Trendy:
Letná strava našich predkov

redakcia, 10. augusta 2012     9 minút čítania

Viete, ako sa v lete stravovali naši predkovia?


Foto: Shutterstock

V minulosti jedli ľudia zväčša to,
čo si sami dopestovali.


Odborníci volajú na poplach. Tvrdia, že nikdy v minulosti nebolo toľko chorôb spôsobených stravovním. Naši predkovia podľa nich netrpeli chorobami zažívacieho ústrojenstva v takej miere, ako je tomu dnes. Stravovali sa striedmejšie, čo bolo v istej miere zapríčinené chudobou.

Jedli to, čo sa im v lete podarilo dopestovať, v obchodoch a na trhoviskách nakupovali suroviny bez chemických prísad a konzervačných látok. Práve tieto zložky sú jedným z hlavných dôvodov chorôb ako podráždené hrubé črevo, zvýšený cholesterol, Crohnova choroba, či zápcha.

O tom, ako sa stravovali naši predkovia, akú zeleninu obľubovali, či aké jedlá si z dostupných surovín pripravovali, nám porozprávala etnologička Katarína Nádaská.



V lete sa ťažko pracovalo na poliach


Foto: arch. K. Nádaskej

Etnologička Katarína Nádaská.


Počas leta naši predkovia pracovali pomerne ťažko na poliach. „Na lúkach sa kosilo, ženy postupne, ako dozrievalo ovocie, varili lekvár. Spracovávali sa technické plodiny ako konope, ľan, pomáhalo sa pri žatvách, takže nebol čas vyvárať komplikované jedlá,“ vysvetľuje etnologička Katarína Nádaská. „Jedlo sa ráno, najmä sýtejšie jedlá, obed bol jednoduchý, alebo aj suchý, potom nasledovala sýtejšia a varená večera.“

Počas sezóny zeleniny a ovocia sa na celom území Slovenska varili zeleninové jedlá. „Od staroveku boli v strednej Európe udomácnená mrkva, petržlen, paštrnák, kaleráb, neskôr od 16. storočia pribudli zeler a karfiol. Koreňová zelenina sa varila ako základ zeleninovej polievky. V minulosti boli obľúbené husté zeleninové polievky. Napríklad na Záhorí sa zahusťovali rezancami (slížami), mrveničkou, či inou cestovinovou závarkou. Varili sa aj prívarky, najmä šalátový a špenátový, už od čias Rimanov, ktorí k nám doniesli aj cesnak a cibuľu,“ ozrejmuje etnologička.

Z Ameriky k nám doviezli papriky aj tekvicu


Foto: Shutterstock

Kapusta bola v minulosti u nás
významnou zložkou potravy.


Jedálniček našich predkov obohatili novšie druhy zeleniny, napríklad paradajky, papriky a tekvica, ktoré k nám boli dovezené z Ameriky. Z paradajok bola obľúbená polievka aj omáčka, z tekvice zas prívarok. Napríklad na takých „kvašákoch“ – kvasených uhorkách, si ľudia u nás pochutnávali už v 17. storočí. Podávali sa ako pochutina k mäsitým a mastným jedlám. Recept na ne pochádzal z Balkánu.

„Hlavnou zeleninou bola na Slovensku v minulosti kapusta,“ vysvetľuje Nádaská. „Slováci z nej robili jedlá od výmyslu sveta, jedli ju počas celého roka. Na Horehroní sa ešte v 19.storočí pestovala odroda virne – čiernej kapusty, ktorá bola odolná voči zime. Na jej listoch sa piekli placky a chlieb.“ Kapustou sa však plnili aj koláče – kapustníky, konzumovala sa aj ako príloha k cestovinám. Začiatkom 20. storočia sa konzumovala na Slovensku aj pečená, či varená kvaka - repa.

Bez strukovín to nešlo


Foto: Shutterstock

Zo strukovín sa často pripravovali prívarky.


Strukoviny tvorili pevnú súčasť stravy našich predkov. Napríklad zelená fazuľka alebo zelený hrášok boli súčasťou prívarkov a polievok, ktoré sa zahusťovali cestovinami. Na Slovensku sa pestoval hrach, šošovica, bôb, aj cícer. „V ľudovej strave sa uplatnil aj hrachor lúčny, voľne rastúca plodina v ovse, jeho struky sa varili ako prívarok,“ ozrejmuje etnologička Nádaská.

Slovákmi mimoriadne obľúbené zemiaky sa stali rozšírenou potravinou na Orave a Liptove v 18. storočí. Zemiaky sa varili, piekli na pahrebe, varili sa z nich polievky, kaše, aj prívarky. Varené zemiaky sa ďalej upravovali pečením, pridávali sa do kaší, cestovín, placiek, chlebov, piekla sa z nich haruľa, zemiaková baba. Boli skôr hlavným a samostatným jedlom než prílohou, ako je tomu v dnešnej dobe.

Z ovocia sa tiež varili polievky


Foto: Shutterstock

Varenie lekváru bolo kedysi priam rituálom.


Na Slovensku sa kedysi hojne pestovalo ovocie. Jablká, hrušky, slivky, čerešne, broskyne, na juhu krajiny po prvej svetovej vojne aj marhule. „Vo veľkom sa pestovali dule, mišpule, vo viniciach aj oskoruše, ktoré sú dnes už viac menej vzácnosťou. Na východe a severe Slovenska sa pestovali egreše a ríbezle. Z čerstvého ovocia sa pripravovali ovocné polievky, kaše, omáčky ako pamuľanka, slivčanka, jablčanka, či hruščanka,“ vysvetľuje Katarína Nádaská. Polievky sa jedli s chlebom alebo zemiakmi.

Ovocie sa nosilo aj na polia, pre pracujúcich ako osvieženie, zvyklo sa aj sušiť. V oblasti Tokaja sa sušilo aj hrozno, čo bola skutočná gurmánska lahôdka, podobne ako aj bystrické slivky. Varenie lekváru, najmä toho zo sliviek, bolo priam rituálom. „Varil sa bez pridania cukru, ešte horúci sa vyklopil do hlinených alebo drevených nádob, kde stuhol. Tvrdé kusy sa vešali na hrady ako slanina,“ dodáva etnologička.

Lekvár bol v minulosti takmer každodennou stravou. Z jabĺk a hrušiek sa pripravovala šťava pre deti. Ak bola sezóna húb, tie sa pripravovali čerstvé, kedy aj nahrádzali mäso, alebo sa zvykli sušiť, a tie sa potom varili v polievku. Zbierali sa aj lesné plody - jahody, čučoriedky a brusnice.

Kapusta aj ovocie na rôzne neduhy

Mnohé zo spôsobov uskladňovania zeleniny sa zachovali dodnes. Koreňová zelenina sa ukladala na zimu do jám vystlaných slamou, aby nepomrzla. Ovocie – sušence, krížalky, štiepky - sa sušilo vo veľkom množstve, najmä jablká, hrušky a slivky. Kapusta sa nakladala do sudov, aby jej bolo na celú zimu dostatok.


Foto: Pravda - Ľuboš Pilc

Obľúbeným jedlom Slovákov
sú dodnes lokše s makom.


„Kapusta bola v minulosti všeliek, pri zažívacích problémoch sa pil odvar zo sušených sliviek a hrušiek. Voda z varených sliviek zmierňovala kašeľ, na choré priedušky sa používali suché dule. Ovocie bolo na celom Slovensku symbolom krásy, zdravia, lásky, veď nenadarmo sa hovorievalo, líčka má červené ako jabĺčka,“ vysvetľuje pani Nádaská.

V lete boli u Slovákov v minulosti obľúbené polievky, najmä polievka z koreňovej zeleniny, zahustená zátrepkou zo smotany so žĺtkom. „S obľubou konzumovali aj cvikový prívarok, repovú omáčku, špenát, zo žihľavy, šťaveľový prívarok, zelené fazuľky na slanine, repové pagáče, lokše s makom, lekvárniky, kapustníky, opekance, orešníky, tvarožníky, bryndzové pirohy, hruškové cestnice, pirohy, zemiakové šúľance, parené buchty s orechmi, čerešňové halušky, hrbáne s bryndzou,“ vymenúva najčastejšie varené jedlá Slovákov etnologička Katka Nádaská. Pieklo sa najmä z kysnutého cesta, piškótové cesto do slovenskej ľudovej kuchyne preniklo až v polovici 20.storočia.

Po znárodnení sa pestovalo na záhumiekoch

Po znárodnení tovární, polí a vzniku JRD, mali ľudia záhumienky, kde si dopestovali všetko pre vlastnú potrebu, a keďže mnohí pracovali aj v JRD, bola možnosť si prikúpiť za lepšie ceny najmä obilie, prípadne iné komodity, ktoré potrebovali. Doma chovali hydinu, králikov, ošípané, takže boli, čo sa týka rastlinnej i živočíšnej produkcie, sebestační. Nuž a čoho bol prebytok, to sa vždy predávalo na jarmokoch a trhoch.

„Naši predkovia žili určite zdravšie, pojem nadváha vlastne ani nepoznali, denne pracovali na poli, neskôr v JRD a potom ešte na vlastnom záhumienku. Ako vyzerali naši predkovia vidíme na tradičnom ľudovom odeve, ktorý by dnešné aj mladé dievčatá už neobliekli. Ženy boli štíhle a muži svalnatí. Nepoznali fitnes centrá, napriek tomu nemali na sebe často ani gram zbytočného tuku,“ dodáva Katarína Nádaská.




Diskusia k článku

puntodadino
Vazena sudruzka Zavadska!Pisete ako do prirucky vzdelavania clenov KSS!!To co ste vypotili o tom stastnom komunizme,ked mal kazdy zahumienku?!Viete preco si ludia museli vsetko vypestovat sami?Lebo v Zelovoci mali iba zem so zhnitymi zemiakmi/pomer 1:1/a vysusenu mrkvu,obcas aj zhnitu kapustu!Na 1% pody,co este mali sukromnici,resp.bolsevicke blahorodie to tolerovalo,sa vypestovalo cez 80% produkcie ovocia a zeleniny.Ak sme nechceli skapat na skorbut,tak sme vsetko mrazili a zavarali.Dnes kupitče v cerstvom stave vsetko.Ovsem otazka znie,ci je normalne,jest v januari akoze paradajky,blede,chrumkave.
nazarboncuk
@puntodadino p. Nádaská píše fakty, získané etnologickým výskumom, nevidím nikde zmienku o "šťastnom komunizme", zobudil si sa hore zadkom, ci co??
alena45
@puntodadino , to si teda dobre prestrelil ! To, čo píšeš, nie je ani pravda. Alebo som žila na inej planéte ?
viceroy
@puntodadino rozčuľovať sa hneď ráno nie je zdravé, článok je o strave našich predkov a nie o šťastnom komunizme. Tiež som vtedy žila, ale v zelovoci som nekupovala zem ani zhnitú, či vysušenú zeleninu. Nepreháňaj, až tak zlé to nebolo. Babka mala záhumienok, aj v JRD pracovala, jedlo bolo skromné, ale chutné. Stačil nám domáci tvaroh, nepotrebovali sme mascarpone. A ja ho ani dnes nepotrebujem, radšej dám do koláča tvaroh!
rea1
@puntodadino , puntodadino, to je dobra znôška hluposti, co si sem plesol. ked clovek vyhodi na svetlo obsah svojho zaludka, nie je to bohvieco. ale ovela horsie je, ked niektori odbornici vyhodia obsah svojej hlavy. no, snad sa ti ulavilo.
mimochodom, ta pani, ktora ti tak vadi, sa vola Nádaská. nie zavadska.
alena45
ale toto je divné :
„V ľudovej strave sa uplatnil aj hrachor lúčny, voľne rastúca plodina v ovse, jeho struky sa varili ako prívarok,“ ozrejmuje etnologička Nádaská.
Ako prívarok sa varil hrachor siaty, nie lúčny. Majú rôznu farbu kvetov a iný struk.
pondelcan
No vážený pán @puntodadino , sám neviem či to čo si napísal je následok dlhodobej konzumácie a pôsobenia "zdravej" zeleniny na mozog človeka, samozrejme nakupovanej v našich súčasných obchodoch, alebo je to chronické onemocnenie mozgu spôsobené neustálym tlakom našich "nezávislých" médií. V každom prípade na dedine som vyrastal, poznám podmienky z obdobia pôsobenia JRD a musím povedať že život ľudí vtedy bol zdravší a hlavne radostnejší!
astheart
Nooooo, čekala jsem, kdy to příjde..... Na každém webu, co komentují lidé, se dříve nebo později najde nejeden takový "zapšklý"! A víte, co je nejzajímavější? Jsou to lidé, kteří mají mindrák, potíže sami se sebou. Řeší to neustálým vtahováním svých "politických" názorů do všeho. Napadají a urážejí. V reálném životě by si to asi nedovolili, protože by brzy na své chování narazili. Ale schovaný za PC se každý cítí bezpečný, nikdo přece "na ně nemůže". Píšu na mnoho webů a i po zkušenostech občas žasnu nad hulvátstvím národa!
claudio
Článok pani etnologičky Nádaskej je veľmi výstižný a podnetný - svoje detstvo som trávil v 70-tych rokoch na prázdninách na vidieku u starých rodičov - obaja pracovali v produktívnom veku na tamojšom JRD a veru mali aj svoje záhumienky - zemiačniská a kapustniská - kde som spolu s bratom pomáhal okopávať hlávky kapusty - a veru aj lekvár som pomáhal starkej ako dieťa variť - ďakujem za krásny a poučný článok, ktorý vo mne vyvolal príjemné spomienky na detstvo a veru, veru aj s tým krojom je to pravda - starkej kroj z mladosti dnes ledva oblečie moja 11 ročná dcéra - akosi sme všetci vyrástli. Ešte raz ďakujem za prínosný článok!
skye
Veru pekny clanok ! Pamatam si na 70 roky, ako decko a aj na velmi chutne jedla u starych rodicov....
chvalinka
Veru,veru ...kde sú tie časy jednoduchých,ale fantastických jedál našich mám,či starých mám.Často ich zaraďujem aj do svojho jedálnička,no musím povedať,že keby sme aj prešli na neviem akú zdravú stravu,čo spraviť s chémiou,s éčkami,farbivami a inými nevhodnými látkami ,nehovoriac o znečistenom ovzduší ,atd.Badáme síce nejaké zmeny o návrat k zdravšiemu pestovaniu,ale roky devastovania našich polí pocítia ešte aj ďalšie generácie.
daniella9
moji rodičia tiež pracovali v JRD a tiež mali časti pôdy s kapustou a zemiakmi:-)
cinkla
No pondelcan, Ty si to ale tiez dobre prestrelil.....
jatanika
@alena45 , na základe minulej diskusie som sa pýtala na ten hrachor siaty (modrý kvet)... a zistila som, že ho v dedine, kde rástla mamka nevarili, ani sa nepestoval, ale hneď vedela o čo ide ... vraj rástol hojne ako burina v ovse ... ja nepamätám, že by som ho niekedy videla ... zrejme preto, že sa tu už nepestuje vôbec nič, tobôž ovos ... hrachor lúčny (so žltým kvetom) sa ešte občas nájde
bodenloos
netvrdím že to nie je zdravé pre zažívací trakt (kapusta a strukoviny), ale ak sa taká slovenská mnohopočetná rodina, tlačiaca sa po takomto celodenom nášupe, v malej izbiekte dokonca pri otvorenom ohni ... kurnik šopa veď tam išlo doslova o život .... :D
bodenloos
@puntodadino a ked nebolo JRD chúďatká zbedačené museli makať na zlých vykorisťovateľov (vlastne ako sa tak pozerám história slovensého ľudu by mala byť iba o nejakej čudesnej entite ktorá nič nedkázala, iba sa dala ošklbávať a ponižovať. Ak by to tak bolo naozaj, asi evolučným vyústením by bol zánik, jedine že by niekde mali farmu aby tam chovali a tvorili takéto individuá). Človeče si myslíš že komunisti sem spadli z marsu? Táto voľba v tom čase bola voľbou hlavne pospolitého ľudu, ako alternatíva k dovtedajšiemu (to že to dopadlo ako dopadlo je druhá vec). Spájanie a vytváranie väčších hospodáriacich celkov je normálna vec (šetrí to náklady na výrobu...) a komunisti na to nemajú patent (viď akciove či podielne spoločnosti atď). Príklad : Jano má 3m štvorcové a Juro 10m ďalší XY metrov štorcových... Oplatí sa každému držat drahú poľnohospodársku techniku alebo sa dajú dohromady čím znížia náklady a zefektívnia využite drahého zariadenia ????
ilusa
@puntodadino ,ty si jedol zhnite zemiaky?Potom sa ani necudujem,ze si vypotil take hluposti.Nemala som nic spolocne s komunistami,ale take zle to nebolo.Nikdy sme neboli hladni a chori tiez nie,takze vyziva bola urcite v poriadku
puntodadino
A kedze si z BB ani sa necudujem- vam ti teroristi/pardon,partizani/ urobili dobre,ze?
bodenloos
aha asi k nam na stredne slovensko takato bieda nedosla... Stale sa cudujem ked pocuvam horove spravy o bieda a hladomore v okoli BA. V MT, BB, ZV, PP, RS, alebo aj KE takato tazka doba nebola (cim to asi bude). Prekvapujuce ze hladomor zasiahol aj silove zlozky ....bieda. Co mohlo sposobit ze zhnilo 5 vagonov ? ... Autorka clanku pravdepodobne chcela priblizit ako bolo a to nie iba v dobe CSSR ale aj omnoho skor (nedopatrenim tam asi vlozila pasaz o JRD a zdravom zivote na vidieku, co rozputalo vasne :D ) Ale myslim ze tento portal je o vareni a kulture spojenej a nie o subjektivostiach a asociaciach k dobe davno minulej.
marika9
pani etnologičku si veľmi vážim a viem, že je veľmi fundovaná, nestranná a apolitická. Takže tie kecy puntodadina sú riadne prehnané, až urážlivé. Predpoladám, že dotyčný nemá veľa rokov a o danom období vie len z počutia. Ja som v tej dobe žila aj pracovala. ale nepočula som v tej dobe o nikom, kto by trpel núdzu a kupoval hnilé zemiaky so zemou. Práve naopak, kotroly ptravín boli oveľa prísnejšie, ako dnes. Určite sme jedli zdravšiu stravu ako dnes.
julica
No mne sa tie kecy puntadina vobec nezaju take pritiahnute za hlavu. Pani etnologicka miesa informacie napriec storociami, chybaju mi konkretnejsie detaily o "nikdy sme nejedli tak nezdravo...". Po B: preco sa nasi predkovia dozivali ovela menej ako my? A da sa na zaklade par idylickych obrazkov ludu usudit, aki boli vtedajsi ludia? A aki vtedajsi? (hovorime o 17. st., 50. ci 80. rokoch?). Moj dedo svoj majetok druzstvu nikdy neprepustil, hrdlacil aj s celou rodinou od rana do vecera na komunistov - aby im v kontingentoch odovzdal polovicu urody. Bol totiz velmi predvidavy clovek - vedel, ze taka utopia je neudrzatelna. Pani etnologicka ma sklamala, ale mozno je to len redakcnou upravou rozhovoru.
bodenloos
@julica ...Kto ako, niekto sa dožíval málo, niekto povedzme že dosť. V tej dobe nebola zdravotná starostlivost na urovni ako dnes (rodina mávala aj 10 detí z čoho sa do dospoelosti dožilo 4-5). Za druhej sv. vojny napríklad chodievali (v režii HSĽS pojazdné ambulancie po dedinách, ako pokroková novinka a propagovali zdravotnu prevenciu a hygienu...zubár to bolo pre niekoho pánske huncútstvo). Po vojne to bolo obdobné (teda to čo berieme dnes ako samozrejmosť len 50 rokov do zadu bola veľa krát nepochopiteľná novinka). Teda štasticky bola úmrtnosť dosť vysoká aj vďaka tomu že smrtelná mohla byť aj chrípka (nedostatočná strava (horší zdravotný stav) u chudobnejšieho obyvateľstva v kombinácii s nevhodnými životnými podmienkami... ale o tom by tu mohol býť elaborát na pár strán). Podľa profilu máte 26 rokov, to znamená že ste sa mohli narodiť okolo roku 1986 (počítajme že permanetná pamäť zažína od 3 roku života a sa ukladajú intenzívnejšie zážitky...) v roku 1989 ked došlo k polit.zmenám ste mali okolo 3 rokov , predpokladám teda že pracujete s podkladmi pre svoje tvrdenia ktoré ste získali z počutia (alebo verbálna rodinná pamäť či tradícia rodiny :) ). Príklad moji st.rodičia pochádzali zo spoločensky úplne rozdielnych vrstiev. Pokiaľ jedna časť sa bežne dožívala okolo 90 rokov a viac tá druhá chudobnejšia také "požehnanie" nemala. K ďalšiemu, ak mal niekto veľa určite mu to komunisti znárodnili (alebo ako sa hovorilo dobrovoľne vstúpil do družstva, inak sa mohol tešiť ak to stihol/mohol za hranice s predurčenou hmotnosťou batožiny) do určitej výmery "majetku" sa to ešte tolerovalo (a tak po 49 niekto mohol na "výlet" napríklad do rakúska s batožinou do 40kg, inému stačilo "na strom" proste ľudia dokážu aj neľudské veci...). Tak teda dnes je dnes a vtedy bolo v tedy , niekto može romanticky snívať o dobách minulých ale aj sa tešiť že dnes je dnes a dúfať že zajtra bude iba lepšie...
julica
Veru tak, dnes je dnes. A vaše výpočty sedia, o čom to však svedčí, neviem. Niekedy vedomosti a schopnosť spracovať ich a kriticky posúdiť predurčia skúsenosť prostého človeka - najmä keď hovoríme o abstraktnejších témach.A na margo "určite znárodnili" len toľko: neznárodnili! (bojoval ako lev)
marianne69
100% suhlas @bodenloos.Kedze som sa narodila ako poskrabok,otec rocnik 1926(46 rokov),mama rok (1932) mi rozpravali, ako sa kedysi zilo.Kde- aka zdravotna starostlivost bola.Bud chorobu rozchodili na roli,alebo nie.Ake tam sono,aby zistilo,ci je nejaky problem,nadajboze nieco horsie.Spominali,ze suseda porodila v chlieve, v jednej ruke hrot mlieka doniesla,v druhej zabalene dieta v handre.Sa mi to verit nechcelo.Mozno vo vacsich mestach bola zdravotna starostlivost lepsia,ale v lazoch na dedinach v zime, ked napadlo snehu, ani lekar sa tam nedostal a k lekarovi bolo par kilometrov,ani nemocnic tolko nebolo.(Starky zomrel na zapal pluc,v zime sa k nemu lekar nedostal)..Ludia sa dozivaju teraz vyssieho veku,lebo sa tak tazko nezije,nehladuju tak ako cez vojnu...respektive to je tiez diskutabilne,lebo terajsia doba prinasa zase ine svoje vyhody a nevyhody..starka mi rozpravala kolko kontigentov odovzdavali...tiez mam rodicov z rozdielnych spolocenskych vrstiev,napocuvala som o ich zivote dost skoro cely cas,otec zomrel 80 rocny,mama oslavila 80 -ku....
bodenloos
Do minulosti sa treba pozerať, aby sme vedeli odkiaľ a na nás je (bude), kam kráčame...
Ako koľvek sme tu (evolučne teda nik zablúdil do zabudnutia dejín) :))))
2010
@bodenloos , tento tvoj citat to zaklincoval ;"Človeče si myslíš že komunisti sem spadli z marsu? Táto voľba v tom čase bola voľbou hlavne pospolitého ľudu, ako alternatíva k dovtedajšiemu..."
Inac mne skor nejde do hlavy ze na Slovensku v 18 storoci boli taky pokrokovi a jedli zemiaky ked v Rusku este zaciatkom 19 storocia ich oznacovali ako jedlo diabla -diablove jablka - ( neboli spomenute v biblii).
bodenloos
síce podla wikipedie (ale hádam) : Na Slovensko sa zemiaky dostali ešte neskôr, pravdepodobne okolo roku 1654 - prvýkrát sa o nich však zmienil až mních Cyprián z Červeného Kláštora v Pojednaní o poľnohospodárstve na Spiši z roku 1768. Iná zmienka z roku 1786 hovorí o tom, že zemiaky na územie Spiša priniesli tamojší rodáci študujúci na univerzitách v západnej Európe. Tomáš Šváby, jeden z týchto študentov, nechal zemiaky rozmnožiť vo Veľkej Lesnej. Odtiaľ potom vzišlo ľudové pomenovanie zemiakov - „švábka“, s ktorým sa aj v súčasnosti ešte môžeme stretnúť. V polovici 18. storočia sa zemiaky začali pokusne pestovať aj na Liptove.
K rozšíreniu pestovania zemiakov prispela katastrofálna neúroda obilia v rokoch 1771 až 1773. Až nasledujúce poľnohospodárske reformy panovníčky Márie Terézie presadili pestovanie nových plodín – zemiakov, kukurice, tabaku, ďateliny. Rozmach pestovania zemiakov nastal však až na začiatku 19. storočia v severných oblastiach Slovenska, kde chladnejšie podnebie a menej úrodná pôda nepriali pestovaniu obilia, no zemiakom vyhovovali. Zemiaky sa postupne stali jednou z hlavných zložiek výživy obyvateľstva a vyslúžili si označenie „druhý chlieb“. V rokoch 1842 - 1848 došlo k dočasnému útlmu produkcie zemiakov. Dôvodom bola epidémia plesne zemiakovej šíriaca sa celou Európou.

Pravdepodobne prvým šľachtiteľom zemiakov na Slovensku bol rímskokatolícky kňaz Jozef Agnelli z Čár pri Senici. Začal s touto činnosťou už v roku 1872 a podarilo sa mu vyšľachtiť tri nové odrody. V roku 1946 bola v Malom Slavkove pri Kežmarku založená prvá šľachtiteľská stanica, ktorá sa o dva roky neskôr presunula do Veľkej Lomnice[1]. Výsledkom jej pôsobenia bolo spolu 17 vyšľachtených odrôd, z nich sa 9 dodnes pestuje. (  sk.wikipedia.org/wiki/%C4%BDu%C4%BEok_zemiakov%C3%BD...
)
kuchticka
@bodenloos , vies toho z historie o pestovani zemiakov, ale i tej historie politiky neurokom, ale nie kadzdy bezny(obycajny) clovek nuvvazuje nad zmenou vyvoja spolocnosti. Vatsinou sa ludia domnievaju, ze vtedy bolo lepsie, ked ti pred nimi si taktiez hovorili - bolo lepsie a tak to ide dookola a vzdy budu niektori nostalgicky spominat na dobu minulu, ini zasa chvalit pritomnu a nadavt na minulost.
marika9
Vážení mladší varecháči, informácie o dobách minulých sa rôznia a to podľa pôvodcu informácie. Môžem zodpovedne prehlásiť, že @bodenloos píše veľmi objektívne. Tie horšie informácie a priznajme si, že veľa toho logicky ani nesedí, prenášajú ľudia, ktorým sa nechcelo pracovať, resp. nezniesli nad sebou vedúceho, alebo chceli vyniknúť a nedarilo sa im to, lebo na to nemali, cítili sa nedocenení.......Presne viem, o čom hovorím, lebo som to zažila.
Ale nevzďaľujme sa od témy, tu nám ide o varenie a nie o prezentáciu neoverených informácií.
julica
@marika , povedz to tym vaznenym knazom a mniskam, povedz to dedom, co na poli nechali dusu! dokazes?
klaura
Som veľkou obdivovateľkou pani Nádaskej ... rada ju počúvam v rozhlase a so záujmom som si prečítala aj tento článok ... veru, tak sa stravovali naši predkovia a tak sa stravuje veľa rodín aj v súčasnosti ... nie v každej domácnosti majú mäso na jedálnom lístku vo všedný deň ...
yogy1972
To ako sa Vam podarilo takto zhovadit tuto inak na zamyslenie dobru temu o tom ako sa prejedame a stale vymyslame nove speciality plne chemie?? Co s tym ma politika?
2010
Politika ? vela, keby ten predchadzajuci radostny a zdravo sa stravujuci rezim pokracoval tak garantujem tato stranka by neexistovala a pani etnologicka by komentovala presvedcivo uplne inac....
alena45
@2010 , a ja Ti garantujem, že by existovala a neviem čo Ti tak prekáža na článku pani etnologičky.
2010
:) sorry @alena45 mas pravdu existovala by , len by to bolo podobne ako ked som prvy krat 1980 prisiel do afriky a cudoval sa co su tie zelene tvrde hrusky na stromoch a spravili si zo mna srandu ze sa jedia take ako su aj s kozou... avokada by sa stale ani do dneska neboli v slovenskom slovniku , ja len ze politika a nabozenstvo maju velky vlyv na to co sa je. Takze neviem ci by bolo 24 000 receptov ? a su krajiny co maju stale taketo krasne reklamy ako boli u nas nedavno:)



2010
sorry naskocil nespravny link , chcel som dat peknu sucastnu reklamu z KLDR
napisem redakcii nech vymaze...
alena45
ale že sa Ty vieš vždy vykecať ! Keďže Čína sa už ako-tak otvorila svetu vedela som presne že pridáš link z KĽDR, veď čo iné, že ?
michsamant
A inak tie lokse s makom by som si hned dala, ked ich na tom obrazku vidim.
mardo
ono, porovnavat ludi dnes a volakedy mi pride nelogicke. Predsa len, doba sa zmenila, vsetko rapidne stupa a klesa. Je pekne ze nasi predkovia mali lepsiu a zdravsiu stravu a suroviny. Niet sa comu cudovat, technologia a pokrok nam zdevastoval podu a klima s ktorej uz nedostanneme to co nasi predkovia. Mozme si v konecnom dosledku za to sami. a @2010 ma pravdu. Ono, politika a nabozenstvo udavaju smer.
bodenloos
Zvláštne ako posledná časť článku dala červený nádych celku. Presne tento spôsob používali po 1948... Snaha označiť niekoho ako nepriateľa spoločnosti (buržuja , kapitalistu, .... ), len preto že mal, aj keď iba o dve kozy viac ako sused. Už by bolo vyrásť z tej "malosti...." a bude nám tu hádam dobre :)
liama
Jaj, aj ja mam o dve kozy viac ako ty, ale buržuj nie som:(((
bodenloos
Vo veľkej väčšine sa naši predkovia živili prevažne rastlinnou stravou. Mäso jedli pomerne zriedkavo. V dobách starých Slovanov, za vhodnejšie pre jedálniček považovali voľne žijúce zvieratá. Domáce zvieratá chovali zásadne voľne.
Jednou z najdôležitejších častí potravy boli obilniny. Naši predkovia pestovali raž, pšenicu, proso, ovos, pohánku a pšeno. Chlieb sa piekol hlavne celozrnný, až od 19. storočia z miešanej múky (raž so pšenicou), alebo čierny. Niekedy sa pridávali sušené, pomleté rastliny - kôra stromov, mach, korene a hľuzy. Obľúbené bolo praženie nedozretých obilných zŕn (pražmo) na ploských kameňoch (pražnice). Alternatívnym zdrojom múky v období neúrody boli bukvice (inak chuťovo niečo medzi slnečnicou a orechom, pri prechádzke jesenným lesom odporúčam ochutnať. Obsahovať však môžu taníny, ktoré môžu vyvolať vo výnimočných prípadoch a veľkom množstve drobné otravy sprevádzané nevoľnosťou, hnačkou prípadne zvracaním. Tepelnou úpravou podiel toxických látok klesá.) a žalude (podobná strava bola aj u keltských a germánskych fajnšmekrov :) . Žalude a kôru hlavne brezovú si počas hladomorov pripravovali ešte aj v 20.storočí (2.sv.vojna)). Z bukvíc sa lisoval aj olej (lisovaný za studena z čerstvých bukvíc bol lahodný ,voňavý a priezračný, prirovnávaný k olivovému oleju (počas prvej svetovej vojny bol dokonca zákaz používať bukvice na kŕmenie dobytka, pre jeho nedostatok pre priemyselné spracovanie)). Používanie bukvíc ako pochutiny siaha ešte do 20. storočia (domáca výroba oleja a používanie na smaženia alebo potieranie – omasta na Moravsko-Slovenskom pohraničí, či predaj lúpaných v Prahe alebo Poľsku ako pochutina).
Častou zložkou stravy boli cestoviny - halušky (s bryndzou, s kyslou kapustou, makom , orechmi...), šúľance, rezance, knedle a pod. V obľube boli placky z nekysnutého cesta (posúchy, osúchy). Bryndza, ako dôsledok valašskej (obyvateľstvo pôvodne z oblasti Balkánu) kolonizácie (okolo/od 15.storočia) a snáh uskladniť syr na dlhšiu dobu (zmes ovčieho syra treného so soľou). Prvá „priemyselná“ bryndziareň bola na Spiši druhá v Detve a tretia 1897 (dodnes fungujúca ) vo Zvolenskej Slatine (momentálne držiaca titul „najväčšia bryndziareň na svete“). Miesto halušiek boli používane aj trhance z posúchov alebo chleba zaparené mliekom (obdobne ako dnes lokálne opekance/bobaľky/gubance/...) a presypané (aj syrom alebo bryndzou, ....).
Dôležitou potravinovou zložkou boli strukoviny - predovšetkým bôb, fazuľa, hrach, šošovica, cícer a slovjenka. Z divokých strukovín sa používal hrachor lúčny a núdzovo konský (vlčí) bôb.
Postupným rozmachom pestovania zemiakov sa začali používať v mnohých podobách aj tie. Okrem varených, pečených sa podávali aj na kyslo, alebo v podobe zemiakových placiek (baba, haruľa ...), prípadne na nadstavenie (príklad vzniku zemiakového chleba.
Slovania ovocie zbierali väčšinou divo rastúce. Neskôr sa začali pestovať jablone, hrušky, slivky, čerešne atď. Vyrábal sa z nich lekvár a iné sladidlá. V neskoršom stredoveku sa rozmohlo pálenie alkoholu (pravdepodobne v Európe začiatok okolo 12.storočia Škola v Salerne (Scuola Medica Salernitana ) a od 16.storočia hromadný/nekontrolovaný rozmach. Od 19. storočia počiatok modernej (kontinuálnej) destilácie. To neznamená, že aj napriek rozvinutému etanolovému programu (dôkladne uspôsobenému tráveniu/enzymatickému štiepeniu alkoholu, čo dokazuje, že sme s ním v kontakte už dobre dlhý čas. Čo by za to dali napríklad araby alebo japonci) sme nestáli pri jeho kolíske zrodu. V dostatočnom predstihu bol ostatný svet, a aj ten náš je pravdepodobne prebraný od arabov (Abú Músa Džábir ibn Hajján) ktorý pravdepodobne čerpal z diel Grékov a pod.) . Ten sa najskôr používal ako liek či rozpúšťadlo. Okrem zberu ovocia bol veľmi rozšírený zber hríbov.
Na mastenie, liečenie, svietenie a iné účely sa používali rastlinné oleje z ľanu, konope, maku, repky, slnečnice, orechov, lieskovcov žaluďov a bukvíc, ale aj živočíšne tuky ako maslo, masť a loj (živočíšny tuk sa delil aj podľa pôvodu, medzi črevný tuk bol používaný pre svoju jemnosť na pečenie potieranie pečiva, vysmážanie pochutín, masť a loj v základe ako dnes). Rôzne kaše sa vyrábali aj zo semien ako ľan a konope.
Zo zeleniny sa konzumovali hlavne divé odrody (napr. cesnak medvedí). Slovania pestovali uhorky, mrkvu, paštrnák, cibuľu. V druhom tisícročí n. l. Slovania začali pestovať vyšľachtené odrody.
Na uskladnenie boli vhodné obilniny, strukoviny, sušené ovocie, údené a sušené mäso (príprava bola na sezónnom základe). Počas celého roka bol k dispozícii med ako najvhodnejšie sladidlo. Vyrábala sa z neho aj medovina ako (aj obradný) nápoj . (okrem medoviny Slovania pili aj pivo) Používali sa aj rôzne šťavy, miazga napríklad z brezy, javora ale aj višne a buku. (Cukor ako ho dnes poznáme v našich zemepisných podmienkach, teda repný cukor, vyluhoval francúzsky botanik Olivier de Serres roku 1590. V roku 1747 vylepšil postup výroby nemecký chemik A.S.Marggraf. K rozšírenie pestovania cukrovej v Európe dochádza až po Napoleonských vojnách.).
Dôležitým nápojom bolo mlieko (často kyslé). Vyrábali sa z neho syry, tvaroh, žinčica, srvátka, bryndza a pod.
Medzi typické slovanské koreniny patrí rasca, cesnak, cibuľa, majorán, kôpor, pamajorán, chren, petržlen, bazalka, rozmarín, materina dúška, a huby rôznych druhov (tieto primárne používal ľud do dnešných čias. Ostatné druhy cudzokrajného korenia boli vysoko cenené a dostávali sa na stôl vyšších spoločenských vrstiev (neskôr dochádza ku ich „zľudoveniu“). Boli im pripisované rôzne (liečivé, mystické, atď.) účinky.
Prvým jedlom dňa boli u našich predkov raňajky. Jedli sa spoločne z nádob/hrncov. Ak ľudia pracovali na poli alebo v lese, brávali si jedlo so sebou. S obľubou jedli v polosede alebo pololeže v tráve. Hlavné jedlo bolo až neskoro popoludní.
Prioritne sa používalo ako materiál pre výrobu stolovacích potrieb drevo, drevené lyžice (príbor v dnešnej podobe začína v období 15-16.storčia, údajne ako dôsledok módy veľkých golierov), neskôr z drevených tanierov. Drevené bolo v podstate všetko, čo neprišlo priamo do styku z ohňom. Na varenie sa používali hlinené a kovové hrnce. Varilo sa pomocou horúcich kameňov, nad ohniskom na trojnožke alebo neskôr peci. K vareniu sa používala aj koža zvierat ktorá sa natiahla na kolíky nad ohnisko a v nej sa varilo (Kelti, Germáni, Huni...). Pečenie prebiehalo na kameňoch alebo na peci, v popole alebo v peciach. Mäso sa pieklo pod pahrebou v zemi alebo v pahrebe vo vrstve vlhkej hliny. Takto boli pečené ryby, vtáky, zver, raky, slimáky a zemiaky.
Stravu ako zelenina a ovocie jedli Slovania surovú.
jerica
@bodenloos , včera 22:24 koment ktorý nemá chybu , samozrejme ako všetky tvoje , ktoré vystihujú , citujem z jedného tvojho komentu : Ale myslim že tento portal je o vareni a kulture spojenej a nie o subjektivostiach a asociaciach k dobe davno minulej.
janav
Zdravy rozum nepusti - nasi predkovia sice zomierali na v dnesnej dobe malicherne zdravotne problemy, a priemerne sa dozivali menej ako my v 21. storoci, ale celiakiu asi nepoznali, alebo DNU, alebo potravinove alergie a netolerancie. A v podstate vsetko bolo organicke/bio. Dnes je v obchodoch dostupne vsetko, 24 hod denne a celorocne. Z nasho stravovania sa akosi vytratili miera a striedmost. 40 dnovy post pred Velkou nocou ma mat aj ocistny efekt, ale len co sa skonci (su to sekundy) nastava obdobie pezierania sa, v ktorukolvek dennu aj nocnu hodinu, lebo treba dohanat. Podla WHO (Svetova zdravotnicka organizacia) je jedna porcia definovana zhruba ako mnozstvo potraviny, ktora nam vyplni past - tolko si na tanier pravdaze nenakladame :) (Ked si s manzelom dame fish and chips z miestneho fast foodu daju nam kazdemu nase porcie v krabiciach velkych ako tie od topanok - este aj moja "medium" porcia je tak na 10 pasti.) Cukor a muka su "biely jed", v skutocnosti by sme vobec nemali vypekat, maximalne tak zavarat :)
Tie konfrontacne nazory pod povodnym clankom pani etnografky sa mi pacia viac nez ten povodny clanok :)
hubata
Etnologička p. Nádaská píše objektívne, bolo to tak na našich dedinách ako je to do dnes aj v zahraničí na vidieku. Keď idete k moru, urobte si výlet aj 50 km ďalej od mora a tam uvidíte slovenskú dedinu za socializmu: obrobené polia, záhrady, pasúci sa dobytok, obrobené vinohrady, výroba syrov, plné pivnice uskladneného ovocia na zimu. Každý tvor či je to zviera alebo človek sa živí tým, čo nájde najbližšie pri dome alebo nore a nedováža si to kamiónmi zo zahraničia ako to slovákom vnútili politici. Dedina si dorobila potravu na záhumienkach, záhradách a mestskí ľudia využívali na to záhradkárske osady kde sa so strojmi nedalo dostať, napr. popri železniciach a na tých 4 ároch dokázali zázraky.
Je mi jedno aké je politické zriadenie, ja potrebujem prácu a na politiku sa môžem zvysoka vykašlať, nezaujíma ma či je pri koryte červený, zelený alebo biely, či máme socializmus, demokraciu, kráľovstvo, alebo kapitalizmus. Ak mám prácu všetko si sama zabezpečím za zarobené peniaze sama.






 



TOPlist