Foto: Shutterstock
Používate baby brokolicu v receptoch namiesto klasickej hlávky? Napriek názvu nejde len o miniverziu veľkej brokolice. Líšia sa vzhľadom, chuťou a aj spôsobom použitia.
Baby brokolica alebo tiež stonková brokolica vznikla krížením brokolice a čínskeho kelu (gai lan). Má jemnejšiu, menej horkú chuť, menšie ružičky a dlhšie, tenké a jemné stonky. Práve tie sú pre svoju chrumkavosť obľúbenou časťou baby brokolice, ktorá sa pripravuje vcelku.
Dekoratívna a chutná
Pre svoj tvar sa baby brokolica nehodí na prípravu jedál, v ktorých sa používajú predovšetkým ružičky brokolice vo veľkom množstve, napríklad do mixovanej brokolicovej polievky alebo pyré.Foto: Shutterstock
Naopak, pretože je dekoratívna, výborne vynikne ako zdravá príloha alebo predjedlo. Stačí odrezať asi 1 cm z konca stoniek a oblanšírovať ju - brokolica sa najskôr ponorí do horúcej vody alebo krátko povarí a následne prudko ochladí v nádobe so studenou vodou, ideálne aj s pridaním ľadu v pomere 1:1.
V čase záhradných párty sa baby brokolica hodí na gril, chutná bude aj pečená, či vyprážaná, samozrejme, vcelku. Môžete ju tiež, podobne ako špargľu, krátko povariť a preliať maslom či holandskou omáčkou.
Diskusia k článku