejšie je vidieť, že napriek tomu, že sa im nežije ľahko, sa vedia baviť. Vidíte to na tom, ako v skupinkách postávajú na uliciach, fajčia cigary, doprajú si rum. V Havane možno na každom kroku stretnúť pouličných hudobníkov. Na tvárach im vidieť, že sa bavia, že nejde len o zdroj obživy. Takisto ak vojdete večer do baru, natrafíte na skupiny domácich, ktorí sa hlučne bavia, spievajú, fajčia cigary, tancujú a vy pochopíte, že ovládajú tajomstvo umenia, ako žiť, a že šťastní môžete byť, aj keď na účtoch nemáte veľa peňazí.

Čo by ste nemali a, naopak, mali očakávať od dovolenky na Kube?

Neočakávajte to, čo ste už zažili v iných prímorských destináciách počas dovolenky s konceptom all inclusive. Kuba je chudobná krajina, kde sa jedlom neplytvá a švédske stoly sa neprehýbajú od veľkého množstva jedla tak, ako to poznáte napríklad z Turecka, Tuniska či Egypta.

Výber jedál je užší, ale zato veľmi chutný. Nájdete tam rôzne druhy mäsa, hovädzie, kuracie, ryby aj morské plody. Exotické ovocie, čerstvé ovocné šťavy, koláče, rôzne druhy syrov, šunky, salám. My sme Kubu osobne navštívili a nič nám nechýbalo. V rámci all inclusive v hotelových barov nájdete rôzne druhy kubánskych rumov i prémiové značky alko nápojov či chutné kokteily.

Kuba je najmä o cestovateľských zážitkoch na celý život. Po prílete na Kubu sa dostanete do histórie doslova, ako keby ste cestovali v čase. Je to úplne iný svet ako u nás. Čo je pre nás bežné, tam mnohí nepoznajú. Putovaním po Kube si človek uvedomí tie najdôležitejšie životné hodnoty. Hoci mnohí Kubánci sú chudobní a žijú z mála, nikdy im nechýba úsmev na tvári.

Rovnako aj personál v hoteloch je veľmi priateľský a stále usmiaty. Počas cestovania po Kube si túto exotickú destináciu zamilujete. Navštívte Havanu, prevezte sa ulicami starej aj novej časti v amerických veteránoch, spoznajte proces výroby rumu a cigár, vychutnajte si famóznu tanečnú show v kabarete Tropicana alebo sa prejdite na promenáde Malecon. Zájdite na drink do barov, kde hľadal inšpiráciu Ernest Hemingway.

Vydajte sa do pestrofarebného koloniálneho mesta Trinidad, ktoré je zapísané na zozname svetového dedičstva UNESCO, a zažite autentickú Kubu. Sadnite si do miestneho baru k poháriku kubánskeho rumu s cigarou a nechajte sa unášať jedinečnou atmosférou. Poprechádzajte sa po bielych plážach, zaplávajte si v priezračnom tyrkysovom Atlantickom oceáne, prebádajte podmorský svet, vychutnajte si plavbu na katamaráne počas dovolenky na ostrove Cayo Santa Maria.

Vydajte sa na turistiku do dažďového pralesa Guanayara, ktorá vo vás vyvolá úžasný príval pozitívnej energie. Uvidíte 25–metrové vodopády, spoznáte exotické stromy, rastliny a ovocie. Poprechádzate sa po drevách ponad jazierkami i po moste cez rieku. Okúpete sa pod vodopádom. Tieto zážitky a tá úžasná psychohygiena rozhodne stoja za to. Nechajte doma všetky očakávania a užite si Kubu takú, aká je.

Zdroj: Kartago Tours


Čo dokázala El Floridita

Ak už spomíname bary, Kuba má dva naozaj slávne. Také tie s duchom a nedefinovateľnou atmosférou, ktorá vás vtiahne hneď pri vstupe. Platí o nich, že kto ich nevidel, ako keby ani nebol na Kube, konkrétne v Havane.

V oboch sedával slávny americký spisovateľ Ernest Hemingway. Prvý z nich El Floridita bol Hemingwayov obľúbený bar, kam chodieval na daiquiri. Bar sa nachádza v centre Havany a má vyše dvesto rokov. Najznámejšou osobnosťou, ktorá tu sedávala, bol spomínaný spisovateľ. „Ak si spomeniete na El Floriditu, automaticky vám napadne Hemingway – ak si spomeniete na Hemingwaya, predstavíte si El Floriditu,“ hovoria Havančania.

Ernest Hemingway bar prvýkrát navštívil roku 1932. Vtedy mal izbu v hoteli Ambos Mundos, len pár minút od Floridity. Traduje sa, že na nadviazanie milostného vzťahu Ernesta Hemingwaya s El Floriditou stačilo len daiquiri. Hemingway nikdy nepohrdol dobrým drinkom, ale daiquiri v tomto bare bolo preňho vždy niečím veľmi výnimočným.

Dokonca aj keď Ernest Hemingway býval vo Finca Vigía a už nie v hoteli Ambos Mundos, chodil do baru len preto, aby pil svoje milované daiquiri. Podľa legendy po štyroch takýchto drinkoch prišiel nápad a napísal slávny román Komu zvonia do hrobu.

Zvečnený Hemingway. Kde? V bare

Spisovateľ tvrdil, že drink potrebuje aj na to, aby vydržal ťažký život. „Inteligentný muž musí byť niekedy opitý, aby mohol tráviť čas s idiotmi,“ vyhlásil. Ernest Hemingway bol v El Floridite naposledy roku 1960.

Interiérový dizajn baru sa stále nesie v duchu 50. rokov minulého storočia. Na stenách nájdete obrazy a pamiatky zo slávnej histórie baru. Roku 2003 El Floridita postavila pamätník svojmu najslávnejšiemu hosťovi Ernestovi Hemingwayovi. Bronzová socha, ktorú vytvoril José Villa Soberon, odvtedy sedí na pôvodnom „bežnom mieste“ spisovateľa.

Druhý slávny bar sa tiež spája s Hemingwayom. Volá sa La Bodeguita del Medio, nájdete ho tiež v starej Havane. Bar je neformálny a hlučnejší ako El Floridita a podáva sa tu tradičné kubánske jedlo. Nečakajte klimatizáciu, pripravte sa na hlučné veľké ventilátory. Áno, aj toto patrí k pravej kubánskej atmosfére. Traduje sa, že práve tu vzniklo mojito.

Bar sa pýši aj popísanými stenami a dekoráciami, medziiným aj nápisom od Hemingwaya: „My mojito in La Bodeguita, My daiquiri in El Floridita“. Či už ho napísal naozaj on, alebo nie, je to jeden z častých záberov, objavujúcich sa na fotkách z dovolenky na Kube.



Samostatnú kapitolu tvoria americké veterány z päťdesiatych rokov.
Foto: Shutterstock


Rum, cigary a veterány

Nie ste barový a rumový typ? Havana ponúka aj iné možnosti. Cigara a Kuba patria neodmysliteľne k sebe. Milovníci cigár si tu naozaj prídu na svoje a ak chcú vidieť, ako sa vyrába pravá kubánska cigara, odpoveď nájdu vo výrobni cigár. Páni budú možno sklamaní, lebo legenda, že pravá cigara je ušúľaná na stehnách krásnej Kubánky, sa tu nepotvrdila. Väčšinu pracovníkov tvoria muži a cigary vyrábajú na stoloch, nie na stehnách.

Samostatnú kapitolu tvoria americké veterány z päťdesiatych rokov. Jazda na takomto aute patrí k zážitkom na celý život a potvrdí, že milovať Kubu a najmä Havanu nie je vôbec ťažké. Rozprávať o tom, prečo a koľko ich je na Kube, by vydalo na samostatný text, pre návštevníkov Havany je podstatná informácia, že jazdu starým americkým veteránom si stále možno objednať napriek tomu, že mnohé si majitelia opravujú svojpomocne, lebo už sa nevyrábajú súčiastky.

Pred havanským Kapitolom, ktorý je napodobeninou toho amerického, stále možno vidieť odstavené nádherné kabriolety, ako vystrihnuté zo starých filmov s Jamesom Deanom. Veľa vozidiel však uvidíte aj v dokonale zachovanom koloniálnom Trinidade či Santiagu de Cuba.

Kedy ísť na Kubu?

Kuba leží v severnom Karibiku, pre ktorý je charakteristické tropické podnebie, čo by naznačovalo, že na ostrove je po celý rok horúce letné počasie a vycestovať môžete kedykoľvek.

Nie je to celkom tak. Najlepším obdobím na dovolenku na Kube je prvá tretina roka, ale napríklad v letovisku Varadero si môžete užiť voľné dni kedykoľvek počas roka. Typické kubánske počasie sa vyznačuje teplotami okolo 30 stupňov, občasným silnejším vetrom a prehánkami.



V letovisku Varadero si môžete užiť voľné dni kedykoľvek počas roka.
Foto: Shutterstock


Najviac zrážok sa vyskytuje od mája do októbra, zatiaľ čo zimné mesiace sú menej daždivé. V decembri a januári je na Kube chladnejšie počasie, okolo 26 stupňov. V tomto čase Kubu vyhľadávajú milovníci mora, pláží a kubánskej atmosféry, ktorí nie sú nadšencami horúčav.

Pre väčšinu turistov sú práve takéto teploty príjemnejšie ako veľké horúčavy a viac si užijú nielen plážové aktivity, ale aj prehliadku miest a iných atrakcií, ktoré tento ostrovný štát ponúka. Ak chcete vyslovene len relaxovať a oddychovať na pláži, tak takémuto spôsobu dovolenky najviac praje tradičná turistická sezóna od mája do septembra. V septembri a októbri hrozí riziko tornád.

Pripravte si kubánske národné jedlo Arroz Congrí







Diskusia k článku







 



TOPlist